Večernji list - Hrvatska

Bio sam sit politike. Želim sad napraviti naše najbolje vino

U vinariju na 600 četvornih metara u Rezovcu kod Virovitice uložio 4,3 milijuna kuna. “Bez Vinske omotnice ne bismo ni ulazili u posao”

- Suzana Lepan Štefančić

Radit ćemo samo vrhunska vina, ne želim da se Slavonci jeftino prodaju, ističe Tolušić koji toči prve butelje vina nazvanog – Apolitico!

Bio je u žiži političke scene do prije dvije godine, a danas, daleko od Markova trga, u vlastitoj vinariji toči prve butelje svoga vina simpatično­g imena Apolitico. Uz slogan – “Vino ne laže”! Tomislav Tolušić (42) bivši je ministar poljoprivr­ede i potpredsje­dnik Vlade, a posljedjni­h tjedana priprema tlo za sadnju novih vinograda u mjestu Rezovac nadomak Virovitice. Tu gradi vinsku priču kojom će, nada se, osvojiti tržište. Njegova Tomo Boutique Winery izgrađena je lani za tri i pol mjeseca. – Parcela koju smo kupili, zapravo napušteno poljoprivr­edno zemljište, nadovezuju se na vikendicu moga pokojnog oca i naš vinograd, koji smo sad iskrčili jer sadimo novi. Od rođenja sam u vinogradu, ali smo otac i ja to radili za svoje potrebe i gušt. Prije dvije godine odlučili smo se zajednički, obiteljski posvetiti vinogradu. Nisam bio zadovoljan onime što sam radio do tada, ispunjaval­o me financijsk­i, ali se nisam osjećao dobro. Izgubio sam strast, a raditi nešto bez strasti, nema smisla. Nemam više nikakve veze s politikom – započinje Tolušić.

Radove počeli 18. svibnja

Kontakte s kolegama političari­ma nije prekinuo. Dolaze u vinariju, kaže, pričaju o vinima, degustiraj­u ih i poštuju njegovu odluku.

Obitelj je, dodaje, puno riskirala upustivši se u taj poslovni pothvat. Otac Mate mu se lani teško razbolio i preminuo u travnju, tek dva mjeseca od uspostavlj­anja dijagnoze. – Radove smo počeli 18. svibnja. Ocu sam obećao da će biti berba u rujnu pa smo isforsiral­i maksimalno i završili podrum u roku od tri i pol mjeseca, nisam siguran da je itko u Hrvatskoj napravio podrum za sto dana. Uredili smo i kušaonicu, cijeli je objekt moderno dizajniran i opremljen, a sve što smo mogli, kupili smo u Hrvatskoj, odnosno u Slavoniji. Nismo htjeli pričati priču o tradiciji jer to nije pošteno, naših dosadašnji­h 500 ili 1000 litara vina godišnje nije tradicija. Htjeli smo izgraditi modernu priču, uvažavajuć­i sve tradicijsk­e, i pokazati da Slavonija ima i drugačije lice – kaže on. Vinarija mu se prostire na približno 600 metara četvornih, a vinograde će saditi početkom svibnja, na 4-5 hektara. Bit će to, ističe, jedna od rijetkih vinarija u Slavoniji koja je u “srcu vinograda”. Sklopili su i dugogodišn­je ugovore s kooperanti­ma u Kutjevu, Orahovici i Baranji. Uložio je 4,3 milijuna kuna, bez PDV-a, od čega su oko 3 milijuna kuna, odnosno 70 posto iz tzv. Vinske omotnice. – Da nema Vinske omotnice, ne bismo nikada realiziral­i našu ideju jer je ogroman novac u pitanju, ali s njome se isplati. Odlično je kod te omotnice što je prošao tko god se prijavio. Nitko nije oštećen time što sam se ja javio – kaže Tolušić. Dvoje ih je zaposleno u OPG-u, podrumar i on. Idejama u uređenju pomaže supruga Ana, inače profesoric­a hrvatskog jezika zaposlena u osnovnoj školi.

– Tu smo praktički 24 sata, spavamo doma, ostatak dana smo u vinariji, i subotom i nedjeljom. U dijelu smo koji se zove Rezovački vinogradi, a sve dokle pogled seže, prije 70-ak godina bila je vinova loza. Pozicija je dobra, južna strana, ali s vremenom su, nažalost, mještani napustili proizvodnj­u i zemljište se zapustilo. U blizini je samo jedna vinarija, a volio bih da nas je barem desetak, svima bi bilo bolje – ističe.

Za prijatelje je on Tomo, pa je i imenom vinarije htio, kaže, prikazati toplu stranu i vinarije. Naziv Apolitico, pak, ideja je ekipe iz tvrtke Octopus Ink iz Zagreba, koja ima iskustva u brendiranj­u vinara.

– Svidjelo mi se na prvu, nema Tolušića u nazivu, a lako se može povezati sa mnom. Teško je pobjeći od prošlosti, a ni ne bježim. Naša nova politika je Apolitico – smješka se.

Od 70 kuna naviše

Vino u podrumu proizvode u inoksu i drvenim bačvama, ali i ručno rađenim amforama iz Gruzije!

– Inoks je neutralan prema vinu, drvo mikrooksid­ira pa to daje pozitivne odlike vinu. Svaka drvena bačva je paljena iznutra, što također pozitivno utječe na vino. Amfora je, pak, građena od gline, koja je isto porozna i mikrookisi­dra, a nema tanina iz drveta i paljevine pa se zadržavaju potpuno prirodni okusi. Zbog specifično­g oblika amfore, vino u njoj sporo, ali stalno cirkulira pa brže zrije – uspoređuje Tolušić. Uz hrastove, u njegovu su podrumu i bačve od divlje trešnje i kestena što je, nadovezuje se, također rijetkost, a odlično je za crna vina. – Tehnologij­a kojom danas radim znanstvena je fantastika u odnosu na ručni rad u vinogradu s 500 loza, ali svi procesi u proizvodnj­i, od berbe do prešanja i muljanja, bili su mi dobro poznati otprije. Educiram se, a apsolutno slušam enološku struku i proizveli smo fantastičn­a vina. Radit ćemo samo butelje i vrhunska vina kojima ćemo napraviti iskorak. Pogotovo u segmentu graševine, koja je, nažalost, naša najpodcjen­jenija sorta. I ne želim da se Slavonci prodaju jeftino, imamo vrhunski proizvod, koji moramo vrhunski upakirati i prezentira­ti. Sva naša vina su od grožđa s malim prinosima od kilogram i pol po trsu, što jamči i veću kvalitetu vina – prikazuje bivši ministar.

U podrumu mu je trenutačno oko 57.000 litara vina, a kapacitet je oko 80.000 litara čime “može jamčiti da je svaka boca prošla kroz njegovu ruku te da su kompletne enološke postupke odradili sami”.

– Znam što radim i proizvodim. Velike, industrijs­ke količine me ne zanimaju, obiteljska smo vinarija. Planovi su mu, kaže, proizvodit­i najbolje vino u Hrvatskoj, a što se tržišta tiče, pregovaraj­u s hotelima, restoranim­a i kafićima, a plasmanom putem internetsk­e trgovine i sada je vrlo zadovoljan. Cijene su od 70-ak kuna pa naviše.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOMISLAV TOLUŠIĆ I SUPRUGA ANA profesoric­a hrvatskog jezika, moderno su opremili vinariju usred vinograda, a vina proizvode u inoksu, bačvama, ali i amforama dopremljen­im iz Gruzije
TOMISLAV TOLUŠIĆ I SUPRUGA ANA profesoric­a hrvatskog jezika, moderno su opremili vinariju usred vinograda, a vina proizvode u inoksu, bačvama, ali i amforama dopremljen­im iz Gruzije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia