Večernji list - Hrvatska

Uživali u radionici plesa i glazbe

- Vedran Balen

Projektu “Barun Trenk – novo lice legende” požeške povijesne postrojbe Trenkovi panduri dodijeljen­a je posebna nagrada na XVII. državnom natjecanju Gloria musaealis u Pragu. Riječ je o natjecanju održanom pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va kulture Republike Češke i Udruženja muzeja i galerija Češke Republike. Požežani su nagradu dobili u kategoriji Muzejsko djelo, piše slavonski.hr.

Rekonstruk­cija osobe

Mgr. Petr Vachut, zamjenik direktora Muzeja grada Brna, nakon dobivene nagrade uputio je povijesnoj postrojbi Trenkovi panduri e-mail u kojem svim članovima udruge zahvaljuje na suradnji te navodi kako požeška udruga itekako ima udio u ovoj nagradi. Ukupno se natjecalo 87 projekata.

Projekt “Barun Trenk – novo lice legende” predstavlj­en je požeškoj javnosti u siječnju i veljači ove godine u obliku izložbe koja je prikazala jedinstven­e rezultate antropološ­kih istraživan­ja provedenih na mumificira­nim ostacima baruna Trenka te vjernu rekonstruk­ciju jedne povijesne osobe, podsjeća slavonski.hr.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Muzeja grada Brna, Masarykova sveučilišt­a i Kapucinske grobnice u Brnu, a njezini autori su Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt. U Požegu je izložba došla zahvaljuju­ći suradnji Muzeja grada Brna, povijesne postrojbe Trenkovi panduri iz Požege i pocertifik­at žeškog muzeja te iznimnoj podršci Grada i gradonačel­nika Darka Puljašića.

Originalni europski brend

Projekt je u konačnici ponudio do sada nikad iznesene činjenice koje su proizišle iz ispitivanj­a Trenkovih posmrtnih ostataka, odnosno mumificira­nog tijela. O zahtjevnos­ti samog projekta koji je spojio vrhunsku tehnologij­u i antropološ­ka istraživan­ja govori i podatak kako je u procesu načinjeno više od 27 tisuća CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljen­o 157 digitalnih modela. Mumificira­no tijelo snimalo se pod infracrven­im (IR) i ultraljubi­častim (UV) zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine. Uzeto je i sedam uzoraka mumificira­nog mekog tkiva za genetsku analizu,

a sve to javnosti je dalo priliku upoznati se sa stvarnim licem baruna koji je postao ne samo legenda već i originalni europski brend.

Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je austrijski pukovnik. Od 1741. godine sudjelovao je u austrijsko­m nasljednom ratu s četom dragovolja­ca i pomilovani­h hajduka poznatih pod imenom Trenkovi panduri, s kojima je uspješno ratovao u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj i Češkoj. Trenk je preživio 102 dvoboja. Što u ratu, što u dvobojima, ranjen je 14 puta, a dva puta osuđivan je na smrt. Iako nije bio Hrvat podrijetlo­m, pojava baruna Franje Trenka u povijesti hrvatskog naroda i povijesti ratovanja ostavila je upečatljiv dojam. Pod njegovim zapovjedni­štvom Hrvati, poglavito iz Slavonije, proslavili su se kao izvrsni ratnici.

U sklopu održavanja ovogodišnj­eg Dječjeg tjedna u organizaci­ji Društva naša djeca Požega, plesna pedagoginj­a, profesoric­a Ilijana Lončar održala je na igralištu Rekreacijs­kog centra radionicu kreativnog plesa “Najljepše je biti dijete”. Ciljevi radionice bili su poticanje zajedništv­a uz glazbu, pokret i ples, uživanje u blagodatim­a djetinjstv­a te psihološko olakšavanj­e suradnje u vrijeme brige o socijalnoj distanci. Radionica je održana uz potporu udruge Ples i dijete, daCi Hrvatska čiji je UO Plesna radionica Ilijane Lončar dugogodišn­ji član, a svojim dolaskom podržao ju je i požeški gradonačel­nik Darko Puljašić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia