Večernji list - Hrvatska

Ban Josip Jelačić i supruga Sofija podsjetili na vrijeme slavnih balova

Očekuje se prijava projekta "Novo ruho Novih dvora" na europski natječaj

- Ivica Beti

Tradiciona­lna manifestac­ija Dani Jelačića u Zaprešiću još jednom je oživjela banove Nove dvore u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i jako dobro jelo. No ove godine uvjete održavanja dijelom je diktirala i pandemija koronaviru­sa pa je program bio nešto skromniji.

Niz specijalit­eta

Održavao se u Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavan­je svih epidemiolo­ških mjera. Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitel­je na trenutak ponovno vratili u čaroban svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova, kažu u Turističko­j zajednici.

– Najmlađi posjetitel­ji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića, a priču o Novim dvorima i banu posjetitel­ji su mogli čuti i tijekom vođenih tura te druženjem s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitel­ji imali su priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa. Na gastroshow­u “Banova kuhača” zaprešićki restorani pripremali su specijalit­ete iz Novodvorsk­e kuharice. Posebna je to kuharica u kojoj su skupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Specijalit­ete su okupljenim­a predstavil­i chefovi konobe Bonaca i restorana High Club, a World Master Chef Branko Ognjenović ocjenjivao je prezentaci­ju i okuse te pripremao jela s bukovačama OPG-a Tucman – navode u TZ-u.

Konoba Bonaca pripremila je kraljevsku juhu od ječma, pečenku s kiselim krastavcim­a i okruglice od žemlji te knedle s pečenim šljivama, a restoran High Club kremastu juhu od celera, punjena teleća prsa i ječam s povrćem te knedle sa šljivama.

Podijeljen­o je više od stotinu porcija, uz zaključak sugrađana degustator­a da se na banovu dvoru jako dobro jelo. Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto rekao je da ga iznimno veseli što je ova tradiciona­lna manifestac­ija uspješno održana i sjajno posjećena čak i u ovo posebno vrijeme, s obzirom na epidemiolo­šku situaciju. Da su Novi dvori u srcu svih Zaprešićan­a naglasio je i gradonačel­nik Željko Turk.

‘Zaprešić postaje sve ljepši’

– Zahvaljuje­m našoj Turističko­j zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza sa svojim sugrađanim­a ipak proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru na kojem je nekada živio najpoznati­ji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić. Dani Jelačića dugogodišn­ja su zaprešićka tradicija, a cilj je našim sugrađanim­a i gostima pokazati kako se na ovom prostoru nekada živjelo, odijevalo, jelo, igralo i zabavljalo, što je, naravno, najviše zanimalo one najmlađe. Ali Novi dvori su u srcu svih Zaprešićan­a pa ćemo tako, dok čekamo prijavu projekta "Novo ruho Novih dvora" na europski natječaj, i dalje ulagati vlastita sredstva i napore kako bismo što prije revitalizi­rali sve objekte unutar ovog jedinstven­og povijesnog kompleksa koji ima neograniče­n turistički potencijal. Ove godine slavimo 25. rođendan grada, a zahvaljuju­ći našim sugrađanim­a Zaprešić iz godine u godinu raste, postaje sve uspješniji, ljepši i bolji i danas s ponosom možemo reći da je zaista banov grad za dobar život! – zaključio je gradonačel­nik Turk.

 ??  ?? Program se održavao u Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavan­je svih epidemiolo­ških mjera
Program se održavao u Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavan­je svih epidemiolo­ških mjera
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia