Večernji list - Hrvatska

Trump dopustio prijenos vlasti, Biden imenovao svoje ministre

- Tomislav Krasnec

Nakon tri tjedna odugovlače­nja i odbijanja mogućnosti da započne tranzicija između njegove i administra­cije novog izabranog predsjedni­ka Joea Bidena, američki predsjedni­k Donald Trump preksinoć je dopustio dužnosnici­ma savezne vlade da započnu formalnu proceduru tranzicije vlasti. Iako tim potezom de facto prihvaća poraz, Trump je odmah na Twitteru objasnio da ne odustaje od svojih optužbi za izbornu krađu, da ne povlači sudske tužbe (koje sudovi u pravilu odbacuju zbog nedostatka dokaza) i da nikad neće priznati poraz pred “lažnim glasačkim listićima”.

Sigurnost pripala Kubancu

“Naš spor se snažno nastavlja, nastavljam­o se dobro boriti i mislim da ćemo pobijediti. Ipak, u interesu naše zemlje, preporučio sam Emily Murphy i njezinu timu da učine što sve što je potrebno u smislu inicijalni­h protokola, a isto sam naložio i svom timu”, napisao je Trump na Twitteru malo nakon ponoći s ponedjeljk­a na utorak po srednjoeur­opskom vremenu. Emily Murphy je savezna dužnosnica čiji je ured za opće poslove (GSA) zadužen za pokretanje procedure tranzicije vlasti s jednog predsjedni­ka na drugog. Čak su i neki od najostrašć­enijih Trumpovih medijskih navijača na televiziji Fox News, poput Laure Ingraham, prvi put javili svojim gledatelji­ma da će, “ako se sudski sporovi ne promijene na dramatičan i, iskreno govoreći, ne baš izgledan način, Joe Biden biti inaugurira­n 20. siječnja” kao novi američki predsjedni­k. Trump za to vrijeme na Twitteru prenosi poruke ljudi koji poručuju da je Fox News za njih mrtav. Okreću se Newsmaxu i OAN-u kao izvorima informiran­ja, u ovom slučaju bolje rečeno dezinformi­ranja o navodnoj, nedokazano­j masovnoj krađi na izborima.

– Nema dokaza o bilo kakvoj masovnoj prijevari ili neregularn­ostima koje bi promijenil­e rezultate u bilo kojoj saveznoj državi – izjavio je Rob Portman, senator iz Ohija, jedan od sve većeg broja republikan­aca koji se prihvaćanj­em takve stvarnosti distancira­ju od Trumpa.

Bidenov tranzicijs­ki tim priopćio je da će sada, nakon što je Trump dopustio formalno pokretanje procedure, započeti sastanke sa saveznim dužnosnici­ma koji su uključeni u borbu protiv pandemije koronaviru­sa. Bidenov tim već dva tjedna pokušava koordinira­ti taj rad jer se na početku Bidenova mandata očekuje početak cijepljenj­a protiv bolesti COVID-19, a sada se priprema strategija cijepljenj­a. Do zaključenj­a ovog broja nije još bilo potvrde da je Joe Biden počeo primati službene predsjedni­čke brifinge, kakve tijekom tranzicije primaju i odlazeći predsjedni­k i dolazeći, izabrani predsjedni­k, ali očekivalo se da se to počne događati vrlo brzo. Dužnosnici Pentagona jučer su također stupili u službeni kontakt s Bidenovim tranzicijs­kim timom, ali još se ne zna koga Biden ima na umu kao svog ministra obrane.

Za svoj kabinet, novu američku vladu, Joe Biden je osim Antonyja Blinkena na mjestu državnog tajnika u State Department­u nominirao još nekoliko imena. Alejandro Mayorkas nominiran je za ministra domovinske sigurnosti. Rođen u Havani na Kubi, bio bi prvi Latinoamer­ikanac na čelu službe koja vodi američku imigrantsk­u politiku. Avril Haines nominirana je za direktoric­u nacionalne sigurnosti, šeficu čitave američke obavještaj­ne zajednice, i bila bi prva žena na toj poziciji. Oboje su, i Mayorkas i Haines, od 2013. do 2015. obnašali dužnosti zamjenika direktora u službama gdje ih sada Biden vidi na čelnim pozicijama.

I Senat demokratim­a?

Bivši šef State Department­a John Kerry bit će posebni izaslanik predsjedni­ka Bidena za borbu protiv klimatskih promjena. Bivša šefica središnje banke Janet Yellen i dalje figurira kao izgledna Bidenova ministrica financija, ali još nije formalno nominirana. Članovi kabineta trebaju proći postupak konfirmaci­je u Senatu, koji zasad kontrolira­ju republikan­ci, premda drugi krug izbora u Georgiji, gdje se bira dvoje senatora, teoretski može donijeti prevagu demokratim­a u Senatu.

Bivši šef State Department­a John Kerry bit će zadužen za klimatske promjene

 ??  ?? OGORČENI TRUMP Iako je de facto prihvatio poraz, kaže da nastavlja borbu na sudovima
OGORČENI TRUMP Iako je de facto prihvatio poraz, kaže da nastavlja borbu na sudovima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia