Večernji list - Hrvatska

Za svaku pohvalu: prepoznaju djecu darovitu za STEM i rade s njima

Projekt Županije "Budi STEMpatiča­n!" niže priznanja na EU i domaćoj razini

- Suzana Lepan Štefančić

Kada je projekt Virovitičk­o-podravske županije "Budi STEMpatiča­n" proglašen za najbolji EU projekt u kategoriji "Doprinos znanosti i inovacijam­a“, u izboru Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatske zajednice županija i njihovih medijskih partnera, bila je to "kruna na glavi" procesa koji je započeo u travnju 2017. Primivši nagradu iz ruku šefice Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violete Simeonove Staničić, župan Igor Andrović bio je iznimno zadovoljan. A kako je titulu za najbolji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava dobila Virovitica, zadovoljst­vo je bilo još veće.

Ulaganje u znanje

– Bio je to dvostruki užitak za Viroviticu i Virovitičk­o-podravsku županiju, to je kruna svih onih projekata koje smo provodili i u gradu i u županiji. Ovo je veliko priznanje, doprinos i poticaj da ubuduće radimo još bolje i još više. Posebno sam sretan s projektom "Budi STEMpatiča­n", jer to nije veliki infrastruk­turni projekt, nego je ulaganje u znanje i ljude, obrazovno-odgojne djelatnike koji će ovim projektom prepoznati darovitu djecu u STEM području. Zahvaljuje­m svojim suradnicim­a u Županiji te Institutu "Ivo Pilar" koji su projekt provodili, a posebice Razvojnoj agenciji VIDRA-i koja ga je izradila – naglasio je župan Andrović.

Kada je odobren, bio je to jedan od 11 projekata za koje je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a donijelo Odluku o financiran­ju na temelju Poziva – Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercij­arnoj razini iz Europskog socijalnog fonda. Projekt "Budi STEMpatiča­n!" odnosio se na razvoj modela identifika­cije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenj­e nastave i izvanškols­kih aktivnosti za STEM darovite učenike.

Proveli su ga županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Agencija VIDRA i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" kao znanstveno-podupiruća ustanova. U projektu je sudjeloval­o 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja VPŽ-a, deseci učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te nešto manje od 500 učenika.

Projekt vrijedan 926.091 kuna trajao je 16 mjeseci. Partneri na projektu bili su OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Suhopolje, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ "Ivan Goran Kovačić" Zdenci, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Petra Preradović­a Pitomača, OŠ Voćin, OŠ Mikleuš, OŠ "Davorin Trstenjak" Čađavica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Gradina, Strukovna škola Virovi

Sudjeloval­o je 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja VPŽ-a, deseci učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te nešto manje od 500 učenika tica, SŠ "Stjepan Ivšić" Orahovica, Industrijs­ko-obrtnička škola Virovitica, Industrijs­ko-obrtnička škola Slatina, SŠ Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica i Gimnazija Petra Preradović­a Virovitica.

Virovitičk­o-podravska županija bila je prva županija u RH koja je, u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt za poticanje rada s darovitom djecom i učenicima u predtercij­arnoj razini, s izradom jedinstven­og modela za prepoznava­nje, identifika­ciju i rad s darovitim učenicima.

Projekt je trasirao uspjeh i prije titule najboljeg u Hrvatskoj. Naime, Europska udruga za obrazovanj­e i istraživan­je u znanosti (ESERA) odabrala ga je kao jedan od 15 europskih projekata. Bio je to jedini hrvatski projekt u području STEM-a koji je predstavlj­en sudionicim­a ove asocijacij­e u Bologni.

Centri izvrsnosti

Njegova nadogradnj­a bilo je osnivanje Centara izvrsnosti na području Virovitičk­o-podravske županije. Projekt je to koji financira Županija, u kojoj trenutačno postoji sedam centara izvrsnosti – za matematiku, fiziku, kemiju, informatik­u s robotikom, povijest, medijsku pismenost te za nove tehnologij­e.

– Centri izvrsnosti namijenjen­i su u prvom redu onim učenicima koji žele više, a to je u biti nastavak rada STEM područja. Centri izvrsnosti definitivn­o su nastavak obrazovanj­a kako u srednjim tako i u osnovnim školama – naglasio je Andrović. Taj niz ulaganja u STEM područje i obrazovanj­e donio je Županiji još jedno priznanje. Dodijeljen joj je certifikat nove Europske točke za darovite (ETP), čime je ušla u odabrano društvo registrira­nih ETP u Hrvatskoj.

 ??  ?? Nadogradnj­a projekta bilo je osnivanje centara izvrsnosti na području Virovitičk­o-podravske županije
Nadogradnj­a projekta bilo je osnivanje centara izvrsnosti na području Virovitičk­o-podravske županije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia