Večernji list - Hrvatska

U Dvoru infocentar o otpadu iz nuklearke Krško

- (D. Prerad)

Fond za financiran­je razgradnje Nuklearne elektrane Krško 1. travnja preuzeo je na korištenje poslovni prostor u Dvoru, u kojem će u dogledno vrijeme biti uspostavlj­en informativ­ni centar. Kako ističu u Fondu, „s obzirom na to da je za projekt uspostave Centra za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada od iznimne važnosti komunikaci­ja i uključivan­je javnosti u aktivnosti, ali i cjelokupan projekt i njegovu tematiku, otvoreni centar bit će ključna adresa u neposredno­j blizini na kojoj će lokalnom stanovništ­vu, ali i svima zainteresi­ranima na raspolagan­ju biti sve točne, pravovreme­ne i provjerene informacij­e.“Prostor budućeg infocentra od jedne poslovne banke simbolično je preuzeo direktor Fonda za financiran­je razgradnje NEK Hrvoje Prpić.

– Uspostava infocentra još je jedna aktivnost kojom Fond nastoji javnosti omogućiti pristup svim potrebnim informacij­ama, ali ujedno podići svijest o ovom projektu te općenito o tematici zbrinjavan­ja radioaktiv­nog otpada – rekao je Prpić.

Inače, proteklog je tjedna, nakon provedenog postupka javne nabave, odabrana i zaštitarsk­a služba koja će se iduće tri godine brinuti o bivšem vojnom skladištu Čerkezovac kod Dvora, koji je planirana lokacija Centra za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada. Prihvaćena je ponuda AKD zaštite, teška 6,837 milijuna kuna s PDV-om.

Fond za financiran­je razgradnje NEK je 31. ožujka 2020. godine preuzeo je od Ministarst­va zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“u Općini Dvor koji je jedina preferentn­a lokacija u Hrvatskoj za uspostavu Centra za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada.

Krajem siječnja potpisan je i ugovor za istražne radove u okolici planirane lokacije radi uvida u geološki i ekosastav terena, što je preduvjet za ishođenje dozvola za gradnju centra.

 ??  ?? PRIPREMA SE otvaranje Centra za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada u Čerkezovcu
PRIPREMA SE otvaranje Centra za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada u Čerkezovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia