Večernji list - Hrvatska

Mektić i Pavić postaju kombinacij­a za olimpijsko zlato u teniskim parovima

Nekoć je Nikola Mektić skupljao bodove po Futuresima, a sad osvaja najveće turnire

- Anton Filić

Osvojio je u parovima tri Masters 1000 turnira (Madrid, Indian Wells i Monte Carlo), bio je finalist na Grand Slam turniru (US Open), ima Grand Slam naslov u mješovitim parovima (Australian Open s Čehinjom Barborom Krejčikovo­m), ali Nikola Mektić, 31-godišnji tenisač rođen u Zagrebu, tek je na kraju ove godine postigao uspjeh karijere – osvojio je završni Masters parova u Londonu.

Još nisam svjestan uspjeha

Postao je prvi Hrvat s krunom sa završnog turnira, iako su naslov – u 50 godina tog natjecanja – napadali mnogi naši mušketiri: od Željka Franulović­a, preko Gorana Ivanišević­a, Ivana Ljubičića i Marina Čilića, do Ivana Dodiga i Mate Pavića. A on i njegov partner, Nizozemac Wesley Koolhof, ući će u anale Mastersa po još jednom detalju: prvi su osvajači tog turnira kojima je to bio i prvi zajednički naslov (dosad su imali samo dva finala: Marseille i US Open ove godine).

– To je svakako moj najveći uspjeh, kao da još nisam svjestan što smo postigli. Ljepši način da završimo ovu sezonu – tešku, ali i uspješnu – nismo mogli zamisliti. Pamtit ću to cijeli život. Sad doista imamo razlog za slavlje – poručio je Mektić iz Londona, ne skrivajući ponos, radost, sreću i zadovoljst­vo.

A nije uvijek tako bilo. Ugledavši se na starijeg brata Luku, počeo je trenirati tenis sa šest godina i bio je vrlo uspješan u mlađim danima. Godinama je potom u pojedinačn­oj konkurenci­ji mukotrpno osvajao bodove na Futuresima, 15 ih je i osvojio (“Istina, bude svačega na tim turnirima, iako sam izbjegavao države na zlu glasu”, kaže) također i na

Osvojio je u parovima tri Masters 1000 turnira, bio je finalist na Grand Slam turniru (US Open), ima Grand Slam naslov u mješovitim parovima (Australian Open), a sada i završni Masters

Challenger­ima; imao je pobjede nad Rubljovom, Ćorićem, J. Sousom, Haider-Maurerom, tada 59. tenisačem svijeta, došao je i do 213. mjesta pojedinačn­e liste, ali to ga nije moglo zadovoljit­i. Znao je da vrijedi više, pa je u jednom trenutku shvatio da igra “pogrešnu utakmicu” i okrenuo se parovima.

I tu je doživio preporod, novo tenisko rođenje. Konačna prekretnic­a dogodila se 2016. godine, a godinu dana kasnije već je osvojio prva dva turnira u parovima, Budimpeštu i Memphis s Brianom Bekerom, a s Frankom Škugorom došao je do polufinala u Wimbledonu. Tada je u razgovoru za Večernji list rekao:

– Sa singlom je gotovo, u dublu se ljepše živi!

U međuvremen­u je, zajedno s Londonom, osvojio čak osam turnira, na još osam igrao u finalu. Postao je igrač iz samog svjetskog vrha, odsjeda u istim hotelima kao i jedan Rafael Nadal, igra na istim terenima i razgovara s novinarima u istim sobama. Dobro je i zaradio, ukupno 2,6 milijuna USD, od toga samo ove godine 616.816.

Dok je “rintao” u pojedinačn­oj konkurenci­ji, pripale bi mu tek mrvice, često dovoljne samo da plati putovanje i smještaj u jeftinijem hotelu.

Mektić u novu sezonu ulazi s novim ambicijama. Igrat će zajedno s Matom Pavićem i – zašto to kriti – jurišati na najveće naslove, pa i na medalju na Olimpijski­m igrama u Tokiju. Za plasman na olimpijski turnir potrebno je da barem jedan od njih dvojice bude među najboljih deset na listi, i to u lipnju sljedeće godine. A oni su trenutačno četvrti (Pavić) i osmi (Mektić).

– Drago mi je da ćemo Mate i ja igrati zajedno, dobri smo prijatelji, vjerujem da ćemo se slagati i na terenu. I da ćemo postizati dobre rezultate – kaže Nikola.

Samo neka bude zdravlja

I nema razloga da hrvatska kombinacij­a ne bude uspješna. Uzmu li se u obzir sadašnji plasmani, Pavićev i Mektićev kombiniran­i renking iznosi šest. Bolji imaju samo Kolumbijci Farah i Cabal (1,5), a jednaki Španjolac Granollers i Argentinac Zeballos (6). Od svih drugih potencijal­nih kombinacij­a Mate i Nikola stoje bolje.

Novi partneri, Koolhof i Poljak Kubot, imaju kombiniran­i renking sedam i pol. Uzmu li se pak u obzir nacionalni parovi (kad su oba tenisača iz iste zemlje), opet su ispred Mektića i Pavića samo Kolumbijci. A prvi iza naših su Brazilci Soares i Melo (8).

Naravno, na Olimpijski­m igrama, pa i u konkurenci­ji parova, ne nastupaju samo specijalis­ti za dubl nego i najbolji singl igrači. Ako ćemo pravo, oni najčešće i osvajaju medalje. Ali da će Pavić i Mektić biti među favoritima, to je sigurno. Samo neka ih posluži zdravlje...

 ??  ?? NIKOLA MEKTIĆ
NIKOLA MEKTIĆ
 ??  ?? WESLEY KOOLHOF S njim je u paru Mektić osvojio Masters
WESLEY KOOLHOF S njim je u paru Mektić osvojio Masters
 ??  ?? MATE PAVIĆ Trenutačno je četvrti na svijetu u parovima
MATE PAVIĆ Trenutačno je četvrti na svijetu u parovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia