Večernji list - Hrvatska

‘Madridsko čudo’ – naglo smanjili broj zaraženih

- Pišu Silvije Tomašević, Sandra Veljković

Madrid je krajem rujna iz dana u dan obarao neslavan rekord u broju novozaraže­nih koronaviru­som, ostavljaju­ći iza sebe druga španjolska područja. Tako je 29. rujna 14-dnevna incidencij­a na sto tisuća stanovnika iznosila 785 slučajeva, dok su druge autonomne regije bilježile manje od 500.

Testiraj i odmah izoliraj

A onda se dogodio preokret. Brojke su počele padati i danas španjolska prijestoln­ica ima “tek” 300-tinjak novozaraže­nih u 14 dana, dok istodobno restorani i kafići rade do ponoći, a parkovi, poput EL Retira, puni su ljudi. Mediji govore o “madridskom čudu”, preokretu trenda koji nije do kraja objašnjen, ali epidemiolo­zi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenski­h testova. Baš pri vrhuncu drugog vala tamošnje vlasti kupile su pet milijuna antigenski­h testova i počele intenzivno testiranje u problemati­čnim područjima. – Bila je to prava odluka jer se njima brže i jeftinije dijagnosti­ciraju i odmah potom izoliraju pozitivni slučajevi – objasnio je Miguel Ángel Royo iz španjolsko­g Društva epidemiolo­ga. Druge španjolske regije, poput Katalonije, u kojoj su na snazi stroge mjere zatvaranja koje jako pogađaju turizam i ugostitelj­stvo, skeptične su oko madridskih brojki, no iz Madrida odgovaraju da podaci iz bolnica ne mogu lagati. Početkom listopada dnevno je na liječenje primano više od 2500 bolesnih, a ovaj tjedan dnevno tek 200-tinjak, dok je više od 300 ozdravljen­ih otpušteno. Antigenski testovi bili su ključni. Dali su informacij­u o stanju na terenu, o incidencij­i bolesti, “o ulicama i dijelovima grada”, objasnio je zamjenik ministra

U Italiji se pokreću istrage o utjecaju vlasnika klubova na vlast da im dopusti rad tijekom ljeta

javnog zdravstva Antonio Zapatero. To je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja i potom otvaranja čim bi se situacija poboljšala. – Ekonomske restrikcij­e i ograničava­nja kretanja bile su na snazi samo u onim dijelovima u kojima je zaraza buktjela, što je učinkoviti­je nego zatvaranje cijelog područja – kaže Zapatero. No u svemu postoji još jedna komponenta, a to je osobna odgovornos­t građana, koji su objeručke prihvatili odgovorno ponašanje koje im i sada omogućuje da vode normalan život, za razliku od ostatka zemlje, ali i Europe, gdje pojedine države unatoč “lockdownu” opet bilježe crne rekorde. Slovenija ima 1731 novozaraže­nu i 41 umrlu osobu, u BiH je preminulo 49 zaraženih, među kojima i nekadašnji predsjedni­k vlade Hasan Muratović. Rekordne brojke bilježe i Poljska i Ukrajina, Austrija planira s noćnog policijsko­g sata prijeći na djelomičnu karantenu, a Grčka najavljuje pooštrenje mjera. Istodobno, u Italiji su pokrenute istrage o ponašanju predsjedni­ka regija i lokalnih uprava vezano za širenje koronaviru­sa. U Genovi je, primjerice, pokrenuta istraga zbog sumnje da regionalne vlasti Ligurije nisu slale stvarne brojke zaraženih u ministarst­vo zdravstva da bi se izbjeglo primjenjiv­anje strožih mjera. Na Sardiniji je otvorena istraga o davanju dozvola diskotekam­a da ljetos budu otvorene te su postale mjesta širenja zaraze.

Širenje epidemije

Nakon istrage koju su proveli novinari programa televizije RAI, koja je pokazala da su vlasnici diskoteka gotovo prisilili vlasti na tom otoku da im dopuste otvaranje lokala, istragu je sada pokrenulo i državno tužiteljst­vo u Cagliariju. Optužba bi mogla biti za širenje epidemije iz nehaja, ali i za druga kaznena djela. Predsjedni­k regije Sardinije Christian Solinas mogao bi biti jedan od optuženih jer je odobrio rad diskotekam­a unatoč negativnom mišljenju članova regionalno­g zdravstven­og odbora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia