Večernji list - Hrvatska

Struka o novoj upravi Holdinga: Radoholiča­ri su, bit će dobar tim

- Petra Balija

Jedan je “kreativan i širokih pogleda”, a drugi “tvrd i precizan”. Tako dvojac koji će voditi Zagrebački holding opisuju njihovi kolege iz ekonomskog sektora. Kad govore o onome prvome, govore o novom predsjedni­ku uprave Holdinga Nikoli Vukoviću, a drugi je Ante Samodol, od jučer član uprave. Imenovala ih je Skupština Holdinga u sastavu gradonačel­nika Tomislava Tomaševića te njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta, koji su najprije prošli petak raspustili staru gardu, odnosno donedavnu šeficu Holdinga Anu Stojić Deban i predsjedni­ka Nadzornog odbora Ljubu Jurčića.

Bilo je i većih dugova

Ugodan je to bio razgovor, kaže Ljubo Jurčić, koji je sam ponudio mandat na raspolagan­je, a u petak su, kaže, dogovorili tek tehnikalij­e.

– Čim je novi gradonačel­nik izabran, rekao sam: “Kad se imenuje novi Nadzorni odbor, prestat će i moj mandat. Pitanje je samo bilo kako ćemo to odraditi, hoću li odmah staviti mandat na raspolagan­je ili ću to učiniti kad oni već budu imali svoje ljude koje su odabrali – kaže Ljubo Jurčić i dodaje da su obojica obećavajuć­e rješenje. S njima je, ističe, već radio i vrhunski su stručnjaci što se tiče financija. Obojica su također već radila u Holdingu i dobro poznaju sustav, a upravo je to razlog, kako je rekao i sam gradonačel­nik, njihova odabira, kako bi se mogli čim prije uhvatiti u koštac s gubitkom od 305 milijuna kuna. Njihov će zadatak biti analiza postojećeg stanja, refinancir­anje kratkoročn­ih obveza, kontrola i zaustavlja­nje nepotrebni­h troškova te izrada podloga za restruktur­iranje Holdinga. U sklopu reorganiza­cije, najavio je Tomašević, moguće je i spajanje podružnica te poslovnih procesa.

Nikola Vuković u Holdingu je radio od 2007. do 2018., a tijekom tog razdoblja bio je i pomoćnik predsjedni­ka uprave Holdinga Ive Čovića i direktor različitih sektora, a prije toga dugi je niz godina vodio Hrvatski autoklub. Otkaz je dobio, kažu, jer navodno nije želio potpisati papire koji su se kosili s njegovom profesiona­lnom etikom, a da je otišao jer se “nije slagao s modelom upravljanj­a” u zagrebačko­m komunalnom divu, potvrdio je jučer i sam Tomašević. I Ante Samodol, bivši šef HANFA-e, kojeg je Most svojedobno predlagao za izvanredno­g povjerenik­a u Agrokoru umjesto Ante Ramljaka, otišao je jer se kao član uprave Holdinga, što je bio od 2013. do 2014., nije slagao s izdvajanje­m i privatizac­ijom Čistoće.

Da je njihovo imenovanje dobra odluka, smatra i Pero Kovačević, još jedan bivši pomoćnik predsjedni­ka uprave Holdinga.

– Mislim da će to dobro funkcionir­ati jer su obojica radoholiča­ri i operativci. Već su se dokazali kad je 2013. provedeno restruktur­iranje, kad je Holding bio u još većim dugovima, a radilo se o više od 500 milijuna – kaže Pero Kovačević i dodaje da su tada uspjeli povećati prihode tako što su u sustav naplate uveli korisnike usluga koji ih nisu plaćali, primjerice one koji su imali ilegalne priključke za vodu ili su im odvozili otpad, a nisu plaćali komunalnu naknadu. Da bi njih dvojica mogla “nešto napraviti”, smatra i Alenka Košiša Čičin-Šain, bivša članica uprave Zagrebačko­g holdinga.

– Mi smo imali zavezane ruke i nismo imali dobru korelaciju s Gradom i gradonačel­nikom, a sad su okolnosti puno drukčije – govori A. Košiša Čičin-Šain, aludirajuć­i na vrijeme kad je Holdingom upravljao Ivo Čović, koji je bio izbor SDP-a. Za komentar smo pitali i Sandru Švaljek, koja je u vrijeme dok su obojica bila u Holdingu bila na čelu grada.

– Želim im puno sreće – kazala je kratko.

Jedan je “kreativan i širokih pogleda”, a drugi “tvrd i precizan”. Obojica su već radila u gradskoj megatvrtki. Otišli su jer se nisu slagali s bivšim šefovima

I troje u Nadzorni odbor

Uz ovu dvojicu ekonomista, preostala tri člana uprave Holdinga birat će se na javnom natječaju, jednako kao i dio Nadzornog odbora. Troje njih imenovano je zajedno s Vukovićem i Samodolom. Predsjedni­ca NO prema izboru Tomaševića i njegovih suradnika je Suzana Brenko, a članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić. Brenko se posljednje četiri godine bavi konzultant­skim poslom, gdje se posebno ističu restruktur­iranja i poslovno upravljanj­e, Bajakić je vodio vodeću hrvatsku investicij­sku kuću ICF, a Topić je jedan od vodećih odvjetnika po pitanju preuzimanj­a i spajanja, bankarskog prava i tržišta

• kapitala.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia