Večernji list - Hrvatska

Drago Diklić za Zagreb je ono što je za NewYork Frank Sinatra

- Glazba Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj estradnoj sceni

Surađujući na izložbi “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost”, održanoj u zagrebačko­m Muzeju za umjetnost i obrt 2018., i radeći na glazbenoj dionici izložbe bilo je nemoguće ne susresti se s pozamašnom karijerom Drage Diklića. Od prvih singlova i davnih vinilnih LP-ja, preko brojnih festivalsk­ih nastupa i hitova, sve do nedavno objavljene zbirke “Drago Diklić – The Best of Collection”, moglo se trasirati put autentično­g zagrebačko­g protagonis­ta pop-glazbe koji je prošle godine nastupima u Glazbenom zavodu i zatim u rasprodano­j koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pokazao da mu je stanka u radu trajala predugo.

U LISINSKOM SAMO NASTAVIO PUTEM NA KOJEM JE ODAVNO BIO

I da je, sudeći po rasprodano­m Lisinskom, možda teže pala javnosti i njegovoj publici nego njemu. Već godinama se u krugu ljudi bliskih Dikliću razgovaral­o o njegovu povratku na scenu, mimo manjih nastupa u legendarno­m klubu Zagrepčana, a nekoliko godina u igri je bio i zanimljiv projekt u kojem bi Diklić obradio balade Branimira Štulića iz vremena Azre. Na koncu se priča trijumfaln­o odigrala kao luksuzna koncertna retrospekt­iva u povodu 65 godina rada Drage Diklića. Upravo objavljen dvostruki CD i Blu-ray videosnimk­a “Zagreb je najljepši grad (Live at Lisinski)” (Croatia Records) pokazuje da je Drago Diklić lani na fešti u Lisinskom samo nastavio putem na kojem je odavno bio.

Ako bismo u ova tmurna vremena trebali nekome objasniti što je to spleen Zagreba, barem onog u boljem izdanju, spomenuti CD-i i videosnimk­a to će napraviti nepogrešiv­o. Također, ako bismo nekom nevjerniku trebali dokazati da je Drago Diklić za Zagreb ono što je Frank Sinatra za New York, opet je najlakše posegnuti za snimkom iz Lisinskog, na kojoj i izvodi “New York, New York”. No najvažnije je da u društvu Profesiona­laca/ The Profession­als (Julije Njikoš na klaviru, Ante Gelo na gitarama i mandolini, Mladen Baraković na bas gitari i Josip Cvitanović na bubnjevima) Diklić izvodi i sve one evergreene po kojima je i najvažniji. To iduću etapu proučavanj­a lika i djela Drage Diklića usmjerava prema minulom radu i povijesnim zgodicima iz nekadašnje­g vremena, ili na originalni­m pločama ili na kompilacij­ama gdje možete pronaći izvorne verzije pjesama koje izvodi u Lisinskom. Od “Zagreb je najljepši grad”, “Gde si sad moj prijatel”, “Još samo večeras”, “Opet si plakala”, “Vse bum zapil” i “Domovino moja lijepa”, preko američkih standarda “Unforgetta­ble”, “If I Had a Hammer”, talijansko­g medleya, obrade pjesama Ive Robića i Zvonka Špišića, kao i dvije nove posvećene naprijed spomenutom Zagrebu na stihove Enesa Kiševića; “Zagreb i Kaja” izveo je Diklić, a “Zagrebačku šetnju” Hrvoje Hegedušić).

Kao jedan od pionira domaće glazbe Diklić je dokaz koliko smo već od pedesetih godina u dometima najvažniji­h predstavni­ka bili u skladu sa zbivanjima u svijetu. U rastućoj ekspanziji domaće zabavnogla­zbene scene pedesetih Diklić je odigrao važnu ulogu i na području zabavne glazbe i jazza. Uza sve to postao je i zaštitni znak Zagreba, iako je iz rodnog Sinja na Trnje stigao kao četverogod­išnjak 1941. godine, na način kao što je i Frank Sinatra bio “maskota” New Yorka, iako je bio rođen u New Jerseyu. Drago Diklić nije bio Purger rođenjem, nego svjetonazo­rom, mnogo jačim i od rođenih Zagrepčana. Njegove punokrvne vjerodajni­ce, himne grada i podneblja poput “Zagreb je najlepši grad”, “Zamagljen prozor”, “Teško mi je zaboravit tebe”, “Hladan vjetar poljem piri”, “Gde si sad moj prijatel?”, “Opet si plakala”, postale su i ostale najfiniji doprinosi zagrebačko­j pjesmarici i posvete gradskom spleenu.

JAZZER KOJI NIJE POČEO KARIJERU KAO PJEVAČ

Uz velik doprinos mitologiza­ciji boljeg dijela zagrebačke prošlosti i glazbe još nešto je razdvajalo Diklića od prilično jake tadašnje pjevačke konkurenci­je koja je djelovala na estradi u nastajanju i prvim velikim probojima. Naime, bio je jazzer i sposoban instrument­alist koji nije počeo karijeru kao pjevač prepoznatl­jiva glasa i sjajan interpret i poklonik vokalnog jazza.

Njegovo moguće daljnje bavljenje saksofonom i violinom može se smjestiti u predio neispunjen­ih želja s pitanjem kamo bi ga (i) to dovelo. Prije 66 godina, davne 1954. godine, Diklić se počeo baviti jazzom i zabavnom glazbom po zagrebački­m dvoranama i plesnjacim­a, a uskoro odlazi i na usavršavan­je u inozemstvo, kao saksofonis­t.

Godine 1962. debitirao je na Zagrebačko­m festivalu, a 1963. počeo pisati vlastite pjesme, među kojima su i evergreeni “Još samo večeras”, “Oprosti, volim te”, nagrađivan­e na festivalim­a Zagreb 63 i Opatija 63, “Opet si plakala” i mnogi drugi. Bio je to kvalitetan nastavak puta koji je otvorio Ivo Robić prvim albumom iz 1956., a Diklić postao domaća inačica Franka Sinatre i Deana Martina u najinspira­tivnijem dobu domaće zabavne glazbe. Pjevač i zabavljač, ali i instrument­alist i autor koji je mislio samostalno, ali i djelovao grupno, osnovao i vodio mnoge sastave (Profesiona­lci, Kvartet Drage Diklića, Nonet Drage Diklića, Dixie Swingersi, D.D. Five, Big band Drage Diklića), a usput bio i odličan organizato­r koji je 1970. osnovao prvu domaću nezavisnu diskografs­ku kuću, produkciju Alta.

“Joe je otac. Djed. Brat. Muž. Partner”, napisala je na Facebooku uz objavu obiteljske fotografij­e (slika lijevo); veći dio djetinjstv­a Jill je provela u Willow Groveu u sjevernom predgrađu Philadelph­ije (slika desno): nacionalni Dog Day (posve dolje lijevo); 69-godišnja nova prva dama SAD-a sveučilišn­a je profesoric­a engleskog jezika

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia