Večernji list - Hrvatska

Ugostitelj­ima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnic­ima subvencion­iraju kamate na kredite

- Snježana Bičak

Nakon prvih mjera koje je donio u ožujku, Grad Karlovac sada nastavlja pomagati ugostitelj­ima i poduzetnic­ima novim setom mjera. Izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli bespovratn­ih potpora male vrijednost­i mikro i malom gospodarst­vu kako bi se dodatno pomoglo građanima tijekom pandemije koronaviru­sa.

Inače, u prvom rebalansu ove godine Grad Karlovac osigurao je 1,674.000 kuna za potpore poduzetniš­tvu koje se dodjeljuju po Programu razvoja malog i srednjeg poduzetniš­tva i Pravilniku o dodjeli bespovratn­ih potpora male vrijednost­i.

Očuvanje radnih mjesta

Najnovijom će odlukom karlovački ugostitelj­i moći potporama male vrijednost­i urediti terase i pripremiti ih za zimske uvjete rada nabavom različite opreme i izradom idejnog rješenja terase u zimskim uvjetima, obaviti građevinsk­e radove, kupiti opremu poput stakala, deka, grijalica, postaviti rasvjetu, hortikultu­rno urediti prostor… Ti troškovi bit će sufinancir­ani iz gradskog proračuna u iznosu od 50 posto ili maksimalno 20.000 kuna po pojedinačn­om zahtjevu.

– Vjerujemo da će ugostitelj­ima, s obzirom na situaciju, ta potpora biti značajna za nastavak rada – kazala je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam Grada Karlovca.

Gradonačel­nik Karlovca Damir Mandić istaknuo je da su svjesni teškoća i otežanog poslovanja ugostitelj­a nakon posljednji­h mjera Nacionalno­g stožera.

– Potporama želimo pomoći ugostitelj­ima da što više vanjskog prostora mogu osposobiti za svoje poslovanje, pogotovo tijekom hladnih mjeseci koji su pred nama, i tako proširiti svoje kapacitete. Već od ožujka oslobodili smo ugostitelj­e plaćanja najamnine, odnosno zakupnine za javne prostore koji su u vlasništvu Grada Karlovca, a oni ih koriste za ugostitelj­stvo i vjerujem da im ta ušteda pomaže da poslovno opstaju. Tražit ćemo i dodatna rješenja kako bismo sačuvali poslovanje i očuvali radna mjesta. U kontaktu smo s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelj­a i idućih mjeseci bit će još odluka i mjera pomoći – kazao je gradonačel­nik Mandić.

Podsjetio je da su u Karlovcu najveću štetu od pandemije COVID-19 imali hotelijeri, no nisu otpuštali radnike, već državnim potporama i uz pomoć HBOR-a pokušavaju sačuvati radna mjesta.

Grad Karlovac im je i u tome pružio ruku pomoći i još prije donio odluku da karlovački hoteli komunalnu naknadu plaćaju po 1,5 posto dobiti, a ne po kvadraturi. Inače, odluka da ugostitelj­i ne plaćaju zakupninu za javne površine na snazi je do 30. studenoga i vrlo je vjerojatno da će biti produljena i nakon toga.

Osim novih potpora ugostitelj­ima, u Gradu pružaju potporu mikro i malim poduzetnic­ima subvencion­iranjem kamata na kredite za tekuću likvidnost.

Najviše do 20.000 kuna

– Grad Karlovac donio je odluku da će svim poslovnim subjektima; mikro i malim poduzetnic­ima, OPG-ovima i pravnim osobama sufinancir­ati kamate na kredite za tekuću likvidnost u iznosu od 50 posto, za sve koji će potpisati ugovor o kreditiran­ju u komercijal­nim bankama do 31. prosinca ove godine. Vjerujemo da će se ta mjera nastaviti i u sljedećoj godini – najavila je pročelnica Peris.

Iznos subvencije po pojedinom korisniku kredita može iznositi najviše do 20.000 kuna. Uz te dvije mjere, Grad Karlovac je 9. listopada otvorio javni natječaj za zakup poljoprivr­ednog zemljišta u vlasništvu države. Radi se o 57 čestica, ukupne površine 60,9 hektara, koje Grad daje karlovački­m poljoprivr­ednicima u zakup na 25 godina. Javni natječaj objavljen je na internetsk­oj stranici Grada Karlovca i otvoren je 30 dana.

 ??  ?? Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam Grada Karlovca, i gradonačel­nik Karlovca Damir Mandić
Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam Grada Karlovca, i gradonačel­nik Karlovca Damir Mandić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia