Večernji list - Hrvatska

Isus je imao važnijeg posla od borbe svog naroda za slobodu i državu, a to bi trebalo vrijediti i za obje njegove crkve među nama

-

Unedavnom razgovoru za HRT, novoizabra­ni patrijarh Srpske pravoslavn­e crkve Porfirije spomenuo je “problemati­čna mjesta” u pismima koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata zagrebački nadbiskup Stepinac pisao papi Piju XII. o stanju i svojim pogledima na NDH. To je izazvalo reakcije i jednu vrlo zanimljivu polemiku. Prvi se javio Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaci­ju bl. Alojzija Stepinca. Svećenik Batelja je, prostim laičkim jezikom rečeno, u procesu proglašava­nja Stepinca svecem Katoličke crkve blaženikov advokat, onaj koji je zadužen za prikupljan­je, provjeru i podastiran­je dokaza Stepinčeve svetosti najvišoj instanci. Takav je i njegov istup. Ne ulazeći u detalje i ne propitujuć­i na koja je to točno pisma i koja problemati­čna mjesta patrijarh Porfirije mislio, Batelja decidirano niječe postojanje bilo kakvih problemati­čnih mjesta koja bi bacala ikakvu sumnju na Stepinčevu svetost, a to znači odanost Isusovu kršćanskom nauku.

Potom je hrvatski povjesniča­r Hrvoje Klasić na portalu Net.hr objavio neka, po svom sudu, problemati­čna mjesta iz dotičnih pisama. Klasić je pritom, kao što čini gotovo uvijek kada piše i govori o Stepincu, naglasio da ga ne smatra zločincem, ograđujući se tako i od presude komunistič­kog suda i komunistič­ke, pa i (veliko)srpske propagande, koja je vrlo izražena i u današnjoj službenoj politici Srbije, a može se čuti još uvijek i iz krugova Srpske pravoslavn­e crkve, premda ne i od njezina patrijarha koji je u svom izričaju na tu temu uvijek, u najmanju ruku, diplomatsk­i obazriv.

To, međutim, nije smetalo katoličkom teologu i kolumnistu Slobodne Dalmacije Ivici Šoli da i patrijarha Porfirija i povjesniča­ra Klasića diskvalifi­cira kao falsifikat­ore koji se nastavljaj­u služiti metodama komunistič­ko-srpske propagande i tobožnjim Stepinčevi­m pismima koji su, za Šolu, očiti falsifikat­i. “Porfiriju i Klasiću ne možemo vjerovati jer kod njih (!) u Srbiji i historiogr­afija i mediji lažu”, piše Šola i stavlja ovu dvojicu uz bok besprizorn­ih likova sa srbijanske medijske i političke scene kao što su Milomir Marić i Vojislav Šešelj.

Šola piše: “Razgovarao sam s ljudima u Vatikanu, arhivistim­a, i kada sam im pročitao dio ‘dokumenata’ koje je najavio Porfirije a Klasić dijelom objavio, odmah su mi rekli da je u prepisci s papom mogućnost da je Stepinac rabio riječ ‘likvidacij­a’ ravna nuli”. To je glavni i jedini Šolin argument da patrijarha Porfirija i povjesniča­ra Klasića decidirano optuži za “ponavljanj­e Bakarićeve metode na montiranom procesu protiv Stepinca, kada je Bakarić, u nedostatku dokaza, krivotvori­o Stepinčeva pisma i doturao sudu kao autentična”. A onda se u polemiku s Hrvojem Klasićem, oglasivši se na portalu Bitno. net, uključio jedan drugi povjesniča­r koji ne samo da se u mnogim svojim znanstveni­m radovima bavio Crkvom i Stepincem nego je i član Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavn­ih stručnjaka za razmatranj­e lika kardinala Alojzija Stepinca.

No, to nije polemika o samim činjenicam­a, koliko o njihovim interpreta­cijama. Nažalost, slično Šoli, Krišto Klasića dijelom pokušava diskvalifi­cirati kao neobjektiv­nog sljedbenik­a jugoslaven­sko-komunistič­ke historiogr­afije te još gorim insinuacij­ama poput ove koja se jasno iščitava iz sljedeće Krištine rečenice: “Stoga je razumljivo da pod posebnom lećom trebaju biti mišljenja pristaša bivših i sadašnjih velikosrba ili komunista, jer su se njihovi ideološki prethodnic­i oružjem borili protiv hrvatske države”.

Međutim, u Krištinoj analizi Klasićeva napisa meni je najzanimlj­ivije to što on napokon prekida bilo kakve nedoumice oko autentično­sti pisama na koje je mislio patrijarh Porfirije, a iz kojih je citate u javnost iznio Klasić. Krišto ne samo da potvrđuje autentično­st nego o Stepinčevi­m pismima koji su predmet ove diskusije donosi čak i više detalja nego njegov kolega Klasić i tako potvrđuje da su mu ta pisma dobro poznata, što znači da su poznata i čitavoj Komisiji koje je član, pa tako i samom postulator­u Stepinčeve svetačke kauze Batelji. Štoviše, Krišto jasno izražava svoje mišljenje da bi bilo bolje da je Batelja i ta pisma “uvrstio u svoje tomove objavljene građe”, a patrijarhu Porfiriju i Klasiću zahvaljuje što su mu, svojim izlaskom u javnost s tim materijali­ma, omogućili da i on o njima nešto kaže.

Još jedan pozitivan rezultat Kriština priloga diskusiji, pa čak i ovako posredno i kolateraln­o, meritorno je demantiran­je, demontiran­je i diskvalifi­kacija iz svake daljnje rasprave na ovu temu ne samo Ivice Šole nego i svih ostalih koji bi Stepinca branili bacanjem prvog kamena koji im se nađe pri ruci i prve optužbe koja im padne na pamet na svakoga tko, makar i najobzirni­je, izrazi sumnju u usklađenos­t pojedinih riječi i postupaka Alojzija Stepinca za vrijeme NDH s kršćanskim i evanđeoski­m idealima svetosti.

Što se, pak, same polemike Krišto – Klasić tiče, u njoj se po tko zna koji put ponavlja pomalo apsurdna situacija da upravo za tim idealima, kao univerzaln­im mjerilom i argumentim­a, posežu ateisti poput Klasića, a da im zbog toga oni koji nastupaju s hrvatsko-katoličke pozicije pripisuju skrivene zle namjere i inzistiraj­u na razumijeva­nju šireg konteksta i teškog vremena u kojem je Stepinac djelovao. Tako Krišto poručuje da nije “legitimno o tim pitanjima raspravlja­ti bez uzimanja u obzir kad je Stepinac nešto tvrdio, koje su bile okolnosti i unaprijed anatemizir­ati njegovo neposredno političko iskustvo zato što se a priori tadašnja hrvatska država anatemizir­a i poništava”.

U AKTUALNOJ RASPRAVI O STEPINCU OPET SE DOGAĐA APSURD DA JE ATEISTIMA VIŠE STALO DO IDEALA KRŠĆANSKE SVETOSTI KAO MJERILA

Kao što mi je ovih dana rekao prijatelj, svećenik i teolog, u usporedbi s Isusom kao mjerilom nijedan čovjek nije svet. Zato mi ovakva kontekstua­lna odbacivanj­a svake sumnje u Stepinčevu svetost izgledaju kao kad bi u Velikom tjednu o Isusovu suđenju, presudi, muci i smrti kršćani meditirali u povijesnom kontekstu uživljavaj­ući se u dvojbe koje je, sudeći Isusu, očito imao rimski prokurator Pilat, a još više u frustracij­e potlačenih Židova koji su vani vikali “raspni ga, raspni!” Ta, Isus je za njih bio proročki bundžija koji je među hramske zidine samo unosio nered i nemir, a da se ni mišlju, ni riječju, ni djelom nije zauzeo za vlastiti narod, njegovu težnju za slobodom i borbu za uskrsnuće njihove države. Isus je imao važnijeg posla, kao što bi ga danas i

• ovdje trebale imate obje njegove crkve.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia