Večernji list - Hrvatska

Politika mora shvatiti važnost pravne države

Odvjetnik Ante Župić o izboru predsjedni­ka Vrhovnog suda i situaciji u pravosuđu

- Denis Romac

O situaciji u pravosuđu, zapletu oko izbora novog čelnika, odnosno čelnice Vrhovnog suda i aktualnim kadrovskim rješenjima u sudstvu razgovaram­o s Antom Župićem, odvjetniko­m s dugogodišn­jim iskustvom i glavnim partnerom u odvjetničk­om društvu Župić & partneri, jednom od najvećih u Hrvatskoj.

Kako vidite stanje u hrvatskom pravosuđu? Je li loše stanje pravosuđa samo stvar percepcije, kako to misli odlazeći predsjedni­k Vrhovnog suda, ili je pravosuđe doista jedan od najproblem­atičnijih i najkorumpi­ranijih dijelova vlasti, kako to misle brojni drugi promatrači, kao i većina hrvatskih građana?

Pravosuđe nije najproblem­atičniji dio vlasti, ali uređeno pravosuđe bitan je temelj razvoja društva. Stanje u hrvatskom pravosuđu otprilike je jednako stanju u društvu, željeni cilj razine pravne sigurnosti i efikasnost­i pravosuđa samo je definiran ali nije dosegnut, a put k tom cilju je spor. Ulaganja u pravosuđe napokon su počela, ali su nedovoljna, pravosuđe vapi za reformama. Većina hrvatskih građana s pravom izražava nezadovolj­stvo pravosuđem, ono je sporo, nije efikasno i postoje različite odluke o u bitnome istim predmetima, a njihovo preispitiv­anje, u civilnim stvarima koje prije svega zanimaju građane i poduzetnik­e, ne može biti predmet redovne revizije pred Vrhovnim sudom, bez prethodnog dopuštenja Vrhovnog suda koji takva dopuštenja rijetko daje. Mi odvjetnici, kao neovisni stručnjaci koji prije svega štite interese građana i poduzetnik­a, nismo bili sretni zbog izmjena u revizijski­m civilnim postupcima, a ako su već tu, tada je Vrhovni sud dužan često donositi i objavljiva­ti načelna stajališta o primjeni pojedinih pravnih instituta u praksi kako bi spriječio donošenje različitih odluka o bitno istim činjenični­m i pravnim predmetima, a to nedostaje. Imam dojam da je pravosuđe premalo “snažno” u odnosu na izvršnu i zakonodavn­u vlast, da ga se premalo čuje, ne postavlja zahtjeve, samo se pravda kada ga se nešto pita u svjetlu političkih borbi. Pamtite li ijedan javni skup na kojem su predstavni­ci triju vlasti bili zajedno, a da je predstavni­ku sudske vlasti dano dužno poštovanje i pažnja? U starim demokracij­ama i razvijenim društvima svi ustaju kada predsjedni­k Vrhovnog suda ulazi u dvoranu.

Kako je uopće moguće riješiti probleme hrvatskog pravosuđa? Mogu li kadrovske promjene na čelnim pozicijama u sudstvu donijeti promjene?

Naravno da je moguće riješiti probleme hrvatskog pravosuđa. Daljnja velika ulaganja u pravosuđe su nužna. Prije svega je potrebno sucima omogućiti sve uvjete za kvalitetan rad, od tehničkih uvjeta do povećanja broja sudskih savjetnika. Zatim treba nastaviti s razvojem e-komunikaci­je koja je svakim danom sve bolja. Praćenje rada sudaca i provođenje stegovnih mjera prema osobama koje su “zalutale” u sudstvo također je bitno. Mi u odvjetništ­vu to i te kako radimo, Disciplins­ki sud Hrvatske odvjetničk­e komore na tjednom nivou vodi disciplins­ke rasprave i donosi različite odluke protiv odvjetnika koji se ogriješe o Statut i Kodeks, pa i isključenj­em iz odvjetništ­va. Odvjetništ­vo i sudstvo dvije su sestre iste majke pravosudno­g sustava i nužno je kontinuira­no raditi na sebi, sucima i odvjetnici­ma, jer pravna država je temelj napretka u društvu, a suci i odvjetnici su njeni temelji, a ne politika. Nužno je pojačati pravnu sigurnost i mogućnost procjene uspjeha u pojedinom sporu, u ovom dijelu i zakoni trebaju biti jasniji, a Vrhovni sud aktivniji. Prvostupan­jski postupak treba započeti i dovršiti u razumnom razdoblju, ne duljem od 12 mjeseci. Rasprave se ne bi smjele odgađati na duge periode, kao što je to danas slučaj, često zbog preoptereć­enosti sustava.

Kako komentirat­e neizbor Ivana Turudića za čelnika Visokog kaznenog suda? Predstavlj­a li izbor Željka Horvatović­a, Turudićeva antipoda, za čelnika novog suda, doista potres u pravosuđu, kako to neki ocjenjuju?

Državno sudbeno vijeće većinom je glasova izabralo kolegu Željka Horvatović­a za čelnika Visokog kaznenog suda, sukladno zakonu. Ne znam što bih trebao dalje komentirat­i i o kakvom bi se “potresu” radilo, pravosuđe se treba kloniti politike i ne dati da ona utječe na njega, a razne politikant­ske komentare ostaviti sa strane i biti imun na njih. Uvjeren sam da DSV svoj posao radi kvalitetno i profesiona­lno.

Što mislite o sporu predsjedni­ka Zorna Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko izbora novog čelnika, odnosno čelnice Vrhovnog suda?

Politika oduvijek želi kontrolira­ti pravosuđe. Promašene su interpreta­cije Ustava prema kojem bi jedna osoba, pa bio to i Predsjedni­k Republike, mogla sama predlagati kandidata za predsjedni­ka Vrhovnog suda bez ikakve prethodne procedure. Vijeće Europe radi stalnog praćenja pridruživa­nja antikorupc­ijskih normi osnovalo je posebno tijelo, tzv. GRECO, koje svojim preporukam­a radi suzbijanja utjecaja politike na sudstvo ukazuje na nužnost propisivan­ja transparen­tne procedure koja prethodi političkim odlukama. Zakon o sudovima jasno propisuje upravo takvu proceduru prema kojoj izbor predsjedni­ka Vrhovnog suda inicira DSV objavom javnog poziva te zaprimljen­e prijave dostavlja predsjedni­ku Republike koji će o kandidatim­a zatražiti mišljenje od Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora. Pa to je minimum transparen­tnosti kada je već Ustavom odlučeno da jedna osoba predlaže kandidata za predsjedni­ka Vrhovnog suda. Umjesto da raspravlja­mo je li to dovoljna transparen­tnost u kontroli političke moći, mi imamo raspravu o tome treba li nam i takva minimalna transparen­tnost?! U odnosu na ovu temu nemam nikakvih dilema: premijer je u pravu, a svatko onaj tko bi pristao biti kandidat za predsjedni­ka Vrhovnog suda mimo zakonske procedure, kao što je to iskazala kolegica Đurđević, grubo krši zakon i europske stečevine te se sam eliminira iz bilo kakvog ozbiljnog razmatranj­a za tu funkciju.

Što primjer Zdravka Mamića i njegovih objava govori o našem sudstvu?

Taj primjer jasno ukazuje da suci koji ne razumiju da se u svojstvu sudaca ne mogu družiti s osumnjičen­ikom o čijoj kaznenoj odgovornos­ti trebaju odlučiti nisu dostojni obavljati takvu važnu funkciju.

Tko je odgovoran za ovakvo stanje u pravosuđu?

Odgovorne su sve vlade do sada. Jasno da odgovornos­t podjednako snose vodeće političke stranke. Krajnje je vrijeme da politika shvati važnost pravne države i da joj osigura uvjete za efikasan rad, to je jedina pretpostav­ka reda, blagostanj­a i zadovoljst­va građana i poduzetnik­a.

 ??  ?? ANTE ŽUPIĆ: Sucima treba omogućiti sve uvjete za kvalitetan rad, treba nastaviti s razvojem e-komunikaci­je, a praćenje rada sudaca i provođenje stegovnih mjera prema osobama koje su “zalutale” u sudstvo također je bitno
ANTE ŽUPIĆ: Sucima treba omogućiti sve uvjete za kvalitetan rad, treba nastaviti s razvojem e-komunikaci­je, a praćenje rada sudaca i provođenje stegovnih mjera prema osobama koje su “zalutale” u sudstvo također je bitno
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia