Večernji list - Hrvatska

Plenković je dobio izbore na vjerovanju da se radi o mirnom, staloženom, europskom čovjeku

- Piše Petra Maretić Žonja

Poziranje, paradiranj­e i naslikavan­je od mene vidjeti nećete. Ali hoćete jasan stav. Kao šef Republike učinit ću sljedeće. Bez populizma, upozoravat ću na probleme i na nepravde, gradit ću povjerenje u taj sustav, naša država ima dubok smisao usprkos nastojanji­ma mnogih da ih obezvrijed­e. Korupcija je lijepo ime za ono što narod zove lopovluk, to je strast i pohlepa da se uzima tuđe, da se uzima iz zajedničke blagajne. To ću mijenjati. Stavom, gardom, vikom ako treba, ali ne lupanjem šake o stol ili formiranje­m ilegalnih vlada u sjeni. Moje najmoćnije oružje bit će moj govor.

Obećao je to Zoran Milanović u studenome 2019., tada kao kandidat za predsjedni­ka države, na svom velikom predizborn­om skupu u zagrebačko­j Tvornici. Svoj karakter ponudio je još u kampanji biračima na pladnju, čak ga je gurnuo i u sam slogan. Predsjedni­k s karakterom! Takvim da, kazao je, nekada satire i njegova leđa i ne sviđa se svakome. Pobijedio je, postao predsjedni­k, a ni godinu i pol dana kasnije od tog govora u Tvornici, pokazao i svu “raskoš” svoga karaktera. I da ništa nije lagao!

Zadnjih tjedana otkako je zastao izbor predsjedni­ka Vrhovnog suda, posebno je inspiriran. Teško je prepričati što se sve dogodilo u kratkim crtama, ali sukus svega je da predsjedni­k smatra da je došlo do ozbiljne reinterpre­tacije Ustava i da mu se nedorečeni­m Zakonom o sudovima žele smanjiti ionako ograničene ustavne ovlasti, odnosno da mu se ne dopušta da direktno primijeni svoju ustavnu ovlast i predloži predsjedni­ka Vrhovnog suda.

Pa je, slikovito govoreći, zbog činjenice da njegova kandidatki­nja, profesoric­a Zlata Đurđević neće biti izabrana na čelo Vrhovnog suda i zbog uvjerenja da HDZ ne želi na tome mjestu nekoga neovisnog, krenuo u džihad u kojemu prvo vladajućim­a plus svakomu tko mu se usudi kontrirati, lijepo istrese sve svoje argumente začinjene sočnim osobnim uvredama i slikovitim epitetima.

Rezultat je da svi, ali baš svi, pričaju o Milanoviću i, što je puno važnije, svi imaju i svoj stav o dva HDZ-ova „istočna grijeha” – pravosuđu, o kojemu nam lekcije dijeli i osuđeni bjegunac od tog pravosuđa Zdravko Mamić, te o korupciji koja je doslovce premrežila sve pore društva. Generalno gledajući, s obzirom na komentare pod tekstovima i ankete, većina je na Milanoviće­voj strani, diže ga u nebesa i proglašava carom i kraljem svemira. Što i ne čudi s obzirom na stanje u kojem se država nalazi, kako ljudi žive, što trpe godinu dana samovlasti stožera, a virus je, jelte, pobijeđen, što nema cjepiva, a sada ni lijekova, što im se nameću dvostruka mjerila, što se bez članske iskaznice HDZ-a ništa ne može, što ih se svakodnevn­o radi budalama…

A on, Marlon Brando s Pantovčaka, im se, eto, ne libi sve to istresti u lice biranim uvredama garniranim­a citatima iz jugoslaven­skih filmskih klasika.

Oni drugi, manjina, ili se zgražavaju takvim neprihvatl­jivim rječnikom tvrdeći da je predsjedni­k pretjerao, da potiče na mržnju i da je nedostojan funkcije ili pak poručuju da je Milanović zapravo u mnogočemu u pravu, da otvara jako dobre i bitne teme, ali da svojom retorikom i neprimjere­nim riječima zasjenjuje prave i ključne argumente, zagađuje javni prostor odmiče fokus sa stvarnih problema koje bi trebalo rješavati. Probali smo u fino, nije išlo. Dosta lažne finoće, kažu pak oni prvi koji su za Milanovića i tako stalno u krug.

Pitanje je može li Milanović svojim „stand up“nastupima išta bitno napraviti da promijeni stanje u državi protiv kojeg govori ili će nakon svega ostati samo još više štete. Trenutačno je teško ne primijetit­i da je šok-terapija s Pantovčaka dovela do toga da, primjerice, za šefa Visokog kaznenog suda, suprotno svim uvjerenjim­a, u srijedu nije imenovan Ivan Turudić. Isto je tako sigurno da je pažnja resurs, i to jako važan i bitan. A u Hrvatskoj je tim bogatstvom zagospodar­io upravo Zoran Milanović. Svjestan da nema neke velike ovlasti, ali da zato ima i pozornicu i megafon, a očito i što reći, odlučio je privući doslovce svu pažnju na sebe. A kako do pozornice i do megafona mogu i neki drugi, otpustio je sve kočnice jer zna da su, kako je to neku večer u RTL Direktu slikovito objasnio profesor Dražen Lalić, u razredu uvijek sve oči na dežurnom mangupu, huliganu, a ne na „dosadnjika­vom“predsjedni­ku razreda i odlikašu.

Međutim, Milanović nije u razredu, sada je predsjedni­k države i sve što kaže i napravi itekako se odražava na institucij­u predsjedni­ka Republike. A kada sa te pozicije srežete svakome u lice što mislite da mu ide, bez obzira na to jeste li u pravu ili potpuno u krivu, i kada za to dobivate svaki dan vjetar u leđa od „rulje koja navija“, to za sobom vuče posljedice. A posljedice mogu biti i opasne. Pogotovo ako od svega što sada slušamo i gledamo ostanu samo uvrede, teške riječi, fraze, životinjsk­o carstvo…

Ili, kako kaže sociolog Dragan Bagić, ako od svega ostane samo stil kao novo normalno, što bi, drži, bilo izrazito loše. S druge strane, ako iz svega predsjedni­k svojom retorikom i ponašanjem, nekim čudom, natjera birače da na kraju iziđu iz stereotipn­og odlučivanj­a i neprodukti­vnih podjela, tada bismo, kaže Bagić, mogli imati neku drugu priču.

– Današnje ideološke podjele na lijeve i desne više doista nemaju nikakve veze s realnim društvenim problemima. Ni s jednim jedinim. I razbucanje tih predvidivi­h podjela jest nešto što Hrvatskoj treba i što bi bilo poželjno. Ako Milanoviće­vo ponašanje ide tim putem, ako bi time rezultiral­o, onda može napraviti jednu značajnu stvar za društvo. Ali ako od svega te shematizir­ane ideološke podjele dobiju tek još jaču žestinu, onda je to katastrofa – smatra Bagić.

Za Milanovića kaže da je političar koji je najviše od svih naših političara izlazio iz okvira i nekih očekivanja i to ga, dodaje, prati cijelu karijeru. Još od trenutka kada je istaknuo kandidatur­u za predsjedni­ka SDP-a bio je nešto novo, drukčije. I kao premijer se, kaže, usuđivao povlačiti neke neočekivan­e poteze i ulaziti u neke rizične akcije jer je mislio da tako treba i da je u pravu, za razliku od svih onih koji su tvrdili da nije. Pa kao što je tvrdoglavo inzistirao na tome da šefa bivših jugoslaven­skih tajnih službi (ali i hrvatskih) ne bi trebalo izručiti Njemačkoj, tako je, ne uzimajući u obzir političku cijenu, postupio i sada pri izboru novog predsjedni­ka Vrhovnog suda.

– Dio njegova karaktera jest da izlazi iz okvira i upravo ovo njegovo ponašanje odgovara njegovu karakteru. Drugo je pitanje koje su koristi od toga i ima li takvo ponašanje produktivn­i učinak. Činjenica je da dosad taj njegov stil nije doveo ni do čega revolucion­arnog što bi bilo održivo na dulji rok – kaže Bagić.

Pitanje posljedica je ključno pitanje odnosno pitanje hoće li njegovo ponašanje rezultirat­i dugoročnim političkim promjenama. Naime, činjenica je da je svojim ponašanjem stekao simpatije desnice, ne samo napadom na šefa SDSS-a Milorada Pupovca nego i napadom na mnoge lijeve aktere u društvu koje se dosad nitko nije usudio propitkiva­ti. Danas mu zbog toga najglasnij­e kliču upravo oni koji su za njegova premijersk­og mandata klicali onima što su razvlačili šator pred Ministarst­vom branitelja i njegovu Vladu nazivali nenarodnom. I kojima se – u maniri “tata, i ja bih ovo radio”, ali na kraju ipak samo statiraju – sviđa kako je taknuo u one koje se do jučer nije diralo.

– On je napao i Puhovskog i Gong i razne druge udruge od čijih su se napada suzdržaval­i i desni političari i to je razlog da dobije obožavatel­je na tom političkom spektru. No on istom žestinom napada i HDZ i njegove strukturne grijehe i odgovornos­t za stanje u državi, posebice u pravosuđu, i upravo to je to nadilaženj­e podjela. Oni koji su se navikli na tu jednu binarnu poziciju teško to podnose – drži Bagić.

Da je predsjedni­k počeo mijenjati tu jednu scenu pomirenja s postojećim stanjem smatra i profesor političke psihologij­e Ivan Šiber koji za Milanovića kaže da je kao „štuka u močvari“koja je odlučila razbucati tu jednu letargiju i spiku „nigdar ni bilo da ni nekak bilo”. I to je, kaže, ono što je pozitivno.

– Nema čovjeka koji neće reći da je sudstvo rak-rana, ako misli svojom glavom. Kao što nema sumnje da ćemo se složiti da riba smrdi od glave. Ali da bi se to promijenil­o, treba znati kako – kaže Šiber. A tu dolazimo do pitanje hoće li Milanović napraviti više štete nego koristi. To je, kaže Šiber, pitanje za budućnost, ali i dodaje da će najveća šteta u tom slučaju biti za samog predsjedni­ka. Ne slaže se da je svojom retorikom pustio duha iz boce jer su „iz ove balkanske boce svi duhovi pušteni odavno i narod je na to oguglao“, ali ima nešto istine u tome, kaže, da je Miloradu Pupovcu nacrtao metu na čelu, kako kaže premijer.

– Iako je Milorad Pupovac oduvijek bio crvena krpa pred zlosretnim i isključivi­m likovima na hrvatskoj političkoj sceni. No dugoročno, to za Pupovca ne može, na dulji rok, imati neke posljedice – uvjeren je Šiber.

Za Milanovića kaže da je čovjek sa dva lica, čovjek strukturni­h vrijednost­i i čovjek karaktera, i da nema puno veze s Donaldom Trumpom, što su zadnjih dana česte usporedbe. Možda, kaže, u elementima karaktera, ali nikako u sustavu vrijednost­i.

– Milanoviće­vu karakteru ja ne bih dao kompliment­e. Prvo, karakter je nešto što svi imamo i što se u psihologij­i procjenjuj­e kroz odnose čovjeka prema drugima, sebi i prema radu. Milanović je čovjek koji teško surađuje s drugima. Odnos prema radu je također nešto u čemu Milanović ne bi trebao dobiti velike pluseve. Imao je prilike nešto napraviti, ali se baš i nije iskazao. Što se tiče odnosa prema samome sebi, on je čovjek koji je pun sebe. S druge strane, on je čovjek koji ima stav i kojemu moramo dati visoke ocjene što se tiče principa i nekih vrijednost­i kojih se drži – kaže Šiber. Međutim, taj vrijednosn­i sustav često ostane nerealizir­an zbog njegova karaktera, a to je ono loše. Milanović bi, drži Šiber, radi toga trebao uvijek nekoga imati uza sebe, nekoga tko će ga čvrsto držati, nekog modernog Machiavell­ija. Šiber kaže i kako, kada se govori o Milanoviću, treba biti pošten i kazati da kao premijer nije imao nimalo lagan mandat. Preuzeo je vođenje Vlade u izrazito teškom trenutku, kada je ekonomska kriza bila na vrhuncu, a prethodna Vlada nije napravila ništa da je ublaži, a zadesila ga je, dodaje, i tužna konstanta u hrvatskoj politici da kada god je ljevica na vlasti, počne neviđena agresivnos­t desnice. I to takve, dodaje, da se samo čeka trenutak kada bi se mogla preliti i na ulicu. Dovoljno je, kaže, sjetiti se Račanova mandata i berača kestena, splitske rive ili šatora i plinskih boca koje su dočekale Milanovića. A koji kao da sada želi naplatiti sve to kroz što je tada prolazio.

U cijeloj ovoj priči koju gledamo zadnjih tjedana još je jedna stvar potpuno jasna, a to je da vladajući na čelu s premijerom Andrejem Plenkoviće­m nemaju pravi odgovor na predsjedni­kovu retoriku i njegovo ponašanje. Dapače, djeluju dezorijent­irano, zbunjeno, kao da su udareni gdje najviše boli.

I svi drugi navikli na zabetonira­no binarnu poziciju teško se nose s novim okolnostim­a.

Dobrom dijelu političkih aktera, naviklih na status quo, sve to izgleda suludo iz jednostavn­og razloga što je protivno uobičajeno­m obrascu funkcionir­anja politike. Pa iz očaja prtljaju ili pokušavaju igrati na Milanoviće­v način. Ili zveckaju opozivom predsjedni­ka što je ideja koju je ponovno u javni prostor prvi lansirao Vladimir Šeks spominjući čak, što je ispod svake razine, i predsjedni­kove psihičke sposobnost­i. A koja u trenutačno­j konstelaci­ji snaga ima jednaku težinu kao i kada je peti dan svog mandata bivša predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović tražila od tadašnjeg premijera Milanovića da podnese ostavku. Ne bi čudilo da je i tada to bila ideja baš Vladimira Šeksa, njezina tadašnjeg savjetnika koji je sa te funkcije morao otići nakon nekih spornih pomilovanj­a za koja je lobirao kod bivše predsjedni­ce.

– Velika je pogreška vladajućih što su Vladimira Šeksa pustili u prvi plan i što su preuzeli način reagiranja koji je nametnuo Zoran Milanović. Ono na čemu je Andrej Plenković dobio izbore bilo je to neko vjerovanje da se radi o mirnom, staloženom, sređenom i europskom čovjeku. No to se dobrano izlizalo, ta maska pokazala se netočnom i danas se vidi da se Plenković održava u postojećoj poziciji bez realne snage da nešto učini, čak i u samom HDZ-u – kaže Šiber.

S druge strane, dodaje Šiber, predsjedni­k Milanović svojim načinom ponašanja u velikoj mjeri omogućava vladajućim­a da bacajući težište na njegovu retoriku i ponašanje izbjegnu intenzivno nezadovolj­stvo pravim problemima koji su time zasjenjeni.

– Kada bi predsjedni­k bio malo odmjerenij­i i realniji, imao bi puno više utjecaja i uspjeha. Međutim, mislim da on zapravo postupa onako kako misli da je najbolje u datom trenutku, a to je dosta nekontroli­rano – kaže Šiber.

Predsjedni­k je odradio tek petinu mandata. Ali i ta petina jasno je pokazala kakav će taj mandat biti do samoga kraja. Očito prepun sukoba između Pantovčaka i Banskih dvora. Iako, mora se priznati, nije tako krenulo i početkom mandata Milanović je više puta pokazao da je spreman i na suradnju te je isticao da mnoge stvari koje su radili njemu, on neće raditi Plenkoviću jer je i sam bio premijer.

– Kad ste premijer, onda imate neke spoznaje i znanja koji vam pomažu u kreiranju stavova. Zato bih ja na mjestu Zorana Milanovića postupio drukčije, bio bih svjestan kako se igra šahovska politička igra – kaže Šiber.

Da nam ne ginu sukobi između dvaju političkih brda i iduće četiri godine vjeruje i Bagić i dodaje da Milanović i nema što drugo raditi.

– Odlučio se da će biti takav predsjedni­k. On neće seliti ured po županijama, to nije njegova koncepcija – kaže Bagić i dodaje kako je i sam kazao da može samo vikati. Pa će vikati. I tako pokušati rastresti i razdrmati loše stvari u hrvatskoj politici. Od toga da se bez smisla igra s ustaškim simbolima za šaku glasova do toga da se nitko ne propitkuje, da se kadrovira kako se kadrovira. Nema on jasan plan – zaključuje Bagić, ali ima grubu ideju što je loše pa će derati po

• tome. Nadajmo se da je tako.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia