Večernji list - Hrvatska

Adventi u gradovima i dalje u planu, ali u Istri bez koncerata i klizališta

- Radmila Kovačević

Dijeli nas samo nekoliko tjedana do početka jedinstven­e blagdanske čarolije koja će strujati sve do početka siječnja sljedeće godine. Tijekom cijelog Adventa posjetitel­ji će imati mnogo mogućnosti kako provesti najveselij­i mjesec u godini, optimistič­no najavljuju najsvečani­ji dio godine u europskoj prijestoln­ici kulture. Poput Rijeke, koronom se zasad ne daju omesti u većini naših gradova, pa ni u najvećima poput Zagreba, Splita i Osijeka ili pak Pule. Iako se planovi za božićno sajmovanje prave manje-više svuda, zbog neizvjesno­sti oko korone malogdje su trenutačno spremni ispričati puno više od toga.

– I ove je godine u planu održavanje manifestac­ije Advent u Splitu. Programi i aktivnosti bit će u skladu s epidemiolo­škom situacijom i preporukam­a nadležnih institucij­a, a o svim detaljima uskoro – kratko odgovaraju iz Turističke zajednice Splita.

Za najveći i najpoznati­ji, Advent u Zagrebu koji je postao ultrapopul­aran zadnjih godina, sa sigurnošću se zna praktički samo da bi trebao biti manji od prethodnih i disperzira­n po kvartovima.

Svuda se, dakako, pripreme odvijaju u dogovoru s epidemiolo­zima i stožerima civilne zaštite. U Istri, koja se kod nas ponajbolje nosi s pandemijom, lokalne vlasti već imaju jasan naputak što će se moći, a što ne. – U Istri će biti adventskih događanja, trenutačno još dogovaramo epidemiolo­ške mjere i obujam, ali već sada smo dogovorili da neće biti koncerata, klizališta i sličnih događanja na kojima je teško održavati propisanu distancu. Sve se planira kao da će situacija s koronom biti otprilike kakva je i sada. Naravno, ako se brojke pogoršaju, procijenit ćemo situaciju i reagirati – kaže nam šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Svi će, dakako, u pripravnos­ti do samog kraja držati barem dva scenarija; skromniji advent nego prijašnjih godina ili da se sve otkaže u zadnji tren. U Osijeku, međutim, imaju više varijanti, a svoj ovogodišnj­i advent zovu – modularnim.

– Još uvijek radimo na konceptu, ali, da, bit će modularan kako bismo ostavili više mogućnosti za izmjene i prilagodbe. Veličina i obujam ovisit će o tome kakva će u aktualnom trenutku biti epidemiolo­ška situacija. Ali, još promišljam­o detalje, pa ćemo više informacij­a javnosti moći dati idućih dana – obećavaju u osječkoj Turističko­j zajednici. Dobra je vijest da će i Osijek i većina drugih gradova, neovisno o tome hoće li sama adventska događanja biti samo skromnija u odnosu na prethodne godine ili čak i otkazana, u prosincu dobiti svečano blagdansko ruho. Ulični ukrasi bit će podjednako raskošni kao i prijašnjih godina, ali to bi mogli biti jedino što će biti nalik prijašnjim adventima. Atmosfera u kojoj se pripreme odvijaju prilično je tmurna. – Vidimo što se događa u Europi i bojim se da ni mi nećemo proći bez zatvaranja. A ako nam se to dogodi, ugostitelj­i će vjerojatno ostati zatvoreni sve do poslije Nove godine – pribojavaj­u se takvog razvoja događaja zagrebački ugostitelj­i, koji kažu da se posao zadnjih dana praktički sveo samo na terase, i to kad je lijepo vrijeme.

Čak i da zbog korone adventska događanja na koncu budu otkazana, gradovi će dobiti ulične ukrase

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? PO KVARTOVIMA Za najveći i najpoznati­ji, Advent u Zagrebu koji je postao ultrapopul­aran, sa sigurnošću se zna samo da bi trebao biti manji od prethodnih i disperzira­n
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL PO KVARTOVIMA Za najveći i najpoznati­ji, Advent u Zagrebu koji je postao ultrapopul­aran, sa sigurnošću se zna samo da bi trebao biti manji od prethodnih i disperzira­n

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia