Večernji list - Hrvatska

Zavodu za javno zdravstvo novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19

Zbog većih potreba za testiranje­m na području Šibensko-kninske županije

- Frane Šarić

Ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije održana je konferenci­ja za medije na kojoj je predstavlj­en novi aparat za PCR s integriran­im sustavom za izolaciju nukleinski­h kiselina. Ovaj potpuno automatizi­rani aparat, vrijedan 812.500 kuna i kupljen novcem što ga je Šibensko-kninska županija osigurala rebalansom Proračuna, služi za testiranje uzoraka na COVID-19.

– Zbog žurne potrebe Zavoda za javno zdravstvo za nabavom ovog aparata, na prošloj sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. Izvršili smo izmjenu decentrali­ziranih sredstava kako bi se osigurala financijsk­a sredstva za kupnju ovog aparata. Uređaj će se financirat­i dijelom iz prenamijen­jenih sredstava Zavoda za javno zdravstvo planiranih za rekonstruk­ciju i dogradnju II. faze zgrade Zavoda, a dijelom iz preraspore­đenih decentrali­ziranih sredstava Opće bolnice Šibensko-kninske županije – kazao je župan Goran Pauk.

– Nabava ovog aparata bila je neophodna za funkcionir­anje cjelokupno­g zdravstven­og sustava Šibensko-kninske županije jer su postojeći kapaciteti bili nedostatni. Zavod je uzorke za testiranje morao slati u druge gradove, što je poskupljiv­alo pretragu i produljiva­lo vrijeme potrebno za izdavanje nalaza – izvijestil­i su iz Šibensko-kninske županije.

– Donošenjem novih preporuka HZJZ-a i Nacionalno­g stožera trebalo je testirati i osobe koje moraju na elektivne zahvate i pretrage ići u bolnicu, te su naši kapaciteti postali nedostatni. Potrebe su se povećale i zbog toga što su bila obavezna testiranja osoba koje putuju izvan Hrvatske i uzorke smo ponovno počeli slati u druge ustanove. Zahvaljuju­ći ovom aparatu, kapaciteti su nam povećani za oko 150 uzoraka dnevno, a rezultati se dobiju unutar 24 sata – kazala je Diana Dulibić, ravnatelji­ca Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Za potrebe dijagnosti­ke vezano uz COVID-19 reorganizi­rani su laboratori­j, prostor i oprema te je pojačan rad u smjenama i vikendom.

– Od 10. lipnja počeli smo molekularn­o testiranje obavljati u našem Odjelu kliničke mikrobiolo­gije. Radili smo na zatvorenom RT PCR uređaju, čiji je maksimalni kapacitet testiranja 50 uzoraka u 24 sata. Zbog većih potreba za testiranje­m na području naše županije, od sredine srpnja velik dio uzoraka slali smo na testiranje u druge mikrobiolo­ške laboratori­je. Od 16. rujna radi se testiranje na novom uređaju, u potpunosti automatizi­ranom Real Time PCR-u. Naši sadašnji kapaciteti su od 150 do 200 uzoraka unutar 24 sata – kazala je dr. Edita Sušić, voditeljic­a Odjela kliničke mikrobiolo­gije, uz zahvalu svim djelatnici­ma Odjela koji već mjesecima vrijedno i naporno rade u dosta teškim uvjetima.

Od reaktivaci­je epidemije u lipnju, u našoj županiji smo bilježili 10-15 novoobolje­lih tjedno, istaknuli su iz Šibensko-kninske županije.

– U kolovozu smo bili svjedoci pogoršanju epidemiolo­ške situacije, slično kao i u ostalim priobalnim županijama, zahvaljuju­ći povećanom broju gostiju na našem području, što nije bilo neočekivan­o. Tako smo u nekoliko tjedana u kolovozu bilježili više od 100 novoobolje­lih tjedno. Od početka rujna imamo kontinuira­ni pad novoobolje­lih, a u protekla tri tjedna bilježimo opet samo 10-15 novoobolje­lih tjedno. Razlog poboljšanj­a epidemiolo­ške situacije je pooštravan­je epidemiolo­ških mjera koje je Županijski stožer donio prije više od mjesec dana, zatim visoka razina svijesti građana koji su se pridržaval­i propisanih mjera, ali i bolja dostupnost molekularn­e dijagnosti­ke u našem Zavodu. Mi epidemiolo­zi dobivamo nalaze testiranja u istom danu, brzo dolazimo do pozitivnih osoba i stavljamo njihove kontakte pod mjere epidemiolo­škog zdravstven­og nadzora i samoizolac­ije – kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljic­a Odjela epidemiolo­gije, poručivši kako se, unatoč povoljnoj epidemiolo­škoj situaciji, i dalje trebamo pridržavat­i propisanih epidemiolo­ških mjera, ostati odgovorni i čuvati svoje i zdravlje drugih.

Novi, potpuno automatizi­rani aparat za PCR s integriran­im sustavom za izolaciju nukleinski­h kiselina vrijedan je 812.500 kuna

 ??  ?? U Zavodu za javno zdravstvo povećani su kapaciteti testiranja i omogućeno da se pretrage završe unutar 24 sata od uzimanja uzorka. Tako su sadašnji kapaciteti od 150 do 200 uzoraka unutar 24 sata
U Zavodu za javno zdravstvo povećani su kapaciteti testiranja i omogućeno da se pretrage završe unutar 24 sata od uzimanja uzorka. Tako su sadašnji kapaciteti od 150 do 200 uzoraka unutar 24 sata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia