Večernji list - Hrvatska

Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

PULA Otvorenje drugog doma malih kreativaca

- Snježana Bičak

Radovi na cjelokupno­j obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, završeni su u roku, a pulske mališane čeka najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnos­ti i veselom druženju. Stoga svi, a posebno mališani, s nestrpljen­jem očekuju današnje otvorenje modernih, atraktivno uređenih i energetski učinkoviti­h prostora.

Radovi gotovi prije roka

– Nakon godinu dana radova, dugo očekivana obnova Dječjeg kreativnog centra uspješno je privedena kraju. Izuzetno sam zadovoljan i ponosan jer će pulskim mališanima biti osiguran najviši standard boravka i rada. Grad Pula kao Grad – prijatelj djece brine o svojim najmlađima. Dječji kreativni centar mjesto je razvoja potencijal­a naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili znatna financijsk­a sredstva uložiti kako bismo unaprijedi­li prostorne mogućnosti i kako bi naša djeca bila još zadovoljni­ja, još kreativnij­a i još sretnija u najljepšem razdoblju života – u djetinjstv­u – rekao je gradonačel­nik Pule Boris Miletić. Izvođač radova na energetsko­j obnovi, društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, završio je radove prije ugovorenog roka sukladno ugovoru o dodjeli bespovratn­ih sredstava za Energetsku obnovu, do 22. listopada ove godine. Radovi energetske obnove uključival­i su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizola­cije, zamjenu elektroins­talacije jake i slabe struje s energetski učinkoviti­jom rasvjetom, rekonstruk­ciju kompletne kotlovnice energetski učinkoviti­jim sustavom na prirodni plin. Zamijenjen­a su i unutrašnja vrata i grijaća tijela, sanirani svi zidovi i stropovi, obnovljeno je pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljiv­osti, sanirana je pozornica teatra Naranča. Rekonstrui­rano je gledalište i ugrađene su nove stolice, zamijenjen­e sve podne obloge, napravljen je pod sa sportskom podlogom u baletnom studiju, zamijenjen­e su i cijevi tople i hladne vode te uređen okoliš, a napravljen­i su i novi kaskadni zidovi.

Saniran je ogradni zid, postavljen­a nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište osvijetlje­no je LED rasvjetom, rekonstrui­rana je rampa za osobe smanjene pokretljiv­osti za ulaz na I. kat. Izgrađena je nova gromobrans­ka instalacij­a i drenaža oko objekta, postavljen­a nova hidroizola­cija podova, novo betonskog stubište koje povezuje parkirališ­te i glavni ulaz te je sagrađeno novo dječje igralište s pješačkim staza

Dječji kreativni centar mjesto je razvoja potencijal­a naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili znatna financijsk­a sredstva uložiti kako bismo unaprijedi­li prostorne mogućnosti ma i klupama, a nabavljena su i postavljen­a dječja igrala uz hortikultu­rno uređenje koji je izvela tvrtka CUBO d.o.o. iz Pule. Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., tvrtke koja upravlja zgradom Dječjeg kreativnog centra iznimno je zadovoljan kompletnom realizacij­om projekta. – Nakon punih pet godina rada na projektu ističem da energetsko­m obnovom javnih zgrada osiguravam­o znatna bespovratn­a sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetski­m uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetni­je iskoristit­i za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Ovo je bila jedinstven­a prilika da se uz projekt energetske obnove uredi kompletna unutrašnjo­st objekta kao i eksterijer­a. Sve dodatne radove prema zahtjevu korisnika, a koji ne uključuju energetsku obnovu, naručio je Grad Pula kako bi projekt bio u potpunosti realiziran, investicij­a zaokružena kao funkcional­an i adekvatan prostor za najmlađe sugrađane – naglasio je Matić i zahvalio svima koji su sudjeloval­i u obnovi i građanima na strpljenju.

Narančaste stolice u teatru

Ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratn­a sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Putem programa energetske obnove i korištenja obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora iz EU fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarst­va prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša, dobiveno je 1,4 milijuna kuna, Osigurano je i 1,3 milijuna kuna na temelju javnog poziva za sufinancir­anje provedbe EU projekata na regionalno­j i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU. Renomirani pulski projektant i arhitekt Bruno Juričić autor je pročelja koje krase plavo-sive boje, u skladu s vizualom natpisa „Grad Pula – prijatelj djece“.

– Grad Pula sustavno promišlja i planira ulaganja u objekte civilnog društva i kulturu. Ova značajna investicij­a omogućit će iznimno kvalitetne uvjete za boravak djece i podizanje produkcijs­kih uvjeta na zavidnu razinu – poručila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, ali sa zadovoljst­vom ovih dana dodatno uređuju novoobnovl­jene prostorije.

– Svi u Naranči s nestrpljen­jem iščekujemo otvaranje zgrade i početak rada u obnovljeno­m prostoru te susret s našom vjernom publikom u dvorani s novim narančasti­m stolicama. Vjerujemo da će i naša publika biti oduševljen­a novim izgledom kazališne dvorane u kojoj sada i oni nešto veći mogu udobno sjediti – kazao je Majkl Mikolić, ravnatelj Teatra Naranča.

 ??  ??
 ??  ?? BORIS MILETIĆ:
BORIS MILETIĆ:
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia