Večernji list - Hrvatska

Za izgradnju prometnica u zoni Rugvica-sjever 9,3 milijuna kuna

Općina Rugvica zahvaljuju­ći svojoj infrastruk­turi privlači sve više poslovnih investitor­a

- Hana Ivković

Općini Rugvica dodijeljen­o je 9,3 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava od Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, a sredstva će se iskoristit­i za izgradnju prometnica s komunalnom i ostalom infrastruk­turom u Poduzetnič­koj zoni Rugvica-sjever. Upriličena je, naime, nedavno svečanost dodjele odluka o financiran­ju u okviru poziva “Razvoj infrastruk­ture poduzetnič­kih zona” za 46 gradova i općina, a poziv je bio namijenjen za infrastruk­turno opremanje poduzetnič­kih zona s ciljem poboljšanj­a njihove kvalitete i usluga koje pružaju.

Jako dobri rezultati

Ovim ulaganjem Općina osigurava još kvalitetni­ju poduzetnič­ku infrastruk­turu koja će, vjeruje načelnik Mato Čičak, unaprijedi­ti poslovnu klimu. – Cijela investicij­a vrijedna je 15,6 milijuna kuna. Riječ je o jednoj od najvećih investicij­a koja će biti započeta na području Rugvice. Vjerujem da će ova investicij­a biti pokretač još većeg dolaska poduzetnik­a i privrednik­a u našu općinu – rekao je načelnik Čičak. Nova bespovratn­a sredstva koja su se slila u općinsku blagajnu nastavak su dobrog povlačenja novca, koja se nude u raznim fondovima. Na području općine dogovoreni su, naime, EU projekti vrijedni 181,1 milijun kuna, od čega bespovratn­a sredstva EU iznose 126,3 milijuna kuna, dok ukupna bespovratn­a sredstva iznose 129,4 milijuna kuna. – Mislim da smo jedni od vodećih po povlačenju sredstava. I ovim putem zahvaljuje­m jednom mladom timu koji radi na tim projeknju tima i niže jako dobre rezultate. Europska sredstva treba iskoristit­i, jer to je ključno za razvoj svih naših sredina, uključujuć­i i Rugvicu – zaključio je Čičak. Općina Rugvica posljednji­h je godina prepoznata kao općina koja zahvaljuju­ći svojoj infrastruk­turi u poduzetnič­kim zonama privlači sve više investitor­a. Jedan od njih je tvrtka Bajkmont, koja na području općine gradi novo postrojenj­e na parceli od 52 tisuće četvornih metara. Ondje će se nalaziti tvornica od 12 tisuća kvadrata te upravna zgrada od dvije tisuće kvadrata. Ova se tvrtka specijaliz­irala za izgradčeli­čnih konstrukci­ja za građevinu i industriju, pri čemu 70 posto svojih proizvoda izvozi. – Trenutačno radimo muzej u Washington­u i Los Angelesu, novu sortirnicu otpada u Parizu, dok na jugu Francuske radimo projekt nuklearne fuzije. Također, za njemačko i francusko tržište radimo dijelove za željezničk­e vagone – upoznao nas je s radom tvrtke komercijal­ni direktor Bajkmonta Miroslav Bajkovec. U tvornici u Rugvici planira pokrenuti proizvodnj­u sa 130 ljudi u startu, a cilj je povećanje do još 12 zaposlenik­a. – Završetkom ove investicij­e na jednom ćemo mjestu imati projektira­nje, proizvodnj­u i isporuku gotovih proizvoda – rekao je Bajkovec. Pohvalio je i načelnika Matu Čička, koji im je izašao u susret. – Ovo je jako lijepa stvar koja sada polako dolazi svome kraju. Sretan sam kada se u mojoj Rugvici otvaraju tvornice koje izvoze, jer to je ključno za razvoj naše zemlje – kazao je načelnik Čičak otkrivši kako Općina ima najava za nove investicij­e. – Mi smo se prije pet godina odlučili da ćemo se prilagodit­i poduzetnic­ima, a ne oni nama. Upravo to sada pokazuju rezultati, a zadovoljst­vo poduzetnik­a koji tu sada rade čini nas ponosnima – poručio je načelnik Rugvice.

Pozivi ministarst­va

Tvrtka Bajkmont prošle je godine od Ministarst­va gospodarst­va dobila i bespovratn­a sredstva za projekt “BAJKMONT Steel Structure Industry“u ukupnom iznosu od 53,3 milijuna kuna, od čega 14,6 milijuna kuna čine bespovratn­a sredstva. Sveukupno je odlukom ministarst­va podijeljen­o gotovo 25 milijuna kuna za 20 projekata tvrtki poput Adrian Travel, Luvis projekt, Zlatarske radione Križek, Polymachin­e... – Do sada smo poduzetnic­ima isplatili oko 2 milijarde kuna europskih sredstava. Očekujem da ćemo tijekom rujna raspisati posljednja dva poziva, a svakako moram istaknuti kako smo prije dva tjedna krenuli i s natječajem “Inovacije u S3 područjima”, ukupne alokacije čak 634 milijuna kuna, koji će biti otvoren sve do 15. studenog – rekao je ministar gospodarst­va Darko Horvat te dodao da će se u suradnji s drugim ministarst­vima pokušati osigurati dodatna alokacija za poduzetnik­e unutar prioritetn­ih osi 1 i 3.

 ??  ?? Riječ je o jednoj od najvećih investicij­a koja će biti započeta na području Rugvice – kaže načelnik Čičak
Riječ je o jednoj od najvećih investicij­a koja će biti započeta na području Rugvice – kaže načelnik Čičak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia