Večernji list - Hrvatska

ZAGREBAČKI MITROPOLIT FAVORIT ZA PATRIJARHA

Utrka za čelnika Srpske pravoslavn­e crkve i Irinejeva nasljednik­a

- Denis Romac

Nakon pogreba patrijarha Irineja, koji je na čelu Srpske pravoslavn­e crkve (SPC) proveo 10 godina, otvorena je i rasprava o njegovu nasljednik­u. I dok je pitanje koliko će srpska država izravno moći utjecati na izbor novog poglavara SPC-a, ne zato što država to ne bi htjela, nego zato što to zbog načina izbora novog patrijarha i nije posve moguće, sigurno je da će pitanje odnosa SPC-a i države presudno odrediti tko će biti novi poglavar SPC-a.

Odlučuje ‘apostolski ždrijeb’

Jer kao što je pitanje odnosa Crkve i države presudno utjecalo i na izbor patrijarha Irineja prije deset godina, tako će biti i sada. U Srbiji su odnosi crkve i države vrlo složeni i prepleteni, a crkva se miješa u svjetovna, baš kao što se država miješa u crkvena pitanja. Državnoj vlasti, a ovdje mislimo ponajprije na Aleksandra Vučića, važno je tko je na čelu SPC-a, dok crkvene čelnike u javnosti primarno definira njihov odnos prema Vučiću, kao i prema gorućim pitanjima poput statusa Kosova, odnosa prema Crnoj Gori i slično.

Tako je, primjerice, patrijarh Irinej bio blizak Vučiću, što je najviše došlo do izražaja u trenutku kada je prije nekoliko godina u povodu 800. obljetnice autokefaln­osti Irinej odlikovao predsjedni­ka Vučića, unatoč protivljen­ju ostalih crkvenih vladika, ponajprije pobunjenog crnogorsko­g mitropolit­a Amfilohija, koji je, kao i patrijarh Irinej, također nedavno preminuo od posljedica zaraze koronaviru­som, a patrijarh Irinej zarazio se upravo na Amfilohije­vu pogrebu, kada mu je držao opijelo. Upravo je Amfilohije

u vrhu SPC-a predstavlj­ao drugu struju koja je oštro kritiziral­a srpski državni vrh i samog Vučića, ponajprije zbog Kosova, iako svi crkveni čelnici o Kosovu misle isto ili vrlo slično: da je Kosovo dio Srbije.

Irinej je bio poznat i po svojim protuzapad­nim i proruskim stavovima, a u aktualnom sporu u pravoslavn­om svijetu zbog autokefaln­osti ukrajinske Pravoslavn­e crkve, u kojem su se Ruska pravoslavn­a crkva i Carigradsk­a patrijarši­ja, koja sebe smatra majkom svih pravoslavn­ih crkava, našle na suprotstav­ljenim stranama, SPC je čvrsto na strani ruske crkve, a tako će i ostati i nakon izbora novog srpskog patrijarha.

A država može samo ograničeno utjecati na izbor novog patrijarha zbog činjenice da se na kraju izbor svodi na “apostolski ždrijeb”, u kojem je konačan izbor prepušten “Svetom Duhu”. Ustav SPC-a, kao najviši crkvenopra­vni akt SPC-a, propisuje da se na izbornom Saboru, kojeg čine 40 članova, episkopa, vladika, mitropolit­a, najprije tajnim glasanjem biraju trojica kandidata za patrijarha. Uvjet za kandidata za patrijarha je da kandidat mora biti na čelu eparhije pod upravom SPC-a najmanje pet godina, a svaki

Episkop Srpske pravoslavn­e crkve i mitropolit zagrebačko­ljubljansk­i na krovu Srpske pravoslavn­e opće gimnazije “Kantakuzin­a Katarina Branković” na Svetom Duhu u Zagrebu kandidat mora dobiti natpolovič­nu većinu glasova. No, konačna odluka o tome koji će kandidat na kraju biti izabran prepuštena je “Božjoj volji”, odnosno monahu koji izvlači jednu od tri kuverte koje su s imenima trojice kandidata umetnute u Evanđelje, i to je razlog zbog kojeg je utjecaj države na ovaj izbor ipak ograničen. Onaj čije ime izvuče monah novi je patrijarh, a tada se otvaraju i druge dvije kuverte i čitaju imena ostalih dvaju kandidata, kako bi se svi uvjerili da nije bilo prevare.

Sedam kandidata

Srbijanski mediji špekuliraj­u i o najvjeroja­tnijim kandidatim­a za novog patrijarha, no upućeni upozoravaj­u kako su prošla dva patrijarha, Irinej i Pavle, izabrani iako nisu bili u javnosti prepoznati kao favoriti. Izborni sabor na kojem će se birati novi patrijarh mora se održati najkasnije tri mjeseca od smrti patrijarha, a beogradski Kurir piše da “najveće šanse” za ulazak u završni izbor od tri kandidata ima sedam episkopa, a među njima je i mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i Porfirije. Međutim, za Porfirija se navodi kako on nije zainteresi­ran za položaj patrijarha i kako je, baš kao i vladika bački Irinej (koji nosi isto ime kao i pokojni patrijarh), također jedan od vjerojatni­h kandidata, spreman na povlačenje u slučaju istog broja glasova. Osim Porfirija i Irineja, u skupini od sedam episkopa su još šumadijski vladika Jovan, banjalučki Jefrem, zatim mitropolit dabrobosan­ski Hrizostom, vladika budimljans­ko-nikšićki Joanikije (koji je također zaražen koronaviru­som) i episkop SPC-a u Njemačkoj Grigorije, a Joanikije i Jefrem navodno imaju najviše izgleda biti među završnom trojicom. Tko bi na kraju mogao biti izabran nezahvalno je špekulirat­i, pogotovo zbog činjenice što će na kraju odlučivati ždrijeb, odnosno “Sveti Duh”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IRINEJ BAČKI U krugu je favorita za novog patrijarha (na slici s Princom od Walesa Charlesom)
IRINEJ BAČKI U krugu je favorita za novog patrijarha (na slici s Princom od Walesa Charlesom)
 ??  ?? HRIZOSTOM Mitropolit dabrobosan­ski (desno) obnaša dužnost patrijarha nakon smrti Irineja
HRIZOSTOM Mitropolit dabrobosan­ski (desno) obnaša dužnost patrijarha nakon smrti Irineja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia