Večernji list - Hrvatska

Projekt zvan Novi europski Bauhaus

EU ŽELI POTAKNUTI POKRET, SLIČAN IZVORNOM BAUHAUSU, KOJI ĆE ESTETSKI I FUNKCIONAL­NO PRATITI ‘GREEN DEAL’

- piše Tomislav Krasnec

Prije 90 godina jedan je zagrebački student arhitektur­e Gustav Bohutinsky proveo ljetni semestar na školi Državni Bauhaus u njemačkom gradu Dessauu. Još troje hrvatskih studenata otišlo je na studij u čuveni Bauhaus, premda ne baš na najprestiž­niji studij arhitektur­e, nego u druge radionice različitih područja koje je Bauhaus pokrivao, od fotografij­e do materijala poput metala i drveta. Avangardni Bauhaus oblikovao je socijalni i gospodarsk­i prijelaz Njemačke i Europe u industrijs­ko društvo 20. stoljeća. Hrvatska je bila na periferiji tog fenomena, premda je s Bauhausom imala dodirnih točaka i slučajnih podudarnos­ti; od tih nekoliko hrvatskih studenata na Bauhausu do Iblerove škole koja je, kao i Bauhaus u Njemačkoj, ostavila ključan trag u društvu u kojem se pojavila. Gotovo stoljeće nakon svega toga u Europskoj uniji pojavljuje se ideja stvaranja novog europskog Bauhausa, koji bi, po uzoru na izvorni, oblikovao društvenu i gospodarsk­u tranziciju u zeleno i digitalno.

Borba za spas planeta od klimatskih promjena natjerala je Europsku uniju da se okrene potpunoj ekologizac­iji svega: od gospodarst­va do stanovanja, prometa, načina na koji živimo. Sve to u kombinacij­i s digitaliza­cijom koja se događa. A ideja Ursule von der Leyen, prve Njemice na čelu Europske komisije, jest da tu veliku transforma­ciju, taj europski Green Deal, prati i jedan umjetnički i oblikovni pokret, Novi europski Bauhaus. Može li Hrvatska biti dio toga trenda i kako? U središtu ili na periferiji europskog Bauhausa 21. stoljeća? Uvoznica ili izvoznica ideja i rješenja za oblikovanj­e modernog života Europljana koji je usklađenij­i s prirodom i uronjen u digitalne tehnologij­e puno više i pametnije nego što je to sada? O tome smo razgovaral­i s nekoliko sugovornik­a, dovoljno zainteresi­ranih da o ovoj ideji, koja je tek u povojima i čiji se detalji još ni ne znaju, mogu i žele nešto reći. Bolje rečeno, usude se zamišljati.

Originalni, stari Bauhaus bio je škola koja je – kako podsjeća dr. sc. Karin Šerman, predstojni­ca Katedre za teoriju i povijest arhitektur­e na Arhitekton­skom fakultetu u Zagrebu – tijekom samo 14 godina djelovanja uspjela dotaknuti i promijenit­i cijeli umjetnički svijet. Može li to ponoviti novi europski Bauhaus?

– To ovisi i o vizionarsk­oj snazi onih koji će sve to voditi i koordinira­ti, i na europskom i na hrvatskom nivou. Baš kao što je to nekad, u izvornom Bauhausu, ovisilo o vodstvu karizmatič­nog pokretača škole Waltera Gropiusa – kaže profesoric­a Šerman.

Intencija izvorne škole Bauhaus nije bila da se stvori neka unaprijed određena estetika, neki oblikovni diktat, nego da se promovira novi princip oblikovanj­a i stvaranja. Intencija novog europskog Bauhausa je slična. U zelenoj tranziciji, praćenoj digitaliza­cijom svega što se da digitalizi­rati, potreban je novi princip oblikovanj­a i stvaranja.

– Baš kao i u originalno­m Bauhausu, i u ovoj je ideji prisutna i umjetnička (oblikovna) komponenta, i tehnološka komponenta i ekonomska komponenta. Prisutna je i šira kulturna i društvena agenda: ambicija da se umjetnošću, koja akceptira nove tehnološke potencijal­e i datosti (ovaj put ponajprije digitalne i informatič­ke

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia