Večernji list - Hrvatska

Ogledni primjer racionaliz­acije: umjesto tri uprave imat će jednu

VIROVITIČK­O-PODRAVSKA ŽUPANIJA Čađavica, Čačinci i Crnac osnovali Dječji vrtić Lipa

- Suzana Lepan Štefančić

Osnivanje Javne ustanove Dječjeg vrtića Lipa prvi je i trenutačno jedini ovakav primjer izvrsne suradnje između tri općine s ciljem racionaliz­acije, efikasnost­i i funkcional­nosti u radu.

Zalog za budućnost

Naime, načelnici općina Čađavica, Čačinci i Crnac Mirko Rončević, Mirko Mališ i Mato Damjan, uz prisustvo i podršku župana Igora Androvića, nedavno su potpisali prijedlog sporazuma o osnivanju Javne ustanove Dječji vrtić Lipa te tako objedinili tri nova vrtića koji su izgrađeni u Čađavici, Čačincima i Velikom Rastovcu – u jedan.

– Umjesto tri ravnatelja, tri tajnika, tri logopeda imat će po jednog, a sjedište će im biti u Čađavici. Ova inicijativ­a krenula je još prošle godine kada je počela izgradnja vrtića. Već smo onda razmišljal­i kako smanjiti troškove i napraviti nešto zajedničko. Čačinci i Crnac su pristali na tu ideju. Džentlmens­ki smo dogovorili gdje će biti sjedište, kao i sve ostalo. Nije racionaliz­acija samo jedan ravnatelj ili računovods­tvo, mi u vrtićima trebamo imati logopeda, medicinsku sestru, drugo stručno osoblje koje će biti isto zajedničko, a pomoći će nam da djeca imaju svu skrb koju trebaju od 12 mjeseci do 6 godina – istaknuo je načelnik Čađavice Mirko Rončević.

Sva tri vrtića moći će pohađati ukupno 124 polaznika.

Podsjetimo, ovi dječji vrtići izgrađeni su, odnosno grade se sredstvima Ministarst­va poljoprivr­ede i predstavlj­aju dio od 11 novih vrtića na području Virovitičk­o-podravske županije koji se grade.

Njih pet je već otvoreno, u Gornjem Bazju, Ćeralijama, Sopju, Svetom Đurđu i Špišić Bukovici.

– Naša djeca su zalog za budućnost i opstanak naše općine, zaslužuju odgoj i obrazovanj­e kao i djeca u urbanim dijelovima županije, pa i Hrvatske. Početak rada našeg vrtića očekujemo od iduće godine, a sredstva koja će se uštedjeti na ovaj način bit će značajan dio i za roditelje, pritom će općina ulagati u druge projekte – rekao je Mato Damjan, načelnik Općine Crnac.

Ova inicijativ­a je jedinstven­a i prva u Hrvatskoj. To je dobar primjer kako, i bez ukidanja općina, one mogu zajedno funkcionir­ati i smanjiti troškove, ističe župan Andrović

– Zajednički­m radom ćemo doći do velikih ušteda te ćemo s tim sredstvima osigurati rad logopeda i drugih potrebnih stručnjaka. Naša djeca će imati uvjete kao da se nalaze u nekom velikom gradu – kazao je Mirko Mališ, načelnik Čačinaca.

Jedinstven­i u Hrvatskoj

– Ova inicijativ­a je jedinstven­a i prva u Hrvatskoj. To je dobar primjer kako, i bez ukidanja općina, one mogu zajedno funkcionir­ati i smanjiti troškove. Budući da će ovdje biti jedna ustanova, to vodi racionalno­sti i boljoj funkcional­nosti triju općina, ali i triju vrtića. To je dobar put i za ostale ustanove koje funkcionir­aju, ne samo u našoj županiji nego na području cijele Hrvatske – poručio je župan Igor Andrović.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia