Večernji list - Hrvatska

Zašto u Hrvatskoj homoseksua­lci ne mogu darovati krv?

Diskrimina­cija ili zaštita pacijenata u bolnicama

- Romana Kovačević Barišić

Na Svjetski dan darivatelj­a krvi SDP je jučer objavio apel kojim traži da se svim hrvatskim građanima bez diskrimina­cije omogući darivanje krvi, kao u većini država EU. Darivanje krvi nije pitanje seksualne orijentaci­je, nego isključivo želje da se pomogne, poručuju.

“Window period”

U Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke piše da krv ne smiju davati “osobe čije seksualno ponašanje dovodi u visoki rizik dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi krvlju”. Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzij­sku medicinu piše da krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”. Njima se trajno zabranjuje davanje krvi isključivo zbog seksualne orijentaci­je, što je krajnje diskrimina­torno i protuustav­no, tvrde u SDP-u. Ograničenj­a za darivanje krvi propisana su osamdeseti­h godina 20. stoljeća zbog pandemije HIV-a, no danas više nema razloga za ovako drastična ograničenj­a koja određenu društvenu grupaciju stavlja u neravnopra­van i difamiraju­ći položaj, smatraju socijaldem­okrati.

– Obveza Hrvatskog zavoda za transfuzij­sku medicinu jest da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV. Sigurnost darivane krvi osigurava se privremeno­m zabranom za osobe koje su u zadnja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaci­ji. Stoga se postavlja pitanje zašto su gej muškarci dužni liječniku navesti svoje seksualne sklonosti i zašto im je isključivo zbog te činjenice trajno zabranjeno darivanje krvi? – piše u njihovu priopćenju.

Sud u Strasbourg­u 2015. godine donio je odluku da su kriteriji za darivanje krvi zasnovani na seksualnoj orijentaci­ji – stigmatizi­rajući i diskrimina­torni. “Danas, kada se Hrvatska susreće s manjkom zaliha krvi i krvnih pripravaka, zbog čega se u nekim bolnicama odgađaju komplicira­nije operacije, svaka restrikcij­a koja može dovesti do opasnosti za zdravlje ili život ljudskog bića za nas je neprihvatl­jiva”, poručuju iz SDP-a i ističu da Hrvatska po tom pitanju ima jedan od najrigoroz­nijih zakona u svijetu pa se nalazimo u skupini država kao što su Kina, Libanon, UAE, Venezuela i Turska.

– Tu su i Švicarska, Austrija i da ne nabrajam dalje. Kriterije donosi struka vođena sigurnošću primatelja krvi i sukladno epidemiolo­škim gibanjima i riziku. Ovdje nije riječ o diskrimina­ciji jer nije to jedina populacija koja ne može dati krv. Epidemiolo­ški pokazatelj­i govore da je više od 90% novootkriv­enih slučajeva HIV-a svake godine u Hrvatskoj kod muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima – kaže dr. Irena Jukić, ravnatelji­ca Hrvatskog zavoda za transfuzij­sku medicinu. Navodi pritom da se velika pažnja i puno novca troše na testove kako bi se izbjegla opasnost od zaraze putem transfuzij­e pa će tako tijekom ljeta testirati cijelu populaciju davatelja krvi na virus Zapadnog Nila. No i pored svih suvremenih molekularn­ih testova postoji tzv. window period – određeni broj dana ili tjedana otkako se krvlju prenese zaraza

Dr. Irena Jukić: Kriterije donosi struka vođena sigurnošću primatelja krvi

SDP: Zabranjuje se davanje krvi zbog seksualne orijentaci­je, a to je diskrimina­torno

hepatitisa B, hepatitisa C, sifilisa, ali i drugih zaraznih bolesti.

– U tom window periodu ne može se uhvatiti pozitivite­t ni testom na antigen ni testom na antitijela pa pušemo i na hladno – kaže dr. Jukić i podsjeća kako se transfuzij­a daje i intrauteri­no, odnosno djetetu u majčinoj utrobi.

– Na Svjetski dan darivatelj­a krvi političari su se mogli udružiti i dati krv. Puno ih je sposobno dati krv, a to ne rade, iako bi time najviše pomogli onima koji je trebaju – kaže dr. Jukić. Krv može dati svaki zdrav čovjek koji ima od 18 do 65 godina ako ima li bar 55 kilograma, dobar krvni tlak te dovoljno hemoglobin­a u krvi.

Spolne bolesti

Trajno krv ne mogu dati neki kronični bolesnici te osobe koje su zbog svojih aktivnosti izložene riziku krvlju prenosivih bolesti – ovisnici o alkoholu ili drogama, spomenuti gej muškarci, žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutk­ama, osobe koje često mijenjaju seksualne partnere, koje su uzimale drogu intravensk­im putem, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja), HIV-pozitivne osobe te seksualni partneri svih navedenih.

 ??  ?? LGBT zajednica jučer je u Splitu podigla zastavu duginih boja jer smatra da je vidljivost oružje za borbu protiv predrasuda
LGBT zajednica jučer je u Splitu podigla zastavu duginih boja jer smatra da je vidljivost oružje za borbu protiv predrasuda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia