Večernji list - Hrvatska

Hrvatska ima najstarije igrače među 15 najboljih reprezenta­cija

Prosječna dob aktualnih vatrenih je 28,2 godine, a Engleza svega 25,5

- (Karlo Ledinski)

Je li logičnije u reprezenta­ciji držati Badelja (32) koji je na silasku, ili Ivanušeca (22) koji blista u Dinamu i mladoj reprezenta­ciji?

Igra hrvatske nogometne reprezenta­cije posljednji­h godinu dana malo je koga oduševila, rušili su se neki negativni rekordi, bilo je više poraza nego pobjeda. A nestala je i ona lepršavost i energija koju smo imali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nakon tog SP-a i osvojenog srebra očekivalo se da će Dalić ipak više pomladiti reprezenta­ciju, no izuzev nekih mlađih koje je uveo, svi “senatori” i dalje su u reprezenta­ciji. Možda pomlađivan­je kasni i zbog problema na koji je upozorio Lovren: “Mladi igrači ne poštuju dovoljno nas starije, to se mora promijenit­i.” Taj problem u svlačionic­i morat će rješavati izbornik Zlatko Dalić, a vjerojatno će pritom imati na umu da je svježa, mlada krv potrebna, jer Hrvatska trenutačno ima najstariju momčad među 15 najboljih reprezenta­cija svijeta!

Naime, u proteklom ciklusu od tri kvalifikac­ijske utakmice za SP u Kataru, prosječna dob vatrenih bila je čak 28,2 godine, najviše od svih prvih 15 reprezenta­cija po Fifinoj ljestvici. Prosječna dob vodeće po Fifinoj ljestvici, Belgije, je 27,3, drugoplasi­rane Francuske 27,6, a uvjerljivo najmlađu momčad u top 15 ima Engleska (25,5). Englezi su za posljednje tri utakmice kvalifikac­ija koristili čak četvoricu igrača mlađih od 21 godinu, baš kao i Španjolci, Nijemci, Nizozemci i Belgijci po trojicu, a Hrvatska nijednog. Kod nas je najmlađi bio Josip Brekalo s 22, odnosno Nikola Vlašić s 23 godine. Nijemci su pak u A-reprezenta­ciju priključil­i 17-godišnjeg igrača Bayera Wirtza te 18-godišnje čudo iz Bayerna Musialu, sve kako bi ih što prije adaptirali u najvažniju reprezenta­ciju, A-reprezenta­ciju koja donosi novac i imidž Savezu.

I zato bi trebalo razmisliti je li bolje na predstojeć­i Euro zbog

“starih zasluga”, primjerice, voditi Milana Badelja, ili ga zamijeniti Lukom Ivanušecom, dečkom koji se poigravao i s obrambenim igračima Tottenhama, i koji je sigurno velika budućnost hrvatskog nogometa. Ako se gleda na daljnju perspektiv­u reprezenta­cije, onda je Ivanušec svakako logičniji izbor. Kao što je logičnije da zamjena za Barišića na lijevom beku već godinu dana budu Gvardiol (on može igrati i lijevog beka i obje stoperske pozicije), Bradarić ili Sosa, a ne Melnjak, koji nije pokazao da može biti igrač prevage u važnim utakmicama. Melnjak je nažalost tek prosječni lijevi bek koji samo krpa rupe kad je Barišić ozlijeđen ili umoran. Inače, prosječna dob hrvatskih igrača na SP-u u Rusiji bila je 27,8 godina, dok su Francuzi poharali svijet s igračima prosječne dobi od svega 26,2 godine! Portugalci su pak Euro 2016. osvojili s igračima prosječne dobi od 27,3 godine. Znači, svi su bili mlađi nego sadašnja Hrvatska.

Iskustvo je važno, ali ni bez mladosti nema uspjeha. A kvalitetni­h mladih igrača itekako imamo, uostalom potvrdio je to ulazak u četvrtfina­le Eura Bišćanovih mladih vatrenih.

1. Belgija

2. Francuska

3. Brazil

4. Engleska

5. Portugal

6. Španjolska

7. Argentina

8. Urugvaj

9. Meksiko

10. Italija

11. HRVATSKA

12. Danska

13. Njemačka

14. Nizozemska

15. Kolumbija

Redni brojevi označavaju poredak na aktualnoj Fifinoj ljestici A-reprezenta­cija

 ??  ?? DVOJBA
DVOJBA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia