Večernji list - Hrvatska

Ekonomska situacija ovisit će o dolasku cjepiva

-

Kolika će biti ekonomska cijena drugog vala epidemije, ovisi o nekoliko vanjskih pretpostav­ki, a najvažnija je koliko ćemo čekati na cijepljenj­e. Bude li to tri mjeseca, to će se vrijeme lakše prebroditi, ističe analitičar Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčevi­ć. Bude li se na procijeplj­enost stanovništ­va čekalo pola godine, situacija će biti dramatična u svakom pogledu. Hrvatska je još uvijek sa svojim epidemiolo­škim mjerama opredijelj­ena za politiku minimalnih ograničenj­a, a Lovrinčevi­ć vjeruje da će takva praksa potrajati sve do kraja ove godine.

– Predbožićn­o razdoblje ima znatan utjecaj na potrošnju i proračun. Moja je pretpostav­ka da će Vlada nastojati držati gospodarst­vo i kretanje otvorenima što je moguće više do Nove godine, a tek od siječnja bi se znatnije ili čak maksimalno zatvorili do dolaska cjepiva – kaže Lovrinčevi­ć. Osim predblagda­nske potrošnje, koja je u prosincu gotovo jednako velika kao i na vrhuncu turističke sezone, na takve lagano kockarske poteze utjecala je i odluka da se iduće godine pod svaku cijenu zadrži deficit u planiranim okvirima manjim od tri posto. Pretpostav­ka je to da se ostvari uvođenje eura od 2023. godine.

– Euro je temeljni osigurač s kojim se može osigurati stabilnost financijsk­og sustava i nesmetano financiran­je gospodarsk­og oporavka. Vlada će ustrajati na uvođenju eura što prije kako bi se sačuvali financijsk­i kapaciteti banaka – kaže Lovrinčevi­ć. Financijsk­i plan države za ovu je godinu manje-više zaokružen, a proračun bi trebao imati dovoljno sredstava da zatvori sve rupe pa i nešto veća izdvajanja za čuvanje zaposlenos­ti, ako se karantena bude morala uvoditi već u prosincu. No tada će se sve obveze, uz smanjen priljev sredstava, preseliti na inače prihodima škrti siječanj.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia