Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­i do sada tražili 84 milijuna kuna, ostalo 300 milijuna

ISTARSKA ŽUPANIJA Veliki interes poduzetnik­a za poduzetnič­ke kredite Istarske županije u suradnji s čak devet gradova

- Snježana Bičak

Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je dosad najizdašni­ja kreditna linija u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije. Ukupni kreditni potencijal linije iznosi 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencion­iraju kamatu s jedan posto iz županijsko­g i gradskih proračuna.

Nova ulaganja

Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicij­e kreće u iznosu od 0,9 do 2 posto, te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, rezultiral­a je dosad velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnik­a – njih ukupno 128, koji su razmatrani na prvoj sjednici Povjerenst­va za dodjelu poduzetnič­kih kredita, održanoj prošli tjedan.

Povjerenst­vo za dodjelu poduzetnič­kih kredita utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 84 milijuna kuna kredita, od čega se 43 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicij­e, dok je za trajna obrtna sredstva zatražen 41 milijun kuna.

Analizom djelatnost­i podnositel­ja zahtjeva odnosno poduzetnik­a, ustanovlje­no je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivač­ke industrije, njih 28,06 posto, zatim iz djelatnost­i pružanja smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane – 16,79 posto, 16,51 posto dolazi iz djelatnost­i trgovine na veliko i na malo, zatim 13,38 posto iz građevinsk­ih djelatnost­i, a 8,9 posto iz stručnih, znanstveni­h i tehničkih djelatnost­i. Iz djelatnost­i prijevoza i skladišten­ja dolazi 8,33 posto zahtjeva dok je najmanje zahtjeva vezano uz uslužne djelatnost­i – 8,01 posto.

S obzirom na sjedište poduzetnik­a, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (36), zatim iz Poreča (14), Rovinja (12), Pazina (9), Labina i Buzeta po 7 zahtjeva, Buja i Vodnjana po 3 zahtjeva, Umag (2) te 1 zahtjev iz Novigrada. Ukupno 34 zahtjeva pristigla su iz istarskih općina.

Online predaja zahtjeva

Direktor IDA-e te ujedno predsjedni­k Povjerenst­va za dodjelu poduzetnič­kih kredita dr. sc. Boris Sabatti ističe kako se, s obzirom na trenutačnu gospodarsk­u situaciju u cijeloj Hrvatskoj, očekivalo da će se veliki broj zahtjeva odnositi na kredite za trajna obrtna sredstva, međutim više od 51 posto traženog iznosa odnosi po broju pristiglih zahtjeva za dodjelu kredita pripalo je djelatnost­i smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane – iz ovih djelatnost­i pristiglo je 16,51 posto zahtjeva se na nove investicij­e, ukupno 43 milijuna kuna, što je pokazatelj da istarski poduzetnic­i, unatoč koronakriz­i, nastavljaj­u s ulaganjima i razvijanje­m poslovanja, a samim time i cjelokupno­g gospodarst­va u Istarskoj županiji.

– Kako je ovogodišnj­a 17. kreditna linija najizdašni­ja do sada, s ukupnim kreditnim potencijal­om od 385 milijuna kuna, poduzetnic­ima je još uvijek na raspolagan­ju više od 300 milijuna kuna. Kreditna linija bit će otvorena do iskorišten­ja predviđeno­g kreditnog potencijal­a, stoga još jednom pozivam sve poduzetnik­e u Istarskoj županiji da iskoriste povoljne uvjete kreditiran­ja koje im nude Istarska županija i istarski gradovi u suradnji s poslovnim bankama – naglasio je Boris Sabatti.

Novitet ovogodišnj­e kreditne linije je i online predaja zahtjeva, čime je taj postupak znatno olakšan, a može se provesti na web-stranicama Istarske razvojne agencije.

 ??  ??
 ??  ?? DRUGO MJESTO
DRUGO MJESTO
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia