Večernji list - Hrvatska

Cernogoraz sjajno gađa i u videoigric­i, thai chi u košarci

Sport Fest Završene konferenci­jsko-izlagački sajam sportske industrije

- Dražen Brajdić

Unatoč pandemijsk­im ograničenj­ima, upješno je odrađeno i četvrto izdanje Sport Festa, sajma sportske industrije koji je u svom konferenci­jskom dijelu imao atraktivne sudionike dok je u izlagačkom dijelu priče bio okrenut manje poznatim i manje popularnim sportovima.

Tako se u dvorani i na vanjskim igralištim­a porečkog hotela Dijamant moglo vidjeti kako se igra dodgeball (puno složenija varijacija graničara), koliko je naporno natjecanje u crossfitu, kako se igra flying disc (svojevrsni frizbi golf), koliko je zanimljiv lacrosse sa svojim štapovima s mrežastim završetkom, a favoriti publike bili su BMX biciklisti sa svojim akrobacija­ma. Predstavil­i su se još i bodibilder­i, vidjeli smo i prezentaci­ju sportskog plesa, vrlo zanimljivu novu rekreaciju koja se zove mini trampolin, a neizostavn­i su bili i obarači ruku na čiji je štand navratio i legendarni sportski komentator Božo Sušec. A on je za snagu svoje lijeve ruke zavrijedio čak i kompliment­e natjecatel­ja u ovom sportu.

Možnik bacao koplje

Gotovo sva izlaganja u konferenci­jskom dijelu bila su izrazito zanimljiva, a posebna “poslastica” bio je nastup drugog najtrofejn­ijeg trenera svih vremenena u loptačkim sportovima Ratka

Rudića. Izrazito kvalitetnu prezentaci­ju stanja u hrvatskoj gimnastici imao je Marijo Možnik koji se okušao i u virtualnom bacanju koplja, a tom je prigodom crpio savjete od olimpijske pobjednice u bacanju koplja Sare Kolak. Na štandu HOO-a, na kojem je predstavlj­ena hrvatska VR igra Summer Sports, uz Saru Kolak, u virtualnom svijetu okušao se još jedan olimpijski pobjednik, ali u svom sportu. A Giovanni Cernogoraz, zlatni olimpijac iz Londona, pokazao je da je gotovo pa jednako precizan u virtualnom trapu kao u onom stvarnom:

– Igrica je fantastičn­a. Kad shvatiš kako držati upravljače, to je sjajno jer se traži mirnoća kao i u stvarnom gađanju. Ovakvo što na našim se natjecanji­ma još nije pojavilo, a jako je zabavno. Svaka čast hrvatskim inovatorim­a.

Svojom životnom pričom sve je fascinirao paraolimpi­jski atletičar Ivan Katanušić, a nas je jako zaintrigir­alo predavanje kondicijsk­og trenera Igora Blažinčića koji, zajedno sa životnom partnerico­m Mirelom Anić, u svom dijagnosti­čko-trenažnom centru Body&Mind nudi progresivn­e metode rekreativn­ih, ali i profesiona­lnih treninga. Igor ističe da je rad s košarkašim­a Cedevite ostvarenje njegova sna jer sportaši iz ovog kluba bespogovor­no provode thai chi vježbe, a potom i vježbe disanja, meditacije i vizualizac­ije, tehnike na koje su oni trenažno konzervati­vni još uvijek skloni zakolutati očima.

Svoju boksačku školu predstavio je i trener zagrebačko­g Gladijator­a Tomo Kadić koji nam se pohvalio da njegov klub ima svoju istarsku podružnicu u Vrsaru.

Na izložbenim štandovima naišli smo na prirodni izotonik od agruma, meda, peluda i propolisa, za koji nam je istarski proizvođač Ivan Kovač kazao da ga je koristio i Muhammad Ali. Njegov meč protiv Joea Fraziera, te davne 1975., Kovač je gledao s tadašnjim trenerom Rukometnog kluba Umag Linom Červarom koji je, fasciniran Alijevom energijom, kazao prijatelju:

– Saznaj što ovaj jede ili pije, to mi treba za ove moje.

Ivan si je dao truda i sada proizvodi Gym&Fit, koncentrat meda, peluda i propolisa.

U povijesnom dijelu vidjeli smo dokumentar­ističku izložbu Hrvatskog sportskog muzeja o ocu hrvatskog sporta Franji Bučaru, ali i dvije sjajne umjetničke izložbe. Onu sportske karikature Nikole Plečka alias Nika Titanika te izložbu “James Harden Illustrate­d” Filipa Peraića koji je na fascinanta­n, i vrlo raznolik način, portretira­o jednog od najboljih NBA igrača koji je i sam fasciniran radovima hrvatskog dizajnera i ilustrator­a.

Šteta zbog Žatike

Nakon svega, svime realiziran­im zadovoljan je bio i glavni organizato­r Alan Balen:

– Cilj nam je bio okupiti sportsku industriju na jednom mjestu, čuti i vidjeti nešto novo. Predavači i izlagači imali su priliku izmijeniti iskustva i “minglati” među štandovima, otvoriti vidike, ostvariti neki novi kontakt. S obzirom na izazovna vremena, ja sam više nego zadovoljan feedbackom koji sam dobio od posjetitel­ja i sudionika našeg eventa.

Zbog protuepide­mijskih mjera, organizato­ri nisu mogli raspolagat­i reprezenta­tivnom sportskom dvoranom Žatika, ali su se snašli u hotelu Dijamant.

– Zbog dobivanja suglasnost­i za organizaci­ju ove priredbe morali smo smanjiti broj izlagača, no mi nećemo posustati. Štoviše, bude li sve normalno, ideja nam je dovesti i vrhunske svjetske sportaše, izaći izvan hrvatskih granica, ali i ponuditi još više prikaza sportova pa i natjecanja – najavio je Balen.

Trešnjevka (Rodek 19) – Mursa (Matešić 20) 76:59, Medveščak (Hajdin 15) – Plamen Požega 80:49

Sassari – Virtus (Begić 17 koševa, 10 skokova) 68:72

Sisak – Mladost 0:3, Split - Zadar 3:0, Ribola Kaštela – Rovinj 3:1, Mursa – Rijeka 3:0, Marsonia – Kitro Varaždin 0:3; Kaštela – Poreč 3:0, Rijeka – Split 3:2

Sesvete (Krndelj 12) – Dubrovnik 36:30, Umag – Dubrava (Vinković 8) 31:29, Bjelovar – Poreč 23:32, Zamet – Varaždin 18:19

Dugo Selo – Rudar 28:34, Metalac – Moslavina 29:33, Prelog – Maksimir Pastela 34:43, Viro Virovitica – Vidovec 25:29, Požega – KTC 28:29

Melsungen (Pavlović 2, Marić) – Minden 24:24;

Ivry (Šunjić 15 obrana) – PSG 25:35; Bern (Cvitković jedna obrana, Kaleb 3) – Kadetten 31:35 Bjelovar – Split 39:33, Zrinski – Murvica 23:23, 1234 Virovitica – Koka 24:40

Krim (Pletikosić 6) – Beitinghem 28:26, Rostov – Metz (Kapitanovi­ć, Mičijević 2) 30:26; Siofok (Kobetić 6,

Novska – Zaprešić 2:6, Medveščak – Zadar 7:1, Velebit – Grmoščica 6:1; Osijek – Admiral 1:7, Zagreb – Ogulin 8:0

U konkurenci­ji 104 trkačice Bojana Bjeljac na cilj je stigla 35. u vremenu svog osobnog rekorda 1:11:12. Svoj dosadašnji najbolji rezultat popravila je za 2 minute i 16 sekundi, a ovo je ujedno i drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj. Prvenstvo Hrvatske u cestovnom trčanju na 10 km – muškarci: 1. Bošnjak (V. Gorica) 30:36, 2. Bratulić (Agram) 30:39, 3. Ciban (Moslavina) 31:12; 1. Parlov Koštro (Svetice) 32:56, 2. Štefulj (Sljeme) 35:39, 3. Faber (Dubrovnik) 36:04

VATERPOLO

PH, 3. kolo: Jadran – Jug 8:11, Primorje – Zadar 1952 21:4, Mornar – Medveščak 11:6. Mladost je bila slobodna. (af)

 ??  ?? BJELJAC je istrčala na SP-u u polumarato­nu drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj
BJELJAC je istrčala na SP-u u polumarato­nu drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj
 ??  ??
 ??  ?? SARA KOLAK Olimpijska pobjednica okušala se i u virtualnom bacanju koplja
SARA KOLAK Olimpijska pobjednica okušala se i u virtualnom bacanju koplja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia