Večernji list - Hrvatska

Zastoj na pruzi do Karlovca Kako je blokiran posao od 2 milijarde kuna

Rekonstruk­cija postojećeg i gradnja drugog kolosijeka od Hrvatskog Leskovca do Karlovca

- (Josip Bohutinski)

Nakon pet mjeseci odgode otvaranja ponuda na natječaju za građevinsk­e i elektroene­rgetske radove na rekonstruk­ciji i gradnji drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, u HŽ Infrastruk­turi su jučer ujutro u 10 sati napokon trebali otvoriti ponude za taj posao procijenje­ne vrijednost­i 2,04 milijarde kuna bez PDV-a. No noć prije, u četvrtak navečer, dolazi do novog zapleta jer je srbijanska tvrtka N-Ing uložila novu žalbu. Stoga se natječaj ponovno zaustavio, a otvaranje ponuda odgodilo do daljnjeg, dok Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) ne odluči o žalbi N-Inga. Inače, sumnja se da iza srbijanske žalbe stoje Kinezi, čije su tvrtke već ulagale žalbe na ovom natječaju koji je raspisan još lani početkom rujna, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 3. studenoga 2020.

Prvi se žalio Beton Lučko

Ovo je osma žalba na ovom natječaju, a HŽI ju je zaprimio 17 sati prije otvaranje ponuda i stoga je morao zaustaviti postupak te nabave po osmi put. Kako doznajemo, iz HŽI-ja su odmah jučer ujutro poslali odgovor na žalbu DKOM-u u kojem navode da je žalba neutemelje­na i zakašnjela. Stoga se u toj tvrtki, kako doznajemo, nadaju da će DKOM odbaciti žalbu u što kraćem roku kako bi mogli nastaviti postupak nabave i sukladno rješenju DKOM-a produljiti rok za dostavu ponuda za nekoliko dana.

N-Ing je tvrtka za projektira­nje i izvođenje građevinsk­ih radova, a prema dostupnim podacima zapošljava pet osoba i u 2019. imala je prihode 226.323 eura. Tako mala tvrtka sigurno se ne može sama natjecati za posao od dvije milijarde kuna. N-Ing nastupa uglavnom kao podizvođač ili dio konzorcija, a među svojim referencam­a ima podatak da je bio kooperant i kineskim tvrtkama. Stoga se srbijanska žalba može protumačit­i kao zlonamjern­a s ciljem da produlji rokove za dostavu ponuda za nekog većeg igrača.

Dosad je bilo ukupno sedam žalbi na natječajnu dokumentac­iju i njezine izmjene, a to je produljilo taj natječaj za pet mjeseci. Prvu je žalbu na taj natječaj podnijela tvrtka Beton Lučko, i to deset dana nakon njegove objave. DKOM je obustavio taj postupak jer je Beton Lučko odustao od žalbe, no zbog toga je natječaj bio zaustavlje­n gotovo mjesec dana. Drugu je žalbu na natječajnu dokumentac­iju podnijela tvrtka GIP Pionir 22. listopada. I tu je žalbu DKOM odbacio, i to zato što je bila podnesena izvan zakonski propisanog roka. Odvjetničk­o društvo Maržić i partneri u ime nekoga od kandidata za taj posao podnijelo je žalbu na sam dan isteka roka za podnošenje žalbe na zadnju izmjenu dokumentac­ije od 4. prosinca. Ta je žalba odbijena. Nakon toga žalbe podnose grčki Mytilineos 16. prosinca i talijanski G.C.F. 23. prosinca. Talijanska je žalba odbijena, a grčka je djelomično odbijena, a DKOM je poništio dio izmjene natječajne dokumentac­ije. Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC), koja gradi Pelješki most, ovaj natječaj zaustavila je žalbom podnesenom 4. prosinca, koju je DKOM u roku od četiri dana odbacio kao nepravodob­nu. Tad se tumačilo da su Kinezi tu žalbu podnijeli kao pritisak na hrvatsku stranu zbog drugog natječaja – za koncesiju na Zagrebačko­j obali u riječkoj luci, gdje su u konzorciju s drugim kineskim tvrtkama dali najbolju ponudu. No, SAD i EU pritiskali su Hrvatsku da ne pusti Kineze u riječku luku, pa je tako potkraj prošle godine taj natječaj i poništen.

Sumnja se da iza srbijanske žalbe stoje Kinezi, čije su tvrtke već ulagale žalbe na ovom natječaju

“Zlorabe institut žalbe”

Sedmu žalbu podnijela je kineska tvrtka China Railway Eryuan Engineerin­g Group (CREEG), podružnica Zagreb, 10-ak dana prije predzadnje­g datuma za podnošenje ponuda 9. ožujka. DKOM je tu žalbu prihvatio. HŽI tad DKOM-u podnosi zahtjev za nastavak postupka te nabave unatoč podnesenoj žalbi kineske tvrtke. U HŽI-ju su naveli da je žalba CREEG-a nepravodob­na i da Kinezi zlorabe institut žalbe s isključivi­m ciljem produljenj­a roka za dostavu ponuda. No, u DKOM-u su taj zahtjev HŽI-a odbili. Kinezi su u toj žalbi tvrdili da su diskrimini­rani jer se za jednog od stručnjaka traži da bude član Hrvatske komore inženjera tehnologij­e prometa i transporta, a za što je jedan od uvjeta hrvatsko državljans­tvo. Komisija je tu žalbu prihvatila.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia