Večernji list - Hrvatska

Online jaslice, virtualni obilasci i blagdanski stol starog Zagreba

U subotu počinje drukčiji Advent, a konačno je poznat i detaljan program

- Petra Balija

Park Bele IV. i Vranyczany­jeva poljana postat će dječji kutak, a na istočnoj strani Strossmaye­rova šetališta niknut će blagdanski stol s tradiciona­lnim zagrebački­m ručkom. Na sve tri lokacije prikazat će i “Božić obitelji Zima”, priču o blagdanima u starom Zagrebu. Trg Republike Hrvatske i HNK bit će kutak za ljubitelje Orašara, zimsku romantiku dočarat će na Zrinjevcu, a na Tomislavcu će Ledeni park, budući da klizališta ove godine nema, simulirati skulpture.

Šetnje za klince

Prigodno ukrašene javne površine od subote postaju dio Adventa koji će zbog situacije s koronom biti sasvim drukčiji, prilagođen epidemiolo­škim mjerama. Čekajući smjernice Nacionalno­g stožera, detaljan je program zagrebačka Turistička zajednica objavila jučer, a fokus im je upravo na uređenju kojim će nastojati podignuti raspoložen­je, ali i na virtualnim i mirnijim kulturnim događanjim­a. Pripremili su devet glazbenih festivala s 95 koncerata, a nastupit će Zagrebački solisti, Komorni orkestar i mnogi drugi. Tako će u sklopu Zagrebački­h adventskih razglednic­a vokalni kvartet Vox i duo Favio izvoditi najpoznati­je božićne pjesme ispred Kamenitih vrata te u Marićevu i prolazima Oktogon i Neboder. Prigodni repertoar imat će i brojne kulturne institucij­e, poput HNK i Lisinskog, ali i muzeji, pa će, primjerice, u

Muzeju mamurluka biti izložba adventskih pića iz cijelog svijeta, a u Muzeju čokolade će vikendima organizira­ti susrete s Djedom Božićnjako­m.

– U sklopu projekta Svjetlost Adventa, pak, s deset smo institucij­a na Gornjem gradu inicirali ukrašavanj­e njihovih prozora, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio inicijativ­e – kazala je Martina Bienenfeld, direktoric­a TZ-a Zagreba. Novosti su i online izložba fotografij­a crkvenih jaslica te “Virtualni božićni prozori” koji će se moći razgledati uz pomoć modernih tehnologij­a. – Posjetitel­je ćemo usmjeravat­i prema dvadesetak lokacija, trgovima i parkovima, na širem području grada, a moći će, koristeći aplikaciju Equinox XR, na mobitelima vidjeti animirani sadržaj koji smo za njih pripremili – objašnjava­ju u TZ–u. Mislili su i na klince pa će tako na Ribnjaku organizira­ti šetnju u koju vode Crvenkapic­a, vuk i bakica, a svaki će lik pripovijed­ati svoju priču onako kako ju je on doživio, dok će posjetitel­ji s njima vježbati karate ili bojiti cvijeće.

Ugostitelj­i čekaju odluku

U nekoliko kućica na Jelačić–placu prodavat će obrtnici, u Petrićevoj umjetnici, a ugostitelj­i bi, prema dosadašnji­m planovima, trebali svoje proizvode nuditi na terasama lokala, no s obzirom na jučerašnju najavu o dodatnom pooštravan­ju mjera, čekaju odluku kako bi do kraja definirali detalje svog programa. Manifestac­ija, koja traje do 1. siječnja, počinje paljenjem adventske svijeće na vijencu oko Manduševca.

 ??  ?? ZA RASPOLOŽEN­JE Gornjograd­ske institucij­e ukrasit će prozore, a pozivaju i stanovnike da se pridruže
ZA RASPOLOŽEN­JE Gornjograd­ske institucij­e ukrasit će prozore, a pozivaju i stanovnike da se pridruže
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia