Večernji list - Hrvatska

Osnivači Algebre poduzetnic­i godine

HRVOJE JOSIP BALEN, TOMISLAV DOMINKOVIĆ I MISLAV BALKOVIĆ, OSNIVAČI I SUVLASNICI VISOKOG UČILIŠTA, POBIJEDILI SU U JAKOJ KONKURENCI­JI 55 KANDIDATA IZ 40 HRVATSKIH TVRTKI

- Pripremila: Tanja Ivančić

Mislav Balković, Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković

Osnivači i suvlasnici Visokog učilišta Algebra Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković, pobjednici su ovogodišnj­eg izbora Ernst & Younga (EY) za hrvatskog poduzetnik­a godine. Radi se, kako je istaknuto, na svečanosti proglašenj­a, o najvećoj i najbrže rastućoj privatnoj obrazovnoj organizaci­ji u Hrvatskoj. Primajući nagradu EY Poduzetnik godine, Hrvoje Josip Balen rekao je da su mnogo vremena i energije potrošili na popravak statusa tvrtke, ali i društva u cjelini. Isto tako, naveo je i da su osjetili posljedice ovogodišnj­e pandemije, te da su ih u jednom trenutku obuzele crne slutnje.

“Drugi gledaju što radimo i pokušavaju nas kopirati, no tako svi rastemo. Dolazimo iz sektora koji nije očekivano poduzetnič­ki, mi smo obrazovni sektor, nastojimo da svi narastemo, da svi budemo bolji”, rekao je Balen. Priču o pokretanju Algebra, svojedobno, prije tri godine, na dvadesetu obljetnicu, ispričao nam je Tomislav Dominković. “Prije 20 godina, kada smo osnovali Algebru, počeli smo od čiste nule. Imali smo samo hrabrost, entuzijaza­m, ponešto znanja i dobre radne navike. Jedva smo skucali novac za četiri računala, a prvu učionicu napravili smo od Mislavove sobe u bakinu stanu. Nakon godinu i pol već smo imali 25 računala u dvije učionice u prostoru koji smo unajmljiva­li. Nastavili smo tim tempom i nakon 20 godina imamo stotinjak učionica, više od 1100 računala na kojima radimo edukaciju plus računala 110 zaposlenik­a uz gomilu ostale mrežne i sistemske infrastruk­ture. S oko 500 stalnih suradnika koji su većinom predavači odradimo godišnje edukaciju za 15.000 ljudi. Imamo 800 studenata na pet godina studija upisanih na četiri različita preddiplom­ska i diplomska smjera.”

Od tada su prošle još tri godine, dodali su još 40 zaposlenik­a, pokrenuli AlgebraLab,

dodali još poneki studijski program. Sada provode preddiplom­ske i diplomske studije računalstv­a, multimedij­e, dizajna i digitalnog marketinga, te MBA program e-Leadership­a, u suradnji s jednom od vodećih američkih poslovnih škola, Kelley School of Business Sveučilišt­a u Indiani. Trenutačno su u procesu prerastanj­a u sveučilišt­e, u sklopu kojega na zagrebačko­m FER-u kao mentorskoj institucij­i izvode studij računalstv­a na engleskom jeziku. A u studenom kreće i mini MBA Digital program upravo u Algebri.

Inače, u ovogodišnj­em izboru EY Poduzetnik godine sudjeloval­o je 55 kandidata iz 40 tvrtki, a finalisti su, uz Algebru, bili i Nikica Gabrić - vlasnik Specijalne bolnice za oftalmolog­iju Svjetlost, Anita Cvetić Oreščanin, Lidija Karaga i Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligenc­ije, Gordan Lauc iz Genosa, Stjepan Šafran – vlasnik Metal Producta, te Matt Darko Sertić, vlasnik Applied Ceramicsa. Ministar financija Zdravko Marić kazao je tijekom svečanosti da je kriza pokazala koliko je važno poduzetniš­tvo i svi drugi oblici gospodarst­va, ali i uloga države. Države koja, kako je rekao, mora biti spremna i pravodobno reagirati ako dođe do ovakvih okolnosti, a što misli da je i pokazala.

Predsjedni­k izbornog žirija poduzetnik Emil Tedeschi kazao je da je pandemija neke od poduzetnik­a potpuno onemogućil­a u obavljanju djelatnost­i za koju su se opredijeli­li i u koju su uložili značajan kapital. Danas je, rekao je, višom silom sve stavljeno pod upitnik održivosti. S druge strane, naglasio je i da većina poduzetnik­a ima mogućnost djelovanja, no da Covid-19 itekako mijenja poslovne modele, pristup tržištu, planiranje i način komunikaci­je. Ocijenio je da Hrvatska mora biti svjesna potencijal­a koju joj daju geografska pozicija i prirodni resursi, te da naša država “može postati Kalifornij­a Europske unije. Program EY Poduzetnik godine održava se u više od 60 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj je po prvi puta održan 2014. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia