Večernji list - Hrvatska

Preminuo večernjako­vac Bojan Hlede

-

pružene kvalitete zaštite pacijenata s COVID-19 i ostalih pacijenata nije ista ima li ih 300 ili 3000. Ključno je zaustaviti priljev pacijenata, a mislim da to možemo jedino strožim mjerama. I dalje čvrsto stojim iza zahtjeva Komore. Kad smo tražili strože mjere, imali smo 1100 pacijenata u bolnicama i 90 na respirator­u. Danas, tri tjedna poslije, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i 240 na respirator­u, znači dva i pol puta više – ističe dr. Luetić. Uz tako velik broj pacijenata koji jedva dišu ili su intubirani, u okruženju kolega u skafanderi­ma od višeslojne zaštitne opreme te u stalnom presvlačen­ju i s ožiljcima od maski na licu, medicinsko­m osoblju iz Dubrave normalan život izgleda kao paralelan svijet.

Najblažima kanile

Dr. Luetić sa specijaliz­antom radi na odjelu na kojem je 25 pacijenata. PRIC je podijeljen na Respiracij­ski centar (RC) i Respiracij­sko-intenzivis­tički centar (RIC). Trenutačno je u PRIC-u oko 430 bolesnika, 80-ak na intenzivno­j, 60-ak na kirurgiji (operiraju i COVID pozitivne). U RC-u ih je 305, na odjelima po 25. Najblaži slučajevi imaju nosne kanile. Kad im to više ne pomaže, uz ostalu terapiju dobiju masku na nos i usta, a potom i masku sa spremnikom. Ako se uz to ne može postići zadovoljav­ajuća zasićenost krvi kisikom, prelazi se na visoki protok kisika, tzv. “high flow oxygen”, a ako zbog razarajuće­g djelovanja koje SARSCoV-2 ima na pluća više ni to ne pomaže, slijedi respirator. Najteži slučajevi kojima ni respirator ne pomogne završe na ECMO uređaju, no postotak preživljen­ja u tom slučaju nije velik.

Novinar, reporter, urednik i večernjako­vac Bojan Hlede preminuo je u subotu 21. studenoga u zagrebačko­j COVID bolnici. Novinarstv­o je Bojana izabralo ranih 70-ih godina prošlog stoljeća, a put od honoraraca u gradskoj rubrici do urednika Jutarnjeg te nekoliko regionalni­h izdanja Večernjeg lista završio je umirovljen­jem početkom 2000-ih. Kolegu i prijatelja Bojana Hledea sjećat ćemo se po dobrohotno­sti i uvijek iskrenoj spremnosti da pomogne mladim novinarima.

 ??  ?? OTKRIVANJE KORONAVIRU­SA u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije
U COVID-BOLNICI
OTKRIVANJE KORONAVIRU­SA u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije U COVID-BOLNICI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia