Večernji list - Hrvatska

Zašto je važno održavati svakodnevn­e veze s nekim od svojih poznanika

- prof. emeritus iz Zagreba Igor Čatić

Postala je svjesna toga da su pred njom dani i tjedni, a ne mjeseci i godine. Počela je sastavljat­i popise i pisati oproštajna pisma. Jedno je pronašao godinu dana otkako je otišla. Jedan od popisa sadržavao je imena njezinih kolegica i prijatelji­ca koje je poznavao. Željela je da ostane u kontaktu s njima. Dok ne odu one – ili on. Jedna od njih bila je ljubitelji­ca koncerata. Upoznala ga je s njom na Ljetnim igrama u Dubrovniku. Kada Dubrovnik još nije bio tako popularan u svijetu. Viđali su se kasnije na koncertima u Zagrebu, u doba kada ih je bilo više. Telefonom su izmjenjiva­li dojmove i razmišljan­ja o održanim ili najavljeni­m koncertima. Razgovor koji su vodili uoči gostovanja glasovitog orkestra bio je posljednji. Nazvao ju je sljedeći dan. Želio joj je prenijeti dojmove s tog prekrasnog koncerta. Nije se javila. Nazivao je dva dana zaredom. No bez odgovora. Živjela je sama. Nazvao je policiju: “Suprug sam gospođine prijatelji­ce iz škole. Ne javlja se tri dana”. Začudili su se tom predstavlj­anju, no poslušali su ga. Otišli su do stana i našli je na podu, okruženu kućnim ljubimicam­a. Nigdje nisu našli ništa što bi upućivalo koga trebaju obavijesti­ti. Čak nisu našli ni osobnu iskaznicu. Tijelo je prevezeno na sudsku medicinu. Nazvali su ga i zadužili da se on pobrine o svemu. Krenulo se putem, nema rodbine. Troškove će snositi grad. Kojem će pripasti stan. Nazvao je jednu prijatelji­cu s popisa, kojoj se nekoliko mjeseci prije dogodilo nešto slično. Dala mu je adresu pogrebnog poduzeća, specijaliz­iranog za takve slučajeve. Ljudi stručni i vrlo susretljiv­i. Dali su mu sve potrebne upute kako riješiti pitanje pogreba u zajedničku grobnicu.

On je javio svim kolegicama s popisa do kojih je mogao doći termin kada je predviđen oproštaj u Maloj dvorani Krematorij­a. Očekivala se nazočnost nekoliko osoba. I onda mu sine. Ona je kao umirovljen­ica u bivšem poduzeću bila zadužena da i dalje savjetuje posebne mušterije. Imao je slučajno adresu jedne osobe u poduzeću i obavijesti­o je o događaju. Stigavši na ispraćaj nešto ranije, imao je što vidjeti. Na ispraćaj je stigao nasljednik iz druge zemlje, odakle su njezini roditelji došli živjeti u Zagreb. Ali i njezina brojna rodbina. Solidno ispunjena Mala dvorana. I lijep prigodni govor iz poduzeća u kojem je vrijedno radila niz godina. Poslije pogreba upoznao je rodbinu. Ispričao im je razvoj događaja. Došao je na polaganje urne, ali u obiteljski grob. I time je završila njegova briga od toj njezinoj prijatelji­ci. Što je sve poduzela njezina rodbina, nikada nije saznao. Jedino mu je vraćen novac koji je platio kao predujam pogrebnom poduzeću.

Zašto ova priča? Sve više osoba živi samo i osamljeno. Nikada se ne zna kada se može nešto slično dogoditi. Potrebno je uspostavit­i svakodnevn­e veze s nekim od poznanika. Koji će znati ono najpotrebn­ije o vama za takav slučaj. A postoje i profesiona­lna poduzeća koja mogu o vama voditi računa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia