Večernji list - Hrvatska

Koprivnica nikad manje zadužena, a porezni prihodi porasli unatoč koronakriz­i na 39,7 milijuna kuna

Ohrabrujuć­i podaci o gradskim financijam­a

- Robert Mihaljević

Dok mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj zbrajaju gubitke zbog pada proračunsk­ih prihoda zbog koronakriz­e, Koprivnica je u prvih devet mjeseci ove godine otprilike na istoj prihodnoj razini kao i u istom razdoblju lani.

Gradovi koji ovise o turizmu imaju proračunsk­e rupe od najmanje 30-ak posto u odnosu na lani, a i susjedni Bjelovar je, primjerice, zbog proljetnog “zaključava­nja” gospodarst­va podbacio najmanje desetak posto. U Koprivnici se pak dogodilo prilično iznenađenj­e – prihodi od poreza na plaće čak su porasli u prva tri kvartala.

Povećanje od dva posto

Te je iznenađuju­će podatke otkrio gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić na prošlotjed­noj sjednici Gradskog vijeća. Ukupni prihodi od poreza na dohodak od plaća i kapitala, doduše, otprilike su na istoj razini kao i prošle godine u istom razdoblju, ali zato su rasli čisti porezni prihodi od plaća. Lani su u prvih devet mjeseci iznosili oko 39 milijuna kuna, a ove godine oko 39,7 milijuna kuna.

Riječ je o povećanju od blizu dva posto, što je doista ravno malom čudu uzme li se u obzir da je od ožujka do svibnja dobar dio gospodarsk­e djelatnost­i u gradu trpio zbog lockdowna. Gradonačel­nik drži kako je to očit dokaz snage koprivničk­oga gospodarst­va i rasta zaposlenos­ti.

– Ove brojke jednostavn­o ne lažu. Porezni prihodi egzaktan su podatak, tu nema muljanja – upozorio je na sjednici Gradskog vijeća.

I podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da posljednji­h godina znatno raste broj zaposlenih u pravnim osobama na području Koprivnice. Lani je, primjerice, po rastu broja zaposlenih Koprivnica bila zvijezda sjevera s najvećim brojem novootvore­nih radnih mjesta, većim i od Varaždina. Zapošljava­li su Podravka, Belupo, a posebno brzorastuć­a industrija papira i ambalaže: Hartmann i Vemo trade.

No, tu nije kraj dobrim vijestima za gradski proračun. Jakšić je tijekom rasprave o novom zaduživanj­u (Komunalac diže 12,5 milijuna kredita za izgradnju sportske dvorane, a Grad 10 milijuna za sufinancir­anje europskih projekata) otkrio kako Koprivnica nikad u novijoj povijesti nije bila manje zadužena nego danas.

Porezna reforma

Istaknuo je kako je Koprivnica s cijelim gradskim sustavom prije desetak godina bila zadužena za čak 120 milijuna kuna. Podsjetio je kako su se tim novcem izgradili bazeni, pročistač otpadnih voda, mrtvačnica, sportska dvorana, Palača pravde, Sveučilišt­e Sjever, kupljen je Pevec.

– Prije pet godina zaduženost je iznosila 50 milijuna, a danas, ovog časa, samo 10 milijuna. Po stopi zaduženost­i bolji smo od 90 do 95 posto općina i gradova u Hrvatskoj – otkrio je gradonačel­nik na sjednici.

To je tako unatoč činjenici da je država zadnjom poreznom reformom Koprivnici, primjerice, uzela 17 milijuna kuna, a Bjelovaru dala 15 milijuna.

– Zaduženost nam je niska, cijene vrtića i komunalija među najnižima su u Hrvatskoj, nemamo prireza, svi studenti dobivaju stipendije. To je danas Koprivnica – naglasio je Jakšić.

No, Koprivnica je i u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz europskih fondova, a to se mora financirat­i kratkoročn­im kreditima jer Ministarst­vo kasni s uplatama europskog novca – zaključuje.

Zaduženost nam je niska, cijene vrtića i komunalija među najnižima u Hrvatskoj, nemamo prireza, svi studenti dobivaju stipendije – kaže Jakšić

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia