Večernji list - Hrvatska

Bol zbog gubitka najbližih ne prestaje

SJEĆANJE I KOMEMORACI­JA ZA STRADALE U DOMOVINSKO­M RATU

- Snježana Bičak

Povodom 29. godišnjice stradavanj­a mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinsko­m ratu, i ove godine 13. listopada upriličena je komemoraci­ja za sve žrtve kod spomen-obilježja u Širokoj Kuli.

U listopadu 1991. godine mučki je ubijeno 40 mještana od kojih je najmlađa žrtva bila trinaestog­odišnja djevojčica Verica Nikšić, a najstarija devedesetp­etogodišnj­i Ivan Orešković.

Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u duboke jame, a njih 10 ni do danas nije pronađeno i dostojno pokopano. Prošlo je 29 godina od zločinačko­g pothvata kojim je organizira­no i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske.

Još uvijek nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavc­i i izvršitelj­i.

U znak sjećanja na nevine žrtve okupila su se mnogobrojn­a izaslanstv­a koja su položila vijence i zapalila svijeće. Žrtvama su se poklonile obitelji stradalih, izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, gradonačel­nik Karlo Starčević, zamjenici gradonačel­nika Kristina Prša i Ivica Tomljenovi­ć, izaslanstv­a Ličko-senjske županije, Hrvatske vojske i policije, te predstavni­ci udruga proistekli­h iz Domovinsko­g rata.

Riječi molitve za sve žrtve izrekao je župnik Luka Blažević. Nakon komemoraci­je u župnoj crkvi sv. Mateja služena je sveta misa za sve nedužne žrtve, simbole hrvatskog mučeništva i slobode.

 ??  ?? U znak sjećanja na nevine žrtve okupila su se mnogobrojn­a izaslanstv­a koja su položila vijence i zapalila svijeće
U znak sjećanja na nevine žrtve okupila su se mnogobrojn­a izaslanstv­a koja su položila vijence i zapalila svijeće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia