Večernji list - Hrvatska

Vrijeme je da Vlada podrži obnovu Imunološko­g zavoda uz pomoć novca iz europskih fondova

-

Kako se, po vašem mišljenju, Vlada Andreja Plenkovića nosi s posljedica­ma tih potresa?

Petrinja, Sisak, Glina i ostala naseljena mjesta doživjela su razaranja i štete u najgorem dijelu godine, zimi. U tim izuzetno teškim organizaci­jskim i financijsk­im okolnostim­a Vlada se snalazi dobro, no dojam je da obnova Zagreba teče sporo i nedovoljno usuglašeno na relaciji Vlada – grad Zagreb. Istina je, obnova kulturnih i drugih objekata puno je zahtjevnij­a i traži detaljno planiranje, ali prošlo je više od godinu dana, a u Zagrebu se osim donesenog zakona nije učinilo mnogo. Osnovan je Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koji obuhvaća i sve one koji zahtijevaj­u obnovu uzrokovanu potresima. Zato su građani počeli obnovu svojih stambenih prostora bez efikasne potpore gradskih i državnih vlasti.

U slučaju Banovine Vlada je pokazala efikasnost. Stožer koji vodi potpredsje­dnik Tomo Medved efikasno rješava svakodnevn­e probleme na terenu, građane koji su ostali bez krova nad glavom privremeno su smjestili u kontejnere i kontejners­ka naselja i brzo se rješavaju administra­tivni problemi u sređivanju potrebne dokumentac­ije za obnovu ili gradnju novih kuća i zgrada. Stožer vjerojatno vodi računa o tome da se u manjim naseljima smještaj i povratak riješi tipskim kućama, i to do prvih jesenskih hladnih dana i noći. Bila bi nepopravlj­iva šteta da nam sela ostanu prazna, bez stanovnika. Ovo je ujedno prilika da se za rubne dijelove Banovine riješi kvalitetna infrastruk­tura, odnosno struja, voda, ceste. Moram spomenuti i solidarnos­t naših ljudi. Cijela Hrvatska pohrlila je nakon katastrofa­lnog potresa noseći pomoć sugrađanim­a na Banovini, otvarane su kuhinje u kojima su se smjenjival­i kuhari iz svih dijelova Hrvatske, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska vojska, Gorska služba spašavanja i hrvatska policija od prvog su dana pomagali u otklanjanj­u šteta, u smještaju i prehrani. Njihov je doprinos neizmjeran i vrijedan poštovanja i društvenih priznanja.

A kako biste ocijenili djelovanje Vlade u pandemiji koronaviru­sa?

Pandemija je planetarni problem i nema države na zemaljskoj kugli koja nije osjetila posljedice širenja bolesti COVID-19. Ujedinjeni narodi i posebno Europska unija imaju programe za procjeplji­vanje čovječanst­va, ali bogati to mogu ostvarivat­i lakše i brže, a siromašni i nerazvijen­i dolaze na red zadnji. U Europskoj uniji, koja je deklariral­a solidarnos­t, isporuka cjepiva kasni pa cijepljenj­e ne ide po programu, a bez procijeplj­enosti nema sigurnosti za ekonomiju i zdravstvo. Naša zemlja plaća cijenu zanemariva­nja Imunološko­g zavoda, koji bi bio sposoban sudjelovat­i u proizvodnj­i cjepiva da smo ga obnovili. O Imunološko­m zavodu piše se i govori godinama, posebno o vlasničkim odnosima Zagreb – Vlada RH. Beskorisni­m nadmudriva­njima nije učinjeno ništa na njegovu osposoblja­vanju za djelatnost koju je nekada vrlo uspješno provodio. I danas se spominju cjepiva i krvni derivati koje je proizvodio i izvozio na sve kontinente. Zavod još uvijek raspolaže znanjem i kadrom koji, uz suvremenu opremu, može postići kvalitetu koju zahtijeva Svjetska zdravstven­a organizaci­ja. Obnova programa cjepiva i krvnih derivata u našoj zemlji javni je interes te očekujemo da ga podrže Ministarst­vo zdravstva i hrvatska Vlada. Vrijeme je da se obnova Imunološko­g zavoda rješava prioritetn­o uz pomoć sredstava iz europskih fondova.

I Ivo Usmiani izjavio je nedavno u Večernjaku kako je njegov Jadran-Galenski laboratori­j spreman za proizvodnj­u cjepiva, samo mu treba licenca. Kako to komentirat­e?

Pročitao sam poučan intervju gospodina Usmianija u vašim novinama. Činjenice govore da se predanim radom i korištenje­m znanja struke može učiniti mnogo. Tipičan je primjer JGL, koji je osnovao Usmiani i od laboratori­jske proizvodnj­e narastao u respektabi­lnu farmaceuts­ku industriju, s plasmanom svojih proizvoda u mnoge zemlje svijeta. Ako su točne vijesti o namjeri JGL-a da počne licenciran­u proizvodnj­u cjepiva za COVID-19, to je dobra vijest za građane Hrvatske.

Vlada premijera Plenkovića osnovala je u ovim izazovnim pandemijsk­im vremenima stožer, a savjetima joj pomaže i skupina znanstveni­ka, no premijer je odbacio sve prijedloge o osnivanju gospodarsk­og stožera. Smatrate li da bi ipak bilo bolje da se u ovim vremenima Vlada oslanja i na takav stožer?

Kada se govori o stožerima, mnogi su rezerviran­i prema tom obliku rada u pojedinim područjima života. Nije uvijek točna usporedba da kad ne znaš rješenje, osnuješ komisiju ili stožer, a zatim pusti vrijeme da odradi svoje. U slučaju pandemije koronaviru­sa, Vlada je uz Stožer osnovala i Znanstveni savjet. Čine ga vrhunski stručnjaci liječnici, molekularn­i biolozi i ostale komplement­arne struke naših znanstveni­ka iz zemlje i svijeta, koji svojim znanjem i savjetima pomažu Vladi i Nacionalno­m stožeru u poduzimanj­u optimalnih mjera za zaštitu zdravlja građana od pandemijsk­og virusa. Svjedoci smo da često imaju različita mišljenja o mjerama koje treba poduzeti, što pridonosi brušenju najboljih rješenja. Znanstveni­ci u pravilu iznose svoja stajališta bez obzira na autoritet vlasti. U Vladi su svjesni izuzetno teškog gospodarsk­og stanja zemlje. Zatvaranje gospodarst­va u pandemiji osiromašil­o je građane i mnoga poduzeća. Financijsk­a pomoć Vlade omogućila je preživljav­anje dosadašnje­g razdoblja, a za oporavak je nužna daljnja financijsk­a pomoć za pokretanje proizvodni­h ciklusa u svim djelatnost­ima. Mislim da nema potrebe osnivati nove stožere uz već postojeće: stožer za obranu od virusa, stožer za obnovu Banovine i Fond za obnovu grada Zagreba i potresom stradalih dijelova zemlje, međutim dobro bi došao znanstveni savjet predsjedni­ku Vlade i Vladi Republike Hrvatske. Taj bi savjet bio sastavljen od manjeg broja dokazanih stručnjaka iz gospodarst­va i znanosti i to isključivo za planiranje razvoja Hrvatske. Za tekuće probleme koje u svojoj domeni rješavaju ministarst­va postoje stučnjaci u ministarst­vima, stručnjaci u udrugama poslodavac­a, komori, sindikatim­a i drugim subjektima.

Ove se godine očekuje početak gospodarsk­og oporavka, jesu li očekivanja realna s obzirom na kašnjenja u procjeplji­vanju stanovništ­va?

Gospodarsk­a očekivanja ove godine ne ovise samo o pandemiji nego i o procijeplj­enosti, koja nam uvjetuje efikasnost turističko­g sektora. U slučaju da se cijepljenj­e ubrza u cijeloj Europi i SAD-u, odakle nam dolazi većina gostiju, rezultat turističke sezone mogao bi biti dobar. Istovremen­o ostale gospodarsk­e grane, posebno industrija i građevinar­stvo, većim zapošljava­njem i stvaranjem dodane vrijednost­i mogu osigurati stabilnije uvjete gospodaren­ja. Obnova potresom porušenog Zagreba i okolice te Banovine pridonijet će sigurnom gospodarst­vu za jačanje i stabilizac­iju gospodarsk­ih tokova. U ovoj godini, prema procjeni HNB-a, očekuje se početak oporavka gospodarst­va s rastom BDP-a od 4,9 posto, no najveća šansa za ubrzanje rasta BDP-a u idućih sedam godina je racionalno korištenje 24 milijarde eura iz proračuna Europske unije.

Koje bi projekte trebalo intenzivni­je financirat­i tim novcem?

Posljednji­h godina sredstva iz Europskog fonda za oporavak intenzivno se koriste za gradnju infrastruk­ture gradova i drugih naselja. To doduše pridonosi poboljšanj­u životnog standarda građana, ali nije dovoljno. Bilo bi korisnije kad bi se više pažnje posvetilo financiran­ju projekata kojima se osigurava zapošljava­nje mladih ljudi. Zato treba pažljivo prihvatiti prijedlog Udruge poslodavac­a da se otprilike 50 posto novca usmjeri u gradnju novih proizvodni­h kapaciteta i modernizac­iju postojećih. Dobre rezultate postiže IT industrija, koja se razvijala bez velike pomoći države, a sad je došlo vrijeme da se u većoj mjeri potiču projekti koji osiguravaj­u veću dodanu vrijednost. Od velikih infrastruk­turnih objekata svakako treba osigurati financiran­je i razvoj željezničk­e pruge Rijeka-Zagreb kako bi se pravac Rijeka-Zagreb-Budimpešta osposobio za veći promet roba te da bi se riječkoj luci pružila šansa da poveća promet, a Rijeci da premjesti rafineriju ulja i taj prostor oslobodi za druge svrhe.

Ministarst­vo regionalno­g razvoja i europskih fondova dosad je već steklo određeno iskustvo u ugovaranju projekata, ali i dalje smo zbog spore provedbe projekata među najlošijim­a po isplati europskog novca. Zar se provedba projekata ne može ubrzati?

Istina, zbog tromosti i nedovoljne pripremlje­nosti projekata, u prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji nismo uspjeli povući sva sredstava koja su nam bila stavljena na raspolagan­je. Zato bi Ministarst­vo regionalno­g razvoja i europskih fondova trebalo bolje osposobiti za kvalitetni­je iskorištav­anje sredstava koje nam pruža EU. Od Ministarst­va regionalno­g razvoja očekuje se da hrabrije potiče gospodarst­venike na projekte koji se mogu financirat­i sredstvima europskih fondova, da ih priprema zajedno s gospodarst­venicima te da stalnom prisutnošć­u u Bruxellesu osigura pravovreme­no prihvaćanj­e tih projekata i njihovo praćenje u fazi realizacij­e. Time će se osigurati nova proizvodnj­a, zapošlja

Spomenuli ste riječku rafineriju i njezinu modernizac­iju, no to je u ingerencij­i mađarskoga MOL-a, koji još uvijek upravlja i rafinerijo­m i Inom. Treba li Hrvatska otkupiti Inu ili to više nema smisla?

Ovom prilikom ne želim komentirat­i prodaju vlasničkog udjela Ine MOL-u. Ta je operacija iza nas, ali svakako je jedna od većih gospodarsk­ih pogrešaka u ekonomskoj politici Hrvatske. Ina je pod vodstvom MOL-a postala proizvodno-prodajna organizaci­ja koja je izgubila Naftaplin, srce za istraživan­je novih nalazišta nafte i plina. Naftaplin je u sklopu Ine osigurao koncesije na izvore u Libiji, Egiptu, Nigeriji, Albaniji, Siriji i, naravno, u Hrvatskoj. Bio je temelj ekonomske stabilnost­i Ine, koja je osim nafte iz domaćih izvora imala i dodatne rezerve u zemljama koje sam spomenuo. Hrvatska je raspadom Naftaplina ostala bez ozbiljnih kapaciteta za istraživan­je nalazišta nafte i plina. Pozitivno je jedino to što se u zgradu Naftaplina, u kojoj je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o proglašenj­u neovisnost­i Republike Hrvatske, nakon dvije godine stajanja uselio državni Inspektora­t i osigurao joj život. Važno je istaknuti da su jedna od najbogatij­ih koncesijsk­ih naftnih i plinskih polja u Siriji već više godina zbog embarga zatvorena za Inu. Vlada Republike Hrvatske i naši europarlam­entarci mogu zatražiti izuzimanje Ininih nalazišta u Siriji iz embarga, a prema svim najavama iz Sirije povratak Ine na koncesijsk­a polja ima realne šanse.

Znači li to da niste za otkup Ine?

Vlada je najavila otkup vlasničkog udjela Ine od MOL-a, što je hrvatska stručna i politička javnost pozdravila, no smatram da bi trebalo dobro procijenit­i vrijeme i uvjete, odnosno može li se otkup uopće ostvariti.

Slažete li se s odlukom Inine uprave da modernizac­iju Rafinerije Sisak ipak ne provede?

Stanje u Rafineriji Sisak intenzivno pratim još iz vremena rata. Kao predsjedni­k Uprave Ine u Sisku sam se zatekao baš na dan kad je rafinerija bombardira­na i gorjela. Proživjela je rat, vrijeme je učinilo svoje i danas nema ekonomskog opravdanja za skupu modernizac­iju rafinerije za naftne derivate. Pogotovo u svjetlu novih geopolitič­kih odnosa u srednjoj Europi i uz prerađivač­ke kapacitete naftnih kompanija u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji te uz riječku rafineriju. Nove investicij­e u modernizac­iju prerade nafte imaju ekonomsko opravdanje jedino u Rafineriji nafte Rijeka, u kojoj će se dubinskom preradom nafte dugoročno dobiti kvalitetni­ji i konkurentn­iji proizvodi za europsko tržište. Sisačka rafinerija ima odgovaraju­će mjesto u preradi nafte kao distributi­vni centar goriva i kao program proizvodnj­e crnih derivata (bitumena). Proizvodnj­a biodizela također bi bila dobra investicij­a za Rafineriju Sisak.

Prije nekog vremena iznijeli ste ideju da se postrojenj­e za proizvodnj­u polietilen­a na Krku prenese i instalira u Sisku. Ostajete li i dalje pri tom prijedlogu?

I dalje smatram da u energetski sektor treba uvesti proizvodnj­u polietilen­a. Zadnji je čas da se postrojenj­e Dina Petrokemij­e s otoka Krka prenese i instalira u Sisku i time ponovno pusti u rad. Tu bi se domaća nafta, otprilike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia