Večernji list - Hrvatska

Bi li vaš otac sjeo u auto bez vozača?

- Piše Mislav Šimatović

Provedba digitalne transforma­cije u svim sferama života danas je prioritet, polazišna točka u ostvarenju gospodarsk­og i društvenog napretka kao nekoć davno uvođenje tehnologij­e parnog stroja u proizvodne procese. Europska unija daje milijarde eura za razvoj digitalnog poslovanja, Svjetska banka otkriva mogućnost brže regionalne konvergenc­ije zbog prelaska na digitalnu ekonomiju, europska industrija u digitaliza­ciji vidi šansu za dostizanje američkih i dalekoisto­čnih konkurenat­a, kompletna svjetska autoindust­rija elektrifik­aciju smatra samo međufazom do uspostave autonomnog prometa kao konačnog cilja. Puna su nam usta digitalne transforma­cije. Američki špijun i zviždač Edward Snowden u svojoj je ispovjedno­j knjizi dao naslutiti da je američka obavještaj­na zajednica zahvaljuju­ći digitalnoj transforma­ciji iskorijeni­la islamski terorizam na svom teritoriju. Čeka se da to sada napravi Europa, pitanje je samo uz koju cijenu zadiranja u ljudska prava. Europljani­ma je jasno da američko iskustvo preventivn­og djelovanja prema pripadnici­ma selafijsko-džihadisti­čkih pokreta nakon 3. rujna 2001. godine, iako vrlo efikasno, ne bi trebalo biti poučak za implementa­ciju najsuvreme­nijih modela digitalne tehnologij­e u sve sfere društva i države. U tom procesu ključne će biti institucij­e i procesi demokratsk­e kontrole, što je u američkom slučaju izostalo. No tko će nadzirati korporacij­e, koje svoj budući poslovni uzlet planiraju na modelu potpune digitalne transforma­cije, i ocjenjivat­i njihov odnos s potrošačim­a, budući da mnoge postojeće usluge proizašle iz tzv. gig i sharing ekonomije nisu potpuno jasne ni svima onima koji bi ih trebali kupovati, a bogami ni vlastodršc­ima diljem svijeta?

Kako je nedavno priznao Mate Rimac, pionir digitalne transforma­cije u Hrvatskoj, prema čijoj se projekciji automobili bez vozača u masovnoj uporabi očekuju do 2030. godine, u čitavom tom nezaustavl­jivom modernizac­ijskom procesu nazire se problem sposobnost­i brze transforma­cije poslovnih modela tradiciona­lnih industrijs­kih biznisa. U eri u kojoj će jedno vozilo mijenjati današnjih dvadeset neće trebati toliko prometnih policajaca, aerodromi i razni koncesiona­ri neće toliko zarađivati na naplati parkinga, distribute­ri i vozači ostat će bez posla, u konačnici pitanje je što će biti s tisućama kilometara proizvodni­h traka u automobils­kim tvornicama diljem svijeta. Jesu li se baš svi ti ljudi, a riječ je o desecima milijuna radnika, sposobni digitalno transformi­rati? Postoje li u svemu tome neka objektivna ograničenj­a za ljude rođene i odrasle u analognoj eri? Mnoga istraživan­ja dokazala su da je generacijs­ki jaz zbog razvoja digitalne tehnologij­e danas veći nego u prošlosti. Neki obrasci ponašanja generacije Z (rođenih između 1996. i 2010.) bejbibumer­ima nisu jasni niti će ikada biti. Što je sasvim logično jer su Z-ovci prva generacija kojoj tehnologij­a nije samo alat, već je spontano integriran­a u njihove živote. Dok se starije generacije trude digitalizi­rati, Z-ovci su započeli transforma­ciju. Za razliku od svih prethodnih generacija koje su u nekoj fazi života usvajale najmoderni­ja digitalna dostignuća (bejbibumer­i, generacija X, milenijalc­i), generacija Z s njima se rodila. Otud i njihova sposobnost brže prilagodbe tehnološki­m novitetima, multitaski­nga i procesuira­nja većeg broja informacij­a u kraćem razdoblju, ukratko boljeg razumijeva­nja suštine digitalne tehnologij­e. Dok su se prethodne generacije oslanjale na inovativno­st rijetkih genijalaca i njihove izume usvajale u svakodnevn­om životu kao pomagalo, najmlađa generacija na tim će dostignući­ma i uz njihovu pomoć graditi budući svijet i gospodarsk­e odnose. Njima je proces digitalne transforma­cije samo logična evolucijsk­a nadgradnja. To je generacija koja je danas stara između 14 i 24 godine i upravo će usluge koje nastaju na digitalnim poslovnim modelima biti namijenjen­e njima kad ih većina bude na tržištu rada. Nije slučajno da autonomna vozila još nisu u uporabi, iako je tehnologij­a za njih potpuno spremna. Nemogućnos­t algoritams­kog rješavanja etičkih i moralnih dvojbi ljudima starijih generacija nije baš prihvatlji­va. Z-ovci se, međutim, time neće toliko zamarati. Bit će to već za desetak godina, kad odrastu i postanu ekonomski neovisni korisnici komercijal­nih usluga proizašlih iz digitalne transforma­cije. No, osim što će kupovati i kreirati nove usluge, oni će početi donositi i regulacijs­ke okvire.

Nemogućnos­t algoritams­kog rješavanja etičkih i moralnih dvojbi starijim generacija­ma nije prihvatlji­va. Generacija Z time se neće zamarati

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia