Večernji list - Hrvatska

Predložio sam Plenkoviće­voj Vladi da osnuje novu energetsku kompaniju

- Razgovarao Žarko Ivković zarko.ivkovic@vecernji.net

Prva asocijacij­a na Franju Gregurića i danas je Vlada demokratsk­og jedinstva, jedna od najuspješn­ijih hrvatskih vlada, koja je imala presudnu ulogu u obrani i međunarodn­om priznanju tek proglašene države. Bila je to prva koalicijsk­a vlada u Republici Hrvatskoj, u koju su ušli ministri iz osam parlamenta­rnih stranaka iako je HDZ u vrijeme njezina osnivanja imao apsolutnu većinu u Saboru te mu takva vlada nije trebala. Gregurić, koji je na njezinu čelu bio od kolovoza 1991. do kolovoza 1992. godine, upravo zato smatra da je osnivanje te vlade bio jedan od većih strateških poteza predsjedni­ka Franje Tuđmana. Franjo Gregurić ušao je u 82. godinu života, odavno je u mirovini i nije više aktivan u političkom životu, ali još ne miruje. S ugledom sposobnoga gospodarst­venika, uspješnog premijera i iskusnog političara, osjeća da svojim savjetom još uvijek može pomoći zemlji. Pozorno prati sva zbivanja, no najviše ga zanima stanje u gospodarst­vu, ne samo zato što je po vokaciji gospodarst­venik nego i zato što smatra da je ekonomski rast ključ za svaki drugi napredak. Stoga ga politička prepucavan­ja između predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića žaloste, jer je uvjeren da društvu ne mogu donijeti ništa dobro. Umjesto verbalnog nadmudriva­nja i osobnih objeda, trebali bi ujediniti snage i zajednički rješavati nagomilane probleme: od pandemije i pada gospodarsk­ih aktivnosti do posljedica potresa. Uostalom, smatra Gregurić, na to ih obvezuju i njihove državne funkcije.

Ove godine slavimo 30 godina hrvatske neovisnost­i. Kako biste ocijenili gospodarsk­e rezultate Republike Hrvatske u ova tri desetljeća?

Kad se govori o gospodarst­vu i rezultatim­a u 30 godina postojanja Hrvatske, ocjene su često kontradikt­orne, od onih da nismo učinili puno na podizanju životnog standarda građana do suprotnih, da je učinjeno mnogo u obnovi zemlje. Mnogi uzimaju za primjer rast BDP-a u zemljama bivšeg socijalist­ičkog bloka: Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunj

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia