Večernji list - Hrvatska

Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama koje će vrijediti do prije Božića

Aktivira se i Arena Zagreb, a onamo bi vrlo skoro mogli početi prebacivat­i lakše bolesnike oboljele od COVID-19

- S. Veljković, I. Beti, R. Kovačević Barišić

Nove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se stabilizir­a i smanji broj oboljelih od COVID-19, posljedičn­o i broj preminulih te pritisak na zdravstven­i sustav, na snagu bi trebale stupiti za vikend i vrijedit će do prije Božića.

Šoping-centri će raditi

Detalji nisu još dogovoreni, no radni prijedlog koji se tek završava te koji nakon toga još treba proći analizu i usuglašava­nje među ministrima, koji će ga na uvid dobiti danas, te sa županima od kojih nisu svi za pooštravan­je postojećih restrikcij­a, donosi stroge mjere, ali ipak ne znači onakvo zatvaranje kao na proljeće niti policijski sat, što ni u jednom trenutku nije ni bila opcija u Hrvatskoj. Mjere bi najvjeroja­tnije mogao objaviti premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. U nacrtu prijedloga Stožera – što ne znači da će biti u konačnici i prihvaćen – apostrofir­ani su kafići i restorani koji bi mogli biti zatvoreni, ali bi se omogućila dostava hrane. Ne ide se na zatvaranje manjih uslužnih djelatnost­i poput frizera, a i trgovine i šoping-centri nastavili bi normalno raditi uz pridržavan­je epidemiolo­ških mjera, uz češće i strože kontrole. Također, predlažu se i mjere koje bi smanjile broj putnika u javnom prijevozu.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović jučer je kazao kako se mjere odnose na određene segmente gospodarst­va, prije svega ugostitelj­stvo i kulturu, kako treba pronaći balans te kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravan­ja mjera.

– Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu. Ovaj se virus ponaša tako da, kada doneseš najrestrik­tivnije mjere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje s ciljem da zdravstven­i sustav ne bude preoptereć­en, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od COVID-a – pojasnio je, ali i dodao kako se s jedne strane treba razmišljat­i o očuvanju zdravlja i zdravstven­og sustava, s druge treba brinuti o gospodarst­vu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana.

– Ništa nismo dogovorili. Svatko je rekao što je imao i nitko nije tražio ništa – kaže varaždinsk­i župan Radimir Čačić koji je na videosasta­nku premijera Andreja Plenkovića sa županima upozorio da je broj novozaraže­nih unutar sedam dana u Varaždinsk­oj županiji porastao na 1060 na 100.000 stanovnika te da je Hrvatska postala najugrožen­ija u EU jer je prešla i Austriju i Sloveniju.

– Smatram da treba ići s oštrijim setom mjera, da treba spriječiti da uđemo u stanje u kojem nećemo moći kontrolira­ti situaciju, te da se prije Nove godine i blagdana situacija malo smiri – kaže Čačić i dodaje da će proći pet do šest mjeseci dok ne dobijemo dobru razinu procijeplj­enosti.

Dva stupnja mjera

Govorilo se i o mogućnosti da se donesu dva stupnja mjera, za regionalne razine, odnosno blok županija. U Varaždinsk­oj županiji od ponedjeljk­a su sve srednje škole online. Radi se o 16 škola sa 6900 učenika.

Također, kreveti u Arena centru u Zagrebu uskoro će najvjeroja­tnije biti aktivirani. Nacionalni stožer priprema tu odluku, doznajemo neslužbeno, a onamo bi vrlo skoro mogli početi prebacivat­i lakše bolesnike oboljele od COVID-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i iz Primarnog respiracij­sko-intenzivis­tičkog centra u KB-u Dubrava.

Ti su objekti praktički popunjeni srednje teškim i teškim bolesnicim­a oboljelim od koronaviru­sa, odnosno Infektivna se već tjednima puni onoliko koliko bolesnika otpušta, dok su predviđanj­a liječnika iz KB-a Dubrava da će do kraja tjedna ta COVID bolnica biti puna. U Areni Zagreb opremljen je prije tri tjedna odjel za lakše bolesnike koji je pod ingerencij­om KBC-a Sestre milosrdnic­e. Na traženje Stožera iz te su bolnice napravili provjeru instalacij­a za dovod kisika u Areni. Zasad je ondje opremljeno 100 kreveta, s tim da na istom katu može biti smješteno i do 270 kreveta s pacijentim­a, međutim počet će se s manjim brojem dok se ne uhoda pružanje zdravstven­e skrbi u ovom inače nezdravstv­enom, primarno sportskom objektu.

Mjere bi najvjeroja­tnije mogao objaviti premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak

 ??  ?? DAVOR BOŽINOVIĆ: Mjere se odnose na određene segmente gospodarst­va, prije svega ugostitelj­stvo i kulturu
DAVOR BOŽINOVIĆ: Mjere se odnose na određene segmente gospodarst­va, prije svega ugostitelj­stvo i kulturu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia