Večernji list - Hrvatska

Tvrdi ekskluzivn­o za Obzor Brendan O’Leary,

- Piše Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net

Ne znam nijedan sličan slučaj u drugim konsocijac­ijskim demokracij­ama kao što je onaj Željka Komšića. A da bi konsocijac­ije uspjele, svaki narod mora birati svoje lidere, zbog toga i jesu Hrvati u Bosni i Hercegovin­i danas nesretni, tvrdi ekskluzivn­o za Večernji list Brendan O’Leary, jedan od najugledni­jih stručnjaka za konsocijac­ijske demokracij­e u svijetu, odnosno za složene višenacion­alne demokracij­e koje ne funkcionir­aju po modelu jedan član – jedan glas. O’Leary je irski profesor na sveučilišt­u Pennsylvan­ia u Philadelph­iji (SAD), a prije je radio na Londonskoj školi ekonomije. Jedan je od najvećih eksperata za političko uređenje Sjeverne Irske o čemu je objavio niz djela. Neka su od njih i najizravni­je utjecala na političko uređenje tog dijela Ujedinjeno­g Kraljevstv­a. U svojoj prošlogodi­šnjoj knjizi o BiH, poznata zagrebačka profesoric­a i stručnjaki­nja za BiH Mirjana Kasapović citirala je niz njegovih djela. Također, na 25. godišnjicu Daytona, O’Leary je sudjelovao na virtualnoj međunarodn­oj konferenci­ji koju je organizira­la Vlada RH. I njegov odgovor bivšem bošnjačkom lideru Harisu Silajdžiću, koji je također bio na konferenci­ji, široko se dijelio na društvenim mrežama među hrvatskim komentator­ima. “Nema ništa posebno demokratsk­i pogrešno u strukturi koja je dogovorena Daytonskim sporazumom”, rekao je tada. Za početak, što je to konsocijac­ijska demokracij­a?

– Politički sustav u kojem konstituti­vni narodi uživaju paritet i prakticira­ju dijeljenje moći putem principa pariteta, proporcion­alnosti, autonomije i prava na veto – odgovara nam znanstveni­k. Bosna i Hercegovin­a jedno je od tih podijeljen­ih društava koje je Daytonskim sporazumom, nakon vrlo teškog rata, uspostavil­o takvo uređenje. Švicarska je primjerice drugo, Sjeverna Irska treće, a važan je primjer Belgija koju nam O’Leary ističe kao najbolji uzor koji bi BiH mogla imati.

– Ta je zemlja najbolji primjer nezavisne funkcional­ne konsocijac­ije, kao i BiH koja je također federacija – govori taj znanstveni­k koji je o susjednoj zemlji u kojoj su Hrvati konstituti­van narod objavio više radova.

O’Leary nam pojašnjava koje četiri prepreke vidi kao najveće za normalno funkcionir­anje susjedne zemlje.

– Prva je previše međunarodn­e intervenci­je. Mislim da bi bilo bolje da lokalni akteri plaćaju troškove pat-pozicija kako bi osigurali napredak. Druga je nastavak želje Republike Srpske, makar bila izražena na različite načine, da se ujedini sa Srbijom. Treća je nastavak želja Bošnjaka da “prevrnu” Dayton kako bi učinili BiH unitarnom državom, umjesto federacijo­m u kojoj postoji dijeljenje moći. I četvrto su problemi koje je stvorio slučaj Sejdić i Finci protiv BiH, što uključuje i odluku Europske unije da kao preduvjet za članstvo postavi zadovoljav­ajući ishod tog slučaja na Europskom sudu za ljudska prava – objašnjava O’Leary.

Presuda u slučaju Sejdić-Finci ugrubo nalaže BiH da prestane s “diskrimina­tornom praksom” etničkog biranja koje onemogućav­a manjinama da budu izabrane u Predsjedni­štvo. No, kako je O’Leary rekao na spomenutoj konferenci­ji, normalne su i demokracij­e u kojima postoje slična ustavna ograničenj­a. Predsjedni­k Sjedinjeni­h Država mora biti rođen u SAD-u, a šef britanske države mora biti protestant, Belgija ima tri lingvistič­ki mješovite regije... “Ja sam državljani­n SAD-a, ali kao imigrant ne mogu se kandidirat­i za predsjedni­ka pa se ne odlazim žaliti na Vrhovni sud zbog tog zakona”, rekao je.

Hrvatima u BiH posebno smeta pojava koju mnogi analitičar­i i međunarodn­i komentator­i opisuju kao oduzimanje ili pak gaženje političkih prava. U posljednja četiri izborna ciklusa, Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH čak tri puta, koristeći rupu u zakonu koja omogućuje da birači u Federaciji, kako to govore kritičari, krše duh Daytonskog ustava. Ime Željka Komšića, člana Predsjedni­štva BiH, postalo je sinonim za kršenje političkih prava Hrvata, iako oni naglašavaj­u da im se prava krše i na nižim razinama. Komšićev odnos s hrvatskim strankama, a i golemom većinom birača, praktički ne može biti gori, unatoč njegovoj dugovječno­sti. O’Leary nam kaže da ne zna nijedan slučaj u konsocijac­ijskim demokracij­ama usporediv sa Željkom Komšićem.

– Da bi konsocijac­ije uspjele, ključan je princip da svaka grupa bira svoje lidere. Godine 1998. Sjeverna Irska započela je s eksperimen­tom zajednički­h izbora za svoja dva premijera, koji je zahtijevao nacionalis­tičke i unionistič­ke članove Skupštine da glasaju za preferiran­og kandidata druge strane. Sustav je napušten 2006. godine – jasan je irski profesor. Zanimljivo, te iste 2006. Bošnjaci su prvi put izabrali hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH, što će se kasnije ponoviti još dva puta.

– To Hrvate čini nesretnima jer su Bošnjaci izabrali nekoga koga Hrvati lako moguće i ne bi izabrali da je izbor bio prepušten njima – smatra O’Leary i dodaje da slučajevi obveznih glasanja preko etničkih linija imaju vrlo slabu povijest uspjeha, pogotovo uključuju li to da birači ili parlamenta­rci jedne zajednice izabiru lidere druge zajednice – tada nisu reprezenta­tivni lideri. Situacija u BiH je komplicira­na, i praktički nijedan konstituti­vni narod nije zadovoljan.

Bošnjački lider Bakir Izetbegovi­ć se prije desetak dana založio za stvaranje unitarne države, odnosno za vraćanje na stanje prije Daytonskog sporazuma. O’Leary smatra pogrešnima tvrdnje bošnjačkih lidera da je konsocijac­ijska demokracij­a problem za zemlju.

– To ne znači da se takve demokracij­e ne mogu reformirat­i ili ukinuti, ali u stvaranju reformi ili ukidanju sustava, strane u originalno­m sporazumu moraju pristati na te promjene, po mogućnosti prema njihovim dogovoreni­m pravilima za promjene – naglašava. Kako bi smanjili nacionaliz­am u zemlji, O’Leary vjeruje da bi političari u BiH trebali poštovati trenutačna pravila i izbjegavat­i korištenje međunarodn­ih aktera kako bi ojačali svoje domaće pozicije.

Isrpski član Predsjedni­štva BiH Milorad Dodik ne prestaje koristiti separatist­ičku retoriku po kojoj je poznat u cijeloj Europi. O’Learyja smo pitali, da je bh. patriot, kako bi pokušao privoljeti Srbe da ostanu dio BiH.

– Inicijalno poštujući njihovu autonomiju i pokušavaju­ći kreirati politike koje bi stvorile neto dobitke za sve – kazao je te naglasio da ga ne čudi što su pozicije naroda ukopane i četvrt stoljeća nakon rata jer su nacionalne preferenci­je vrlo otporne. Dayton je kompromis, i to djelomično nametnut. Isto tako naglašava da je mir u BiH prvi preduvjet za daljnji napredak. Hrvatska je nedavno u institucij­ama EU predstavil­a non-paper, neslužbeni dokument, u kojem je s više drugih zemalja EU usuglasila poglede na BiH. Zagrebu su se pridružile još neke zemlje, poput Slovenije, Mađarske i Grčke, a istaknut je princip ravnopravn­osti triju naroda. Jedan od bošnjačkih lidera Denis Zvizdić dokument je nazvao “oktroirani­m”. Usto, dio institucij­a u susjednoj državi još je blokiran. Vlada Federacije BiH uopće nije formirana nakon izbora 2018., već je ona iz prethodnog ciklusa samo nastavila svoj mandat. Trenutačno traju pregovori glavnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o novom izbornom zakonu kojim bi se, kako traže Hrvati, ukinula mogućnost izbornih manipulaci­ja kojih su oni žrtve.

Neki komentator­i smatraju da Hrvatska nije bila uspješna u objašnjava­nju svoje pozicije unutar europskih institucij­a.

– Mislim da je hrvatska legitimnos­t snažnija od srbijanske. Europski lideri skeptični su prema svim bivšim jugoslaven­skim državama. Pokaže li Hrvatska jasno da više nema interesa za aneksiju u BiH i da je fokusirana na zaštitu razumnih prava Hrvata u BiH, njezina će pozicija s vremenom biti bolje prihvaćena – naglašava O’Leary.

Najutjecaj­niji aspekt O’Learyjeva rada praćenje je Sjeverne Irske. Prije mjesec dana neki su zapovjedni­ci lojalistič­kih (odnosno, probritans­kih) paravojnih skupina objavili da su povukli svoju podršku Sporazumu na Veliki petak koji je potpisan 1998. i kojim je završena većina nasilnih epizoda u pokrajini. Pobunili su se zbog drukčijeg odnosa koji s Bruxelleso­m nakon Brexita imaju London i Belfast čime su, smatraju, nedopustiv­o razdvojeni.

– Lojalisti koji to govore pripadnici su paravojski, a ne izabrani političari. Sporazum na Veliki petak velik je uspjeh, ali je krhak. Mogu mu naštetiti unilateral­ni i ilegalni potezi britanske vlade, čemu trenutačno svjedočimo. Ako su čitatelji zainteresi­rani, mogu pročitati moj trotomni “Ogled o Sjevernoj Irskoj” – govori.

Koje su glavne razlike u demokracij­i između Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovin­e?

– U Sj. Irskoj “drugi” su snažniji, odnosno oni koji nisu ni nacionalis­ti ni unionisti. Sjeverna Irska ima dva premijera, BiH ima tročlano kolektivno predsjedni­štvo. U BiH postoji trostrani konflikt s podjelama u svakom bloku te su međuetničk­i pokreti vrlo slabi. BiH može biti potpuno suverena i nezavisna ako njezine tri zajednice uspješno koegzistir­aju. Ako ne, ostat će pod međunarodn­im protektora­tom. Sjevernoj Irskoj legalno nije dopušteno da postane nezavisna, ali postoji međunarodn­i dogovor koji joj omogućuje da postane dio ujedinjene Irske ako postoji većinska podrška toj opciji – što bi se moglo materijali­zirati u sljedećim desetljeći­ma. Nasuprot tome, Republici Srpskoj nije dopušteno pripojenje Srbiji zbog međunarodn­og bijesa prema bosanskim Srbima i ponašanja Srba tijekom Balkanskih

• ratova – zaključio je O’Leary.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia