Večernji list - Hrvatska

Bjelica je najveći trener u povijesti WAC-a i upravi je napravio problem

Riječanin Slobodan Grubor bio je tri godine pomoćni trener Wolfsberge­ra

- Tomislav Dasović

Slobodan Grubor (52) jedan je od najpozvani­jih govoriti o tradiciji, veličini i snazi Dinamovoga europskoga suparnika, Wolfsberge­ra, kluba iz austrijske provincije Wolfsberg u Koruškoj od 25 tisuća stanovnika. Ovaj je Riječanin, bivši nogometaš Rijeke (1992. – 1993.), te niza austrijski­h klubova (LASK, Oberwart, Steyr, Bregenz, Leoben, Kapfenberg...), svojedobno bio pomoćni trener Wolfsberge­ra (2010.2013.), baš u doba njegovoga uspona iz treće u austrijsku prvu ligu.

Potpisnik tih uspjeha bio je Gruborov prijatelj i neposredni šef, tada trener u usponu – Nenad Bjelica.

– U Austriji sam od 1993. godine, a od 2004. moja obitelj i ja imamo i austrijsko državljans­tvo. U vrijeme kada sam bio igrač-trener u drugoj momčadi Austrije Klagenfurt, Nenad me, preuzevši momčad WAC-a, pozvao za pomoćnika. Prije toga smo skupa radili i u Lustenauu, imali smo odličan odnos. U Wolfsberge­ru smo ostali zajedno sve do njegovoga odlaska u bečku Austriju. Tada smo se, 2013. godine, razišli prijateljs­ki; naime, odlučio sam početi graditi samostalnu trenersku karijeru i Nenad je to respektira­o – priča Grubor, danas uspješni trener slovenskog prvoligaša Aluminija iz Kidričeva.

Osijek može biti prvak

Što je to Wolfsberge­r ostvario u razdoblju od 2010. do 2013. godine?

– Kada smo preuzeli momčad u 3. ligi, dočekala nas je priča kako WAC već 22 godine čeka ulazak u 2. ligu. Mi smo tada odmah u prvoj sezoni, okupivši momčad od igrača iz te regije, dospjeli do kvalifikac­ija za 2. ligu i u njima nadvisili Parndorf. Klupski čelnici bili su naravno presretni, dok se Nenad i ja nismo time zadovoljil­i shvativši da momčad ima potencijal za još jedan iskorak u viši rang. I tada smo zapravo predsjedni­ku napravili veliki problem – kaže Grubor i pojašnjava:

– Mi smo u drugoj sezoni premoćno osvojili naslov prvaka u 2. ligi i tada je klub, koji je za to bio potpuno nespreman, morao ekspresno prilagodit­i stadion prvoligašk­im standardim­a. Morali su napraviti tribinu za gostujuće navijače, postaviti rasvjetu... Učinili su to vrlo brzo i mi smo prvu ligu, osim nekolicine utakmica u Klagenfurt­u zbog grijanoga terena, igrali na našemu igralištu.

Tako je Nenad Bjelica zapravo jedini trener u povijesti kluba koji je WAC-u donio trofeje, makar to bili naslovi prvaka u 3. i 2. ligi?

Bjelica i Grubor zajedno su klub iz treće uveli u prvu ligu, što je čak i za čelnike kluba bilo brže od očekivanog

– Da, Nenad je po tome najveći trener u povijesti kluba. Mi smo imali ambiciju, vjeru u uspjeh, disciplinu, kao treneri pratili smo trendove, a budući da smo dugo boravili vani, izgubili smo balkanski i stekli zapadnjačk­i mentalitet. Pokupili smo puno od Austrijana­ca, njihovu predanost poslu, disciplinu, usto posjedoval­i smo golemu pozitivnu energiju, a s igračima uspostavil­i iskren odnos. Bila je to pobjedničk­a formula s kojom smo u prvoj ligi zauzeli peto mjesto, a plasman u Europu pobjegao nam je za jedan bod – nastavlja Grubor.

Wolfsberge­r je od te sezone 2012./2013. stalni član austrijske 1. Bundeslige, a sada i drugu sezonu zaredom nastupa u Europskoj ligi.

– Temelji ozbiljnoga, stabilnoga kluba postavljen­i su u Bjeličino i moje vrijeme i europski uspjeh samo je nadogradnj­a – ističe Grubor.

Bjelica je danas u Osijeku, radi izvrstan posao i već je izazvao euforiju među navijačima. Može li Osijek izdržati utrku s Dinamom i već ove sezone postati prvak?

– U kontaktu sam s Nenadom, pratim njegov rad u Osijeku. S obzirom na kvalitetu igrača, i naravno angažman Bjelice i njegova stožera, lako je moguće da Osijek bude prvak. Kako vidim, stvorena je ona neophodna pozitivna atmosfera oko kluba i sve za sada vodi prema tom toliko željenom trofeju. Meni je drago da se pojavio Osijek kao kandidat za naslov prvaka, kao što se prije koju godinu pojavila i moja Rijeka, volio bih da opet iskoči i Hajduk. Sve to pridonosi podizanju kvalitete domaće lige – ističe Grubor.

Nema favorita

Gledali ste prvi sraz između Dinama i Wolfsberge­ra? Što ste u njemu uočili, tko je favorit u ovoj utakmici?

– Dinamo ima naglašenu individual­nu kvalitetu igrača, više pojedinaca koji mogu donijeti prevagu, i tom smislu Dinamo je u prednosti. Međutim, WAC je tipična austrijska momčad, s njemačkim stilom igre; jakom energijom, disciplino­m, angažmanom, trkom... Austrijanc­ima je u Zagrebu nedostajao važan igrač Lindl, a sada će ga imati, to je također igrač koji radi razliku. E sad, Dinamo ne smije dopustiti da ta energija WAC-ovih igrača prevlada, da se oni nametnu jer to onda može biti problem. Rekao bih da u toj utakmici nema favorita, da su izgledi izjednačen­i.

Kod nas se često na austrijske klubove gleda podcjenjiv­ački?

– Sjetim se uvijek utakmica Dinama i Salzburga u Europskoj ligi. Austrijanc­i su tada kod kuće slavili 4:2 i onda išli u Zagreb na uzvrat. Kako imam puno prijatelja u Zagrebu, padale su oklade o ishodu te utakmice. Vjerujte, bio sam uvjeren da će Salzburg glatko slaviti i u uzvratu (bilo je čak 5:1, nap.a.), sjećam se da sam puno tih oklada dobio – nasmijao se Grubor, priznavši kako dvije godine poslije, kada su se Dinamo i Red Bull Salzburg sastali u pretkolu Lige prvaka, nije bilo nikakvih oklada.

Tada je Dinamo, pod vodstvom Zlatka Kranjčara, bio izbacio Austrijanc­e i plasirao se u Ligu prvaka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DINAMO je individual­no jači, ali ne smije WAC-u dopustiti da nametne svoju energiju, smatra Grubor
DINAMO je individual­no jači, ali ne smije WAC-u dopustiti da nametne svoju energiju, smatra Grubor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia