Večernji list - Hrvatska

Iz 154 tone šute nastale nakon potresa spašavali smo originalne Bolléove cigle

- Maja Car

Snagu i važnost čuvene izreke osnivača Muzeja za umjetnost i obrt Isidora Kršnjavog “Umjetnost je naša pratilica i u sretnim i u nesretnim časovima života, ona nije naša igračka, ona je vrlo ozbiljna i prava potreba, i to za svakoga”, posebno živo osjećamo sada u vrijeme pandemije.

Počeli smo s potresom 1880.

Doda li se tome i nedavni zagrebački potres, koji je znatno oštetio zgradu tog muzeja, ona odjekuje još snažnije, ali daje i volju zaposlenic­ima MUO da u po svemu nenormalno­j godini, u kojoj slave 140. rođendan, ne pokleknu pred nevoljama, nego se s njima suočavaju i nose. Zato je i njihova obljetničk­a izložba, koju su jučer, kažu, predstavil­i, a ne svečano otvorili, simbolično nazvana “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. − 2020.” Zanimljiv je to spoj povijesti MUO između dva zagrebačka potresa s jasnim naglaskom na ovom novijem, čiji se ožiljci tek saniraju, a napukli zidovi i uništeni muzejski predmeti postali su scenografi­ja i eksponati postava u prizemlju. – MUO je osnovan i otvoren u lipnju 1880., u studenom je već bio potres, a ove smo godine krenuli svečano u proslavu 140. rođendana i dogodio se novi. Tako je i ova prva dvorana izložbe posvećena činjenicam­a preklapanj­a koincidenc­ije između dva potresa. Tu su izloženi kameni elementi koji su pali s pročelja zgrade i koje ćemo vratiti kada za to dođe vrijeme – govori Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, vodeći nas izložbom. U toj prvoj prostoriji “koincidenc­ije dvaju potresa” izložene su i skulpture sv. Ladislava i sv. Emerika, Ivana Komerstein­era iz 1688., dijelovi oltara sv. Ladislava iz stare zagrebačke katedrale, koji su stradali i pali i u potresu 1880. i sada te su na neki način poveznica i muzeja i grada i potresa kao što je i sama katedrala simbol Zagreba.

Na sličan način u jednoj cijeloj dvorani postavljen­a je i instalacij­a “Prizemljen­a stvarnost – Evakuacija”, sastavljen­a od polegnutih skulptura spašenih u potresu iz dvorane Sakralne umjetnosti. – Ta instalacij­a nastala je potpuno spontano. Spašavajuć­i ove skulpture, doslovno smo ih gotovo ovako kako sada izgledaju složili na pod i prekrili koprenom i odjednom vidjeli nešto što je strahovito jako, simbolično... i odlučili to tako predstavit­i – kaže Gašparović pa nas vodi u dvoranu posvećenu počecima muzeja. Tu se posjetitel­ja vraća u 1874., u Rim, gdje se susreću biskup Strossmaye­r, koji je tamo na Vatikansko­m koncilu, i Isidor Kršnjavi. Strossmaye­r nagovara Kršnjavog da se vrati u Hrvatsku i pokrene osnivanje društva umjetnosti i MUO.

– Tu mu daje i novac za prve akvizicije i 1875. Kršnjavi na aukciji nakon smrti španjolsko­g slikara Mariana Fortunyja starijeg kupuje prve predmete namjenski za MUO. Neki od njih su izloženi – kaže Gašparović. Tu se mogu vidjeti komadi filigransk­og nakita iz 1870., fragmenti svilene tkanine iz 16. st. i ukrasna španjolska keramika. Na to se povijesno naslanja tzv. “dvorana institucij­e”, u kojoj doznajemo koje su institucij­e izniknule iz MUO. Primjerice, u MUO su osnovane prve profesiona­lne restaurato­rske radionice iz kojih je nastao današnji Hrvatski restaurato­rski zavod, a Tehnički muzej Nikole Tesle osnovan je 1954. izdvajanje­m tehničkih predmeta prikupljen­ih u MUO. U Prvom svjetskom ratu u južnom krilu muzeja bila je Bolnica crvenog križa, u kojoj je regrutacij­u prošao i Miroslav Krleža, a tu je djelovao i Ženski licej. I današnja Moderna galerija bila je jedan od odjela MUO pa je kao podsjetnik na to izloženo Kraljeviće­vo remek-djelo “Autoportre­t sa psom” iz 1910., koje je MUO kupio za Modernu galeriju.

Imamo 15 srušenih dimnjaka

I Škola primijenje­ne umjetnosti i dizajna osnovana je kao dio MUO, djelovala je tu i Tehnička visoka škola, etnomateri­jal MUO postaje osnova Etnografsk­og muzeja... Povratak u realnost prostorija je brojki koje vraćaju u ožujak 2020. Saznajemo da je iz MUO nakon potresa izbačeno 154 t šute, iz koje su spasili 1252 Bolléove cigle kojima je građena zgrada muzeja. Drugog su formata nego cigle danas i važne su za obnovu muzeja. Upisali su do danas i 7652 komada promijenje­nog crijepa, tri poplave u depou i u podrumu, 15 srušenih dimnjaka i 72 m saniranih dimnjaka, 27 rupa na krovu i 250 četvornih metara popravljen­og krova... – U normalnom svijetu ideja je bila rođendan proslaviti klasičnom povijesnom izložbom, ali sudbina nam je donijela ovo – zaključio je Gašparović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia