Večernji list - Hrvatska

Trump podržao svoju ‘vojsku’ i prosvjede na ulicama gradova u SAD-u

- (Hina, sve)

Američki predsjedni­k Donald Trump jučer je na Twitteru podržao prosvjede svojih pristaša diljem Amerike, napomenuvš­i da bi “mogao svratiti” do onog u Washington­u. Istodobno, planiraju se i prosvjedi njegovih protivnika. Trumpovi pristaše na ulicama podupiru njegove, prema mnogima, neosnovane tvrdnje o izbornoj pobjedi, dok on nastavlja s pravnim izazovima koji imaju malo izgleda kako bi preokrenuo izbornu pobjedu Joea Bidena u svoju korist. Trump je ostvario neznatan napredak na sudovima sa svojim tužbama, no u petak je, dok je na konferenci­ji za novinare govorio o uspjesima u stvaranju cjepiva protiv koronaviru­sa, prvi put rekao da će “vrijeme reći” tko će biti u Bijeloj kući od 20. siječnja. – Ova administra­cija neće ulaziti u karantenu.

Nadam se tome, što god da se dogodilo u budućnosti, tko zna koja će administra­cija to biti? Čini se da će vrijeme pokazati – rekao je Trump u svojim prvim javnim komentarim­a otkad je njegov protukandi­dat na izborima, demokrat Joe Biden proglašen izbornim pobjedniko­m

Podjednako zanimanje izazvale su Trumpove riječi da će vrijeme pokazati tko će biti u Bijeloj kući kao i svijetla boja njegove kose

prije tjedan dana. Izbor riječi “vrijeme će pokazati”, koji su mnogi interpreti­rali kao prvi korak u prihvaćanj­u poraza, izazvalo je jednako zanimanje novinara i javnosti kao i Trumpova kosa, u ovoj prigodi neuobičaje­no svijetla. Na protrumpov­skim prosvjedim­a u Washington­u najavljeni su razni predsjedni­kovi pristaše, ultradesni­čari i pripadnici milicije Čuvara zakletve te Ponosni momci, u javnom iskazivanj­u potpore Trumpovu nastojanju da ostane na vlasti. Organizato­ri su skupovima nadjenuli različita imena, uključujuć­i i Marš milijun MAGA, Marš za Trumpa i Zaustavite krađu. MAGA je akronim slogana Trumpove kampanje “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku ponovno velikom”).

Biden je naknadno učvrstio svoju pobjedu u petak, kad su rezultati Edison Researcha pokazali da je pobijedio u Georgiji, što mu je dalo ukupno 306 elektorski­h glasova, daleko više od 270 koliko je bilo potrebno da ga se proglasi predsjedni­kom i znatno više od Trumpovih 232.

 ??  ??
 ??  ?? Ravnatelji­ca Umjetničko­g paviljona Jasminka Poklečki ovotjedno je pojačanje ekipi Nedjelje
Ravnatelji­ca Umjetničko­g paviljona Jasminka Poklečki ovotjedno je pojačanje ekipi Nedjelje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia