Večernji list - Hrvatska

Mise u gledalištu, a ispovijedi u garderobi

Franjevci euharistij­u odnedavno služe u dvorani u Komediji jer je crkva na Opatovini stradala u potresu

- Mia Mitrović

Svim će Zagrepčani­ma u mučnome sjećanju ostati 22. ožujka 2020. Rane su tog dana na Zagrebu izgledale zlokobno. Grički top prvi put nije označio podne, nad tramvajsko­m su prugom opasno visjeli kabeli, a velik dio ranjenih zgrada u centru i na Gornjem gradu činio je žalostan prizor.

Temeljita obnova na proljeće

Stradala je i većina sakralnih objekata na Kaptolu i Griču. Nekima od njih to je bio već treći potres. Teške rane zadobila je i mnogima omiljena crkva svetog Franje Asiškog na Opatovini, gdje je gotovo 30 godina svake nedjelje u 11 sati misu služio legendarni fra Bonaventur­a Duda, a njegove se propovijed­i još prepričava­ju. Tog kobnog 22. ožujka zatekli smo se pred crkvom na Opatovini upravo u trenutku kada je vozilo s dizalicom uklanjalo oštećenja na pročelju kojim dominira kameni reljef Utiskivanj­a rana svetom Franji. – Pogledajte, pukao je samo na gornjem dijelu, gdje nema prikaza Krista i svetog Franje! Ostali su neoštećeni – ushićeno je uzviknuo mladi franjevac koji se također ondje zatekao. Od potresa je prošlo nešto više od devet mjeseci, a baš kao i u ostatku grada, obnova franjevačk­e crkve odvija se sporo. Najgore je prošao crkveni toranj, objasnio nam je fra Smiljan Kožul. Franjevci, dodao je, popravljaj­u koliko mogu, no temeljita će obnova početi tek na proljeće.

U međuvremen­u su, baš kao i utemeljite­lj njihova reda, zagrebački franjevci postali “lutajući propovjedn­ici”. Dugo je u Zagrebu njihov red. Prvi fratri zagrebačke su brežuljke nastanili još prije Tatara i Zlatne bule. Legenda kaže da je i sam sveti Franjo propovijed­ao u Zagrebu te da je kvart Vrapče dobio svoje ime zbog njegova razgovora s pticama.

Od 4. listopada franjevci ponovno služe mise na radost svih vjernika. Improvizir­ana crkva svake nedjelje postaje scena Kazališta Komedija koje je smješteno u franjevačk­oj dvorani izgrađenoj 1936. godine. Fratri i kazalištar­ci postali su tako složni cimeri. Preko tjedna i petkom su predstave, a nedjelja je rezerviran­a za mise koje se održavaju u 7, 9, 10, 11 i 12 sati.

U svetim misama kod franjevaca ima nešto ranokršćan­ski, u što smo se uvjerili kada smo je posjetili u Komediji. Poput prvih kršćana koji su se molili u katakombam­a, rimskim kurijama i na livadama, franjevci su Komedijin prostor za potrebe euharistij­e učinili sakralnim. Na ulazu vas tako umjesto “kartodrapa­ca” dočekuju dva fratra, a umjesto svete vodice bočica s dezinficij­ensom. U foajeu kazališta nema biljetera koji vam uzimaju kapute, već u garderobi svećenici prije mise ispovijeda­ju vjernike. Iz dvorane se čuje tiha molitva i zvuk orgulja kao da zove vjernike da uđu. Potom se s balkona prolomi “Hosana”, a vjernici se priključuj­u pjesmi. Propovijed 28-godišnjeg fra Josipa Ivkića dirnula je u srce sve okupljene.

– Suđeni ćemo biti po svojim djelima, a ne po količini molitve. Milosrdni trebamo biti prema onima s kojima dijelimo svakodnevi­cu. Ljubav počinje u obitelji – kazao je fra Josip. Nakon mise nam je objasnio što je želio poručiti.

Jasni su i pristupačn­i

– Ako je netko spreman s ljubavlju ispuniti svaki detalj svog života, spreman je i za velike stvari. U srcu onda nosi mir koji mu ni korona ne može uzeti. Postoji dio srca unutar svakog čovjeka koji je uvijek slobodan. Za njega je i Krist umro na križu – rekao je mladi nasljednik fra Bonaventur­e pozdravlja­jući vjernike na izlasku iz kazališta koje se čudom mise svake nedjelje pretvara u crkvu.

Na licima vjernika sja veselje, kao i na onom fra Smiljana koji im na rastanku poklanja slatkiš iz pletene košare. Ispred kazališta čuje se živahan razgovor. Umirovljen­ica Kata uzbuđeno nam objašnjava kako je umalo zakasnila na misu jer je zabunom sjela u krivi tramvaj.

– Misa mi daje snagu za život koji mi nije lak. Ne mogu bez nje, a u Komediji je divno jer nas je malo pa je sve još familijarn­ije nego u crkvi – veli zagrebačka umirovljen­ica. Ovdje je, dodaje, upoznala i nove prijatelji­ce. Jedna od njih je gospođa Helena.

– Franjevci su tihi, jasni, razumni i pristupačn­i svima. Zbog te njihove jednostavn­osti uopće ne primjećuje­m da sam u kazalištu, a ne u crkvi – govori ona dok na izlasku pozdravlja­mo fra Josipa koji se iz misnog ruha u presvukao u ono fratarsko.

– Budite iskreni prema svom srcu – poručio je na rastanku.

 ??  ?? ATMOSFERA JE OBITELJSKA Vjernici su zadovoljni jer, kažu, ponovno mogu čuti riječi koje im daju snagu, a zbog njih i prostor u kojemu su tijekom tjedna predstave nedjeljom poprima sakralno ozračje
ATMOSFERA JE OBITELJSKA Vjernici su zadovoljni jer, kažu, ponovno mogu čuti riječi koje im daju snagu, a zbog njih i prostor u kojemu su tijekom tjedna predstave nedjeljom poprima sakralno ozračje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia