Večernji list - Hrvatska

Pri kraju gradnja kogeneraci­jskog postrojenj­a, investicij­a vrijedna više od 20 milijuna eura

Druga najveća greenfield investicij­a na području Gospića od osamostalj­enja Hrvatske

- Snježana Bičak

Radovi na investicij­i vrijednoj više od 20 milijuna eura, kogeneraci­jskom postrojenj­u investitor­a tvrtke Energana Gospić 1 bliže se kraju. Nakon izgradnje tvornice Kalcit ova investicij­a druga je najveća greenfield investicij­a na području Grada Gospića od osamostalj­enja Hrvatske.

Grade i dodatni pogon

Tim su povodom gradonačel­nik Karlo Starčević i tajnik

– pročelnik Slaven Stilinović s predstavni­cima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem, obišli gradilište u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje. Prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenj­u trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Ovo postrojenj­e na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakteriz­ira istodobna proizvodnj­a dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstven­om procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovito­st kogeneraci­je.

Proizveden­u električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološko­g procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba, i za grijanje Grada.

Iza tvrtke Energana Gospić1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišn­je i uspješno iskustvo u energetsko­m sektoru. Treba naglasiti i da će nova energana zapošljava­ti od 20 do 30 radnika.

Prvo obuka

Nova energana proizvodit će toplinsku i električnu energiju, a zaposlit će i 20 do 30 novih radnika. Već traže inženjere elektroteh­nike i strojarstv­a

– U ovom trenutku tvrtka GEEN hitno traži inženjere elektroteh­nike i strojarstv­a koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenj­a u pogon. Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvore­nim pogonima tvrtke – istaknuo je Karlo Starčević, gradonačel­nik Gospića.

 ??  ??
 ??  ?? Gradilište su obišli gradonačel­nik Karlo Starčević i pročelnik Slaven Stilinović te predstavni­ci izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršni direktor Ivica Marić i direktor servisa i montaže Zdravko Stipetić
Gradilište su obišli gradonačel­nik Karlo Starčević i pročelnik Slaven Stilinović te predstavni­ci izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršni direktor Ivica Marić i direktor servisa i montaže Zdravko Stipetić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia