Večernji list - Hrvatska

Za nuđenje mita novinaru rad za opće dobro

Presuda Luciću

-

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić nepravomoć­no je osuđen na godinu dana zatvora, koji će mu biti zamijenjen radom za opće dobro, zbog nuđenja mita novinaru Dragi Hedlu, a kako ovaj ne bi pisao o poslovanju njegovih tvrtki.

– Lucić je bio svjestan da Hedl o njemu piše članke te da ga je više puta telefonski kontaktira­o kako bi ispitao sve činjenične tvrdnje, što je i učinio, a Lucić mu je tada ponudio mito u tri puta većoj vrijednost­i od one koju je trebao dobiti od medijske kuće – obrazložil­a je sutkinja Azra Salitrežić. Nije prihvatila USKOK-ov zahtjev da ga se osudi na bezuvjetni zatvor, uzimajući kao olakotno to što je riječ o ranije neosuđivan­oj osobi, relativno više starosne dobi i ocu četvero odrasle djece. Lucić je jučer iznio i svoju obranu te ponovio da nije kriv.

– Niti sam mu želio ponuditi mito niti sam želio kupiti njegovu šutnju, nego sam zamolio da objava novinskog članka ne ide u tom trenutku jer je tvrtka u vlasništvu mog sina i taman tada je ishodovala kredit. Samo sam želio da odgodi tekst, nisam tražio da ne piše.

– Kazao mi je da mu ljudi za to plaćaju i ja sam mu rekao da ću mu ja isto dati samo da ne piše neistine – nastavio je on. Tužitelj Darko Dodig poručio je da je Lucićeva dužnost, kao saborskog zastupnika, bila promicati vrednote društva, a osobito slobodu medija, “a on ih je grubo napao”.

Telefon za pretplatu: 01 5540 999

Telefon za čitatelje: 01 5540 000

REDAKCIJA

Tel: + 385 1 6300 605 Fax: + 385 1 6300 676 vecernji@vecernji.net

O Mamićevoj žalbi 2 godine i 7 mjeseci nakon presude

Ako mu Vrhovni sud ukine nepravomoć­nu presudu, to će značiti da će Mamiću biti ukinuti i istražni zatvor i tjeralica pa će se moći vratiti u Hrvatsku iz BiH u koju je pobjegao

 ??  ?? IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA
IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA
 ??  ?? FRANJO LUCIĆ jučer je iznio i svoju obranu te ponovio da nije kriv
FRANJO LUCIĆ jučer je iznio i svoju obranu te ponovio da nije kriv

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia