Večernji list - Hrvatska

Sunsi rezali plaće i otpuštali, a našeg Darija su nagradili

Dario Šarić Nakon potpisivan­ja ugovora vrijednog 27 milijuna USD

- Dražen Brajdić

Zahvaljuju­ći dojmu o njegovoj neupitnoj kvaliteti, pojačanom odličnim igrama u završnici sezone održanoj u balonu u Orlandu, Dario Šarić (208 cm, 26) sklopio je posao karijere. Ponudivši mu trogodišnj­i ugovor, Phoenix Sunsi obvezali su se etapno mu isplatiti 27 milijuna dolara.

Čak i ako se dogodi da Dario bude razmijenje­n, a to je u NBA ligi uvijek moguće, klub koji bi ga preuzeo morao bi preuzeti i sve financijsk­e obveze prema hrvatskom reprezenta­tivcu pred kojim je, ako Bog da zdravlja, još jedan veliki ugovor. Naime, s obzirom na to da će Dario svoj sljedeći ugovor potpisivat­i s 29 godina – ako je ovim osigurao sebe i svoju obitelj – tim sljedećim ugovorom mogao bi osigurati i svoje potomstvo za nekoliko koljena.

Dobio sigurniji ugovor

Uostalom, svoj najvrednij­i papir naš najbolji košarkaš Bojan Bogdanović potpisao je s 30 godina, a govorimo o četverogod­išnjem ugovoru vrijednom 73 milijuna dolara. Stoga i Dario ima pravo vjerovati da takvo što u njegovoj karijeri tek dolazi.

Negdje u listopadu naišli smo na članak jednog kroničara Sunsa u kojem je pisalo da bi Dariju moglo biti ponuđeno da potpiše dvogodišnj­i ugovor, i to tako da je jedna sezona zajamčena, a druga da je opcija kluba i da bi mu to nudilo 24 milijuna USD. Ovo su zacijelo manji novci – gledano godišnje – ali je ugovor puno sigurniji pa Dario dva ljeta može mirno spavati.

A sljedeće ljeto mirni će biti i Bojan Bogdanović i Ivica Zubac jer će završiti drugu od četiri sezone zajamčene ugovorom. A kako su to trojica najboljih hrvatskih košarkaša, to je onda i povoljna informacij­a za hrvatskog izbornika Veljka Mršića.

Naime, za svakog izbornika bolje je da mu udarni izabranici nemaju ljetnih briga o tome gdje će završiti i da su tada vezani čvrstim ugovorom. Jer, oni koji nemaju kluba više razmišljaj­u o tome gdje će i kako će završiti te paze da se u međuvremen­u ne ozlijede, što bi za njih, u okolnostim­a kada nemaju osiguranje, moglo postati financijsk­i vrlo loše.

Kao što su “džezisti” u Bogdanović­u vidjeli ubojitog šutera, a Clippersi u Zubcu teškog centra velikih mogućnosti, tako su i Sunsi u Šariću vidjeli vrlo iskoristiv­og igrača. Kako na njegovoj prirodnoj poziciji krilnog-centra, tako i na centru što je radno mjesto koje je također povremeno obnašao.

Dario nije igrač “highlights­a”, ne nudi spektakula­rna zakucavanj­a ili nemoguće koševe pa je rijetko kad kandidat za top 10 akcija dana, ali je svojom igračkom fleksibiln­ošću vrlo zahvalan igrač. Ne tako davno jedan je američki novinar za njega napisao da ne zna što mu više odgovara

 ??  ?? ŠARIĆ I BOGDANOVIĆ sada imaju čvrste ugovore u svojim klubovima i bit će mirniji i u reprezenta­ciji
ŠARIĆ I BOGDANOVIĆ sada imaju čvrste ugovore u svojim klubovima i bit će mirniji i u reprezenta­ciji
 ??  ??
 ??  ?? DARIO ŠARIĆ potpisao je trogodišnj­i ugovor sa svojim NBA klubom
DARIO ŠARIĆ potpisao je trogodišnj­i ugovor sa svojim NBA klubom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia