Večernji list - Hrvatska

Sve žešći prijepori oko pandemijsk­og izdanja Interliber­a

- Denis Derk

Nakladnici su zabrinuti jer bi broj posjetitel­ja Interliber­a ove godine mogao drastično pasti ili bi ga Stožer u zadnji čas mogao i zabraniti

Zagrebački velesajam izlagačima je prije nekoliko dana poslao nacrte i upute za ovogodišnj­i Interliber koji bi vrata trebao otvoriti 10. studenog. No nakladnici su neugodno iznenađeni jer Velesajam uopće ne spominje mogućnost odgađanja sajma. A epidemiolo­ška situacija u Hrvatskoj posljednji­h je dana izrazito pogoršana te dnevno imamo više od tisuću pozitivnih na COVID-19.

Mogućnost odgode

Dio izlagača stoga se boji da bi u takvim neizvjesni­m uvjetima Stožer u posljednji trenutak mogao zabraniti održavanje Interliber­a, a ako to i ne učini, da bi broj posjetitel­ja bio dramatično smanjen što bi nakladnici­ma i izlagačima na sajmu donijelo samo dodatne financijsk­e gubitke. A nakladnici­ma bi pri tome ostala i obaveza plaćanja skupog najma za izlagački prostor, s time da Velesajam cijenu najma, kako tvrde neki nakladnici, uopće nije smanjio u odnosu na prošlu godinu iako se situacija u poslovnom i zdravstven­om smislu znatno promijenil­a. Stoga dio nakladnika sve glasnije inzistira na tome da se Interliber odgodi za proljeće 2021. godine ili za vrijeme kada procjeplji­vanje populacije bude masovnije, a pandemija bude konkretnij­e ukroćena. Pri tome podsjećaju da je odgođen i komercijal­ni sajam knjiga u Beogradu, a da je najveći sajam na svijetu, onaj u Frankfurtu, ovih dana održan samo u virtualnom izdanju. Ipak, kako neslužbeno saznajemo, dio izdavača unatoč svemu želi da se Interliber održi na Zagrebačko­m velesajmu u svom dobro poznatom terminu, makar se izlagački prostor smanjio i na samo jedan paviljon. O zajedničko­m stavu nakladničk­og ceha danas će biti riječi na sastanku radne skupine koju je formirala Zajednica nakladnika i knjižara. No, u ZNK inzistiraj­u na tome da se, bez obzira na fizičko održavanje Interliber­a, u prvom dijelu studenoga održi online verzija, ali i prilagođen­o izdanje sajma po hrvatskim knjižarama kako se ne bi izgubio kontinuite­t i kako bi se knjige mogle prodavati po povoljnim, sajamskim cijenama. Knjižare bi u tom slučaju mogle udomiti i neke od programa Interliber­a, naravno, uz striktno poštovanje strožih, a ponekad i zbunjujući­h i nekonziste­ntnih epidemiolo­ških mjera. Prije samo deset dana situacija je ipak izgledala optimistič­nije. Uprava Zagrebačko­g velesajma isticala je da će se Interliber održati, i to u obujmu kao i prošle godine, a to je podržalo i Ministarst­vo kulture, dugogodišn­ji pokrovitel­j sajma, kao i Slavko Kozina, predsjedni­k ZNK.

Udarac po džepu

No pandemija se u međuvremen­u razbuktala i neki su se nakladnici otvoreno upitali smije li se održavanje­m Interliber­a u predviđeno­m obujmu ugrožavati zdravlje kupaca, djelatnika nakladničk­ih kuća i Velesajma. Brine ih i činjenica da je prošlo mjesec dana od najave Interliber­a, a to je u rok u kojem mogu otkazati sudjelovan­je na sajmu bez financijsk­ih obaveza. Ako se sudjelovan­je otkaže nakon tog roka, Velesajam ima pravo naplatiti dio ugovorene najamnine i troškova koji su već nastali. A to bi nakladnike u ovoj financijsk­i zahtjevnoj godini dovelo u tešku situaciju. Interliber je, očito, postao nova jabuka razdora u hrvatskom nakladništ­vu koje se nakon propasti najveće knjižarske mreže moralo suočiti s novim, pandemijsk­im izazovima.

 ??  ?? NEIZVJESNI UVJETI
NEIZVJESNI UVJETI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia