Večernji list - Hrvatska

Suradnja s vrhunskim umjetnicim­a u spomen na velikog skladatelj­a

Održani 26. Dani Milka Kelemena u Slatini

- Suzana Lepan Štefančić

Prva polovica listopada u Slatini bila je u ozračju Dana Milka Kelemena, koji su svoja vrata 26. put svijetu otvorili koncertom Gudačkog kvarteta Sebastian iz Zagreba u crkvi svetoga Josipa.

Izložba fotografij­a

Taj je međunarodn­i festival, kako je istaknuo gradonačel­nik Denis Ostrošić, velik doprinos kulturnom životu u Slatini.

Nažalost, zbog pandemije koronaviru­sa ove godine nije bilo sudionika iz drugih zemalja, ali međunarodn­i je karakter festival ipak dobio uz fotografij­e s Kelemenovi­h putovanja koje su prikazane na izložbi “Kelemenov pozdrav svijetu”, otvorenoj u Zavičajnom muzeju Slatina.

– Dvadeset i šest godina ovaj festival okuplja entuzijast­e oko organizaci­je samoga festivala pa je onda isto toliko godina suradnje s vrhunskim hrvatskim i svjetskim umjetnicim­a, a sve s ciljem promoviran­ja velikoga skladatelj­a, velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena – čulo se na otvorenju.

Inače, festival je otvorio posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, kao izaslanik predsjedni­ka RH Zorana Milanovića, koji je glavni pokrovitel­j ovojesensk­og festivala. Izaslanica premijera Andreja Plenkovića bila je, pak, predsjedni­ca saborskog

Odbora za znanost, obrazovanj­e i kulturu, saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Festival je održan u posebnim uvjetima, poštujući epidemiolo­ške mjere, a uz pomoć Ministarst­va kulture RH, Grada Slatine, Virovitičk­o-podravske županije, Turističke zajednice Grada Slatine te Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, koja je drugi put bila glavni suorganiza­tor.

I na društvenim mrežama

Nakon zanimljivo­g koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian na otvorenju festival je nastavljen maestralni­m nastupima Katedralno­g zbora “Chorus Angelicus” iz Varaždina i Kvarteta Papandopul­o. Matija Dedić,

Zvjezdan Ružić i Goran Končar predstavil­i su se izvrsnim programom “Kelemen i Jazz”, koji su svi zainteresi­rani mogli pratiti na društvenim mrežama, jer je koncert uz pomoć TZ-a Grada Slatine emitiran uživo.

Sama završnica pripala je ponovno Cantus Ansamblu i prof. Berislavu Šipušu, koji su programom Foretić vs. Kelemen zatvorili festival.

Osim izvrsnih koncerata, Dani Milka Kelemena ponudili su i po jednu opernu i baletnu predstavu pa su se tako slatinskoj publici predstavil­i Opera Pannonica – operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, te Baletni ansambl HNK iz Osijeka.

 ??  ?? Nakon zanimljivo­g koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian na otvorenju festival je nastavljen maestralni­m nastupima Katedralno­g zbora “Chorus Angelicus” iz Varaždina i Kvarteta Papandopul­o
Nakon zanimljivo­g koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian na otvorenju festival je nastavljen maestralni­m nastupima Katedralno­g zbora “Chorus Angelicus” iz Varaždina i Kvarteta Papandopul­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia