Večernji list - Hrvatska

Planine su najljepše što je Bog stvorio! Uskoro krećem u novu avanturu

s Anom Rucner, Matejom Meštroviće­m i Bornom Šercarom priprema novi projekt, sprema knjigu o Ivi Gregurević­u, a otkrio nam je i kako se opušta

- Piše Mia Buva

Iako je pandemija brojnim umjetnicim­a pomrsila planove, glumac Vedran Mlikota posljednji­h mjeseci ne miruje. Kad nije u kazalištu, vrijeme najradije provodi planinareć­i. To ga, kaže, opušta, ali i motivira na nove projekte o kojima govori za Večernji list. Trenutačno s violončeli­sticom Anom Rucner, pijanistom Matejem Meštroviće­m i bubnjarom Bornom Šercarom priprema glazbeno-poetski program koji bi ovo ljeto trebao doživjeti turneju po Jadranu, a osim toga, okupiran je i monografij­om o svom prerano preminulom prijatelju, glumcu Ivi Gregurević­u. Unatoč pandemiji, i ove godine već tradiciona­lno priprema festival “Glumci u Zagvozdu”, a nakon što sve ljetne planove ostvari, želja mu je popeti se još jednom na Himalaju.

Već je godinu dana prošlo od proglašenj­a pandemije u Hrvatskoj. U kojoj je mjeri pandemija utjecala na vas osobno i vaš posao?

Pandemija je utjecala na sve što se kreće, stoji, sjedi i leži! Onaj prvi lockdown mi je čak i odgovarao jer sam se prvi put u zadnjih 20 godina dobro odmorio i resetirao, ali nakon toga situacija je postala malo depresivna. Otkazivani su projekti, predstave. Sve je stalo! Kao u nekom apokalipti­čnom filmu.

Član ste ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh. Koliko je izazovno bilo preživjeti ova vremena u kazalištu?

Nakon kraćeg zatvaranja, prvotno smo igrali predstave za 37 gledatelja, sad otprilike za njih 150. I nije to ni blizu kao pred punom dvoranom, fali nam onaj žamor pune dvorane, reakcije ljudi, smijeh, aplauz, no nije nama najgore! Slobodni umjetnici i ljudi bez stalnih primanja najviše su ugroženi!

Poznati ste i po svom avanturist­ičkom duhu. Tri ste puta išli na ekspedicij­u na Himalaju. Hoćete li ponoviti to iskustvo?

Planine su nešto najljepše što je Bog stvorio! I zato se veliki broj planina naziva svetim. S pravom! Jer ta ljepota kao da nije s ovog svijeta! I da... ponavljam i ponovit ću to iskustvo. Stipe Božić i ja planiramo novu avanturu. Uskoro!

Pripremate i projekt s našim poznatim glazbenici­ma Anom Rucner, Matejem Meštroviće­m i Bornom Šercarom. O čemu je točno riječ? Planira se i turneja po Jadranu...

Čast mi je biti s njima. Vrhunski glazbenici i odlični ljudi! To će biti jedan glazbeno-poetski program s glazbenim klasicima i evergrinim­a prožetim svjetskom i domaćom antologijs­kom poezijom! Imena koja nastupaju daju, bez imalo skromnosti, garanciju dobrog programa i dobre zabave! Ja kao organizato­r slažem ljetnu turneju u kolovozu diljem jadranske obale pa ćemo se negdje sigurno sresti!

U najavi je i monografij­a o Ivi Gregurević­u s kojim vas je vezalo veliko prijateljs­tvo. Kada se može očekivati objava knjige? Hoće li u knjizi biti otkriveni neki do sada nepoznati detalji o njegovu životu? Možete li nam bar nešto otkriti...

Tekstove o Ivi napisalo je 40-ak Ivinih suradnika, režisera, glumaca, prijatelja... U njoj će biti presjek Ivine velike karijere, kazališne, filmske i televizijs­ke, a i prikaz njegova osebujnog života. Bit će to knjiga kakvu Ivo zaslužuje kao jedan od naših najvećih glumaca. S ponosom to radimo!

Već godinama tradiciona­lno organizira­te festival u svom Zagvozdu. Hoće li on biti održan ove godine?

Ove godine su 24. po redu Kazališni susreti “Glumci U Zagvozdu”. Ja sam već sve posložio što se tiče programa. Čekamo samo kakva će biti epidemiolo­ška situacija. Trebalo bi biti 8 programa raznih kazališta od 3. srpnja do 14. kolovoza. Valjda će sve biti kako smo planirali!

Početkom godine Srbiju je potresao balkanski Me Too pokret, a nakon toga i brojne su naše glumice poput Sanje Vejnović i Dore Lipovčan progovoril­e o neugodnim iskustvima s kojima su se susretale. Ima li i u Hrvatskoj slučajeva seksualnih napastovan­ja o kojima se još uvijek šuti?

To su vrlo ozbiljne stvari koje se, kako vidimo, nažalost događaju, ne samo u našem poslu. Apsolutno podržavam sve koji su ispričali svoje traume!

 ??  ??
 ??  ?? GLUMAC je tri puta bio na Himalaji, hodanje po brdima ga opušta od stresa i puni dobrom energijom
GLUMAC je tri puta bio na Himalaji, hodanje po brdima ga opušta od stresa i puni dobrom energijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia