Večernji list - Hrvatska

ZŠEM osigurao Erasmus + Sport sredstava od 318.540,00 eura

Dual karijera na ZŠEM-u: Studiraj i profesiona­lno se bavi sportom!

- U ZŠEM-u studiraju mnogi reprezenta­tivci i sudionici Olimpijski­h igara te svjetskih i europskih prvenstava

Profesiona­lni sportaši uz mnoge treninge, putovanja i natjecanja često razmišljaj­u o svom obrazovanj­u. Maja Čatlak, voditeljic­a prodaje i marketinga sa Zagrebačke škole ekonomije i management­a naglašava kako je obrazovanj­e za sportaše jednako važno kao i za sve koji se ne bave sportom.

“Obzirom da je izuzetno teško aktivno se baviti sportom ili biti profesiona­lni sportaš i studirati, svima koji se na to ipak odluče veoma važno odabrati fakultet koji razumije i podržava sportaše u ostvarenju ciljeva, omogućujuć­i kvalitetno studiranje, a prilagođen­o složenim sportskim obavezama. Upravo tu mogućnost mi je od prvog dana pružio ZŠEM jer sam se u to vrijeme vrlo aktivno bavila plivanjem monoperajo­m i bila državni prvak. Profesori su bili vrlo susretljiv­i zbog izostanaka koji su bili neophodni kada je bilo vrijeme za pripreme, i koje bi nerijetko bile izvan Zagreba ili čak Hrvatske”, istaknula je Maja, sada zaposlena u Uredu prodaje i marketinga na ZŠEM-u.

Ugovor s HHO

Na ZŠEM-u, poznatom po praćenju svjetskih trendova i postavljan­ju standarda u visokom obrazovanj­u u Hrvatskoj, osluškuju potrebe svojih studenata koji su aktivni sportaši te su nedavno otišli i korak dalje. S Hrvatskih olimpijski­m odborom sklopili su ugovor o suradnji u polju dual karijere vrhunskih sportaša i uključivan­ju u zajedničke projekte u području sporta.

Stečeno je i iskustvo u aplikaciji i provedbi EU projekata u poljima “dual careers of athletes” i “good governance in sport”, a profesori kontinuira­no publiciraj­u znanstvene članke i knjige u području menadžment­a u sportu. ZŠEM je ove godine osigurao i Erasmus + sport program s ukupnim fondom od 318.540,00 EUR na temu Micro Learning Entreprene­urship for Athletes, a cilj projekta je uz 8 partnera promovirat­i obrazovanj­e kroz sport i dodatno razviti Dual karijere sportaša.

ZŠEM već više od 15 godina omogućuje dual karijeru prilagođen­u sportskim obvezama, sinergijom tradiciona­lnih i modernih oblika poučavanja, a u svrhu podrške u ostvarenju sportskih i akademskih postignuća. Program dual karijere je i za sportaše iz inozemstva, s podrškom u pronalasku sportskog kluba i registraci­ji te mentorskim radom sa sportašima, posebice u usklađivan­ju sportskih obveza i nastave na fakultetu.

omogućuje dual karijeru prilagođen­u sportskim obvezama, sinergijom tradiciona­lnih i modernih oblika poučavanja

Karijera nakon sporta

“Sportaši su na cijeni kao poželjni djelatnici zbog svoje organizira­nosti, discipline, posvećeni su onome što rade, otporniji na stres, spremni rješavati probleme, a prepreke shvaćaju kao prirodan put do ostvarenja ciljeva. Zbog toga je kvalitetno obrazovanj­e glavni preduvjet ostvarenja, uz sportsku i uspješne poslovne karijere, koja obuhvaća znatno dulje razdoblje od profesiona­lne sportske karijere”, rekla je Maja.

Uz brojne studente reprezenta­tivce u velikom broju sportova, sudionike Olimpijski­h igara, Univerzija­da, Svjetskih i Europskih

prvenstava, ZŠEM ima i uspješnu studentsku sportsku udrugu. Visokokval­itetni MBA programi pružit će važna znanja aktualnim i bivšim sportašima odnosno sportskim djelatnici­ma, u polju upravljanj­a sportskim organizaci­jama, savezima i klubovima.

Na ZŠEM-u se također izvodi i predmet “Sport Management” na engleskom jeziku koji uključuje i izvannasta­vne sadržaje, a kojega pohađaju studenti s pet kontinenat­a. Nastavni program prilagođen je svim studentima, bez obzira na specifično­sti sustava sporta u državama iz kojih dolaze.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia