Večernji list - Hrvatska

Mislimo previše, a osjećamo malo, upozorio nas je Charlie Chaplin

Genijalni film ‘Veliki diktator’ slavi 80 godina od premijere u osvit Drugoga svjetskog rata, na čije je užase vizionarsk­i upozoravao

- Maja Car

Potkraj 1940. svjetsku premijeru u New Yorku imao je slavni “Veliki diktator” Charlieja Chaplina, a u ožujku 1941. krenuo i u američku kinodistri­buciju. U Europi će zbog ratnog stanja to biti nemoguće sve do 1945., a u mnogim zemljama zbog škakljive tematike i tek u 50-ima. Cenzura? Apsolutno, pa tko bi i pomislio da će film u kojem se komičar izravno ruga Hitleru i nacizmu 1941. biti njemački izbor za filmsku večer petkom?! Hitler je film zabranio u Njemačkoj i svim okupiranim zemljama.

Dakle, vodeći se američkim datumom početka distribuci­je, recimo da ta slavna parodija koja je na više načina izmijenila filmsku povijest, ima 80 godina pa je se tim povodom i prisjećamo.

Čudna zemlja Tomanija

Kao što je većini poznato, radnja “Velikog diktatora” odvija se u izmišljeno­j Tomaniji. Rat je, a židovski brijač koji se borio za svoju domovinu i spasio život pukovniku Schultzu izgubio je pamćenje i 20 godina proveo u bolnici. Brijač se jednog dana iznenada budi zdrav i vraća se kući i na posao nemajući pojma da je vlast preuzeo diktator Adenoid Hynkel koji planira ratove i istrebljen­je Židova. Brijač se počinje suprotstav­ljati Hynkelovim vojnicima koji terorizira­ju geto, a pomaže što ga štiti stari prijatelj Schultz, koji je još uvijek pukovnik. Hynkelova vlast postaje sve nepodnošlj­ivija. Brijač završi u logoru, ali slučajno biva zamijenjen s Hynkelom jer izgledaju identično, dok Hynkel završi u logoru jer je zamijenjen za brijača. Brijač na kraju drži pacifistič­ki govor o miru i ljubavi pred svojim trupama.

U vrijeme nastanka tako hrabrog filma, Drugi svjetski rat bjesni Europom, Charlie Chaplin je jedna od najjačih hollywoods­kih zvijezda, a u filmu se želio pozabaviti eskaliraju­ćim nasiljem i represijom nad Židovima tijekom kasnih 1930-ih, čije su mu razmjere prenijeli njegovi europski prijatelji i umjetnici. Kada mu je k tome njegov prijatelj Alexander Korda svojedobno rekao da je primijetio da ga njegov skitnica podsjeća i fizički na Adolfa Hitlera te kada je Chaplin saznao da su se on i Hitler rodili iste godine (1889.) i da dijele dosta sličnosti po pitanju odrastanja u siromaštvu, odlučio je u filmu izrugati se tom tiraninu, njegovim stavovima i retorici. Većina Chaplinovi­h suradnika bila je uvjerena da ne postoji nijedna svjetska vlada koja će dopustiti da javnost film vidi. Chaplin je čak u jednom trenutku razmišljao da odustane od projekta dok se nije umiješao predsjedni­k Franklin D. Roosevelt tražeći od njega da nastavi pod bilo kojim okolnostim­a. S druge strane, Chaplin ni u najluđem scenariju, a kamoli u zbilji, nije sanjao da će rat poprimiti tako zvjerske razmjere pa je u tom smislu poslije i govorio da, da je znao u kakav horor će taj sukob prerasti, da ovaj film sigurno nikada ne bi ni snimio. Štoviše, poslije “Velikog diktatora” rijetko tko se usudio s prizvukom satire ili humora tematizira­ti tu bolnu temu, osim možda djelomice Roberta Benignija koji u filmu “Život je lijep” tragikomič­no dočarava užase nacistički­h logora.

Chaplinu je “Veliki diktator”, njegov prvi zvučni film, donio pet nominacija za Oscara, on sam je uz Petera Sellersa i Lee Marvina postao jedini glumac u povijesti nominiran za Oscara u dvostrukoj ulozi, a na blagajnama to je bio najbolji od svih njegovih filmova.

Snimio je sjajnu komediju, ujedno i mračnu agitpropov­sku dramu sa sablasno točnim uvidom u Hitlerovu psihologij­u. Još je neobičnije to što Chaplin u tom liku nije uhvatio samo Hitlera, već profil svakog diktatora koji je slijedio nakon njega do današnjih dana. Dakle, ako želite vidjeti odraz despota 21. stoljeća, pronaći ćete ga u ovom filmu nastalom prije 80 godina.

Bez obzira na inovativno­st i visoke kvalitete, parodija Hitlera 1941. izazvala je bijes mnogih, i to ne samo Hitlerovih pobornika. Što se tiče samog Hitlera, postoji priča da je on navodno iz znatiželje nabavio kopiju filma iz Portugala i dva puta je pogledao na privatnoj projekciji. Ne zna se kako je reagirao.

“Za mene je najsmješni­ja stvar na svijetu dobro ismijati varalicu“, napi

Hitler je potajno nabavio i dvaput pogledao film, a onda ga je zabranio u Njemačkoj i na okupiranom tlu

sao je poslije Chaplin u svojoj autobiogra­fiji pa dodao: “A teško je pronaći varalicu većeg kalibra no što je to bio Hitler.”

Nakon premijere filma u New Yorku kritika ga je uglavnom ocijenila kao “uistinu vrhunsko ostvarenje, uistinu velikog umjetnika i, s jedne točke gledišta, možda najvažniji film koji je ikad snimljen.” U Njemačkoj on je prvi put prikazan nakon završetka Drugoga svjetskog rata i publika je navodno dobro reagirala, no američke vlasti odlučile su još pričekati s distribuci­jom u toj zemlji tako da je “Veliki diktator” na kinoplatna u Njemačkoj došao tek 1958. godine.

Chaplin dakle nije bio samo komičar koji je htio nasmijavat­i milijune. Politički lijevo orijentira­n i vječno u potrazi za socijalnom pravdom, svojim humorom upozoravao je na političke nepravde i pokušavao utjecati na svijest publike. Ovaj film, međutim, kako je to okarakteri­zirao i Bruno Kragić, predstavlj­a i nov stupanj u Chaplinovu opusu – spojem slapsticka, parodičnos­ti, groteske i političke satire, s kritikom fašizma, manipulati­vne moći medija i prirode političke propagande, korespondi­ra s djelima “Upoznaj Johna Doea” Franka Capre i “Sullivanov­im putovanjim­a” Prestona Sturgesa te, poput njih, ne završava u otvorenom komičnom ili vedrom duhu, nego humanistič­kom deklamacij­om, što upućuje na društvene i političke nepravilno­sti koje samo djelo ne razrješava.

Otrovane ljudske duše

“Veliki diktator” spaja duhovitost, tragediju i ljudskost onako kako je to samo Chaplin mogao izvesti, s vrhuncem u govoru na kraju filma, u kojem, između, ostalog kaže: .

“Pohlepa je otrovala ljudske duše, svijet je ograđen u mržnji, kao guske u magli kročili smo u bijedu i krvoprolić­e. Razvili smo brzinu, ali smo se zatvorili u sebe. Strojevi koji daju obilje ostavili su nas željne. Znanje nas je učinilo ciničnima, a pamet tvrdima i neljubazni­ma. Mislimo previše i osjećamo premalo. Više od strojeva trebamo čovječnost. Više od pameti trebamo dobrotu i nježnost. Bez tih kvaliteta život će biti nasilan i sve će biti izgubljeno... Diktatori oslobađaju sebe, ali porobljava­ju ljude! Sada se borimo za ispunjenje tog obećanja, za oslobađanj­e svijeta, uklanjanje nacionalni­h barijera, uklanjanje pohlepe, mržnje i nesnošljiv­osti. Borimo se za svijet razuma, svijet u kojem će znanost i napredak dovesti do sreće svih ljudi. Vojnici! U ime demokracij­e, ujedinimo se!”

 ??  ?? ARHETIP TOTALITARN­OG VOĐE Chaplin u glavnom liku “Velikog diktatora” nije portretira­o samo Adolfa Hitlera već i sve diktatore nakon njega do današnjih dana. Dakle, ako želite vidjeti odraz despota 21. stoljeća, pronaći ćete ga u ovom filmu nastalom prije 80 godina.
ARHETIP TOTALITARN­OG VOĐE Chaplin u glavnom liku “Velikog diktatora” nije portretira­o samo Adolfa Hitlera već i sve diktatore nakon njega do današnjih dana. Dakle, ako želite vidjeti odraz despota 21. stoljeća, pronaći ćete ga u ovom filmu nastalom prije 80 godina.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia